Son Dakika Haberler

Türkiye, gelecek yıl bilgisayar sistemlerine izinsiz erişime yol açan ve ciddi güvenlik sorunlarını beraberinde getiren yazılımlardaki "arka kapı" varlığını tespit ederek, bu konudaki şüpheleri ortadan kaldıracak bir laboratuvara kavuşacak.

Yazılım casusluğuna kapılar kapanıyor
Savunma Sanayii Müsteşarlığı iştiraklerinden, bütünleşik siber güvenlik ve savunma için çözümler sağlayan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), siber olaylar için alınacak önlemler, olaylara müdahale, analizler ve risk değerlendirmesi konularında faaliyetlerde bulunuyor.

Şirket, kritik teknoloji ve bilgi varlıklarının korunmasına yönelik, saldırıların önceden tespit edilip tedbirler alınmasına olanak veren Siber Füzyon Merkezi'nin ardından önemli bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.

STM'nin bu kez hedefinde, yazılım ya da sistemlerde karşılaşılan "arka kapı" olacak. "Arka kapı", bir yazılım ya da sistemde, bilerek veya bilmeyerek oluşturulan, izinsiz erişime, veri çıkışına olanak sağlayan açık noktalar olarak tanımlanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Siber Savunma Merkezi Projesi'ni yürüten STM, projenin ilk fazını tamamladı. Şirket, gelecek yıl devreye alacağı laboratuvarda ise ülkede önemli bir ihtiyacı karşılayacak.

Buna göre, herhangi bir kurum veya şirketin, yazılım ya da içinde yazılım olan bir ürün aldığında, herhangi bir "arka kapı" barındırıp barındırmadığı sorusuna yanıt verebilecek bir sistem kurulması öngörülüyor. Günümüzde kamu kurumları, içinde yazılım olan bir üründen yüzlerce ya da binlerce alabiliyor ancak bunun arkasında gerçekten bir şey var mı, yok mu; birisi izliyor mu, izlemiyor mu? sorularına yanıt vermek mümkün olmuyor. Avrupa, ABD gibi ülkelerde bu konuda çeşitli tedbirlere başvuruluyor, şartnamelere maddeler konuluyor.

Laboratuvarın faaliyete başlamasıyla herhangi bir şirket veya kamu kurumu alacağı ürünü "arka kapı" barındırıp barındırmadığı konusunda inceletebilecek. Böylece, "Ürünün içinde zararlı bir yazılım var mı, takibe yol açacak mı, kayıt altına alacak mı?" şüpheleri ortadan kalkacak.

Bu konuda bazı özel durumlar için TÜBİTAK'ın sorumluluk üstlenebildiği ancak mevcut ihtiyaçlar dikkate alındığında bu alanda hizmet verecek yeni merkezlere ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English