Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Yaşam tarzı değişikliğiyle inmelerin yüzde 60'ı engellenebilir"

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, sadece yaşam tarzı değişikliğiyle bile inmelerin yüzde 60'ının engellenebileceğini belirtti.

“Yaşam tarzı değişikliğiyle inmelerin yüzde 60’ı engellenebilir“
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı da olan Öztürk, yaptığı açıklamada, inmenin, beyin damarlarının ani tıkanması veya kanaması ile ortaya çıkan, acil müdahale gerektiren bir tablo olduğunu söyledi. 

İnme tedavisinde en önemli faktörün hızlı müdahale olduğunu vurgulayan Öztürk, "Tedavide başarı çok büyük ölçüde erken uygulamaya bağlıdır. Ne kadar erken tedavi uygularsanız beyinde kurtaracağınız nöron sayısı o kadar fazla olacaktır. Yani kaybedilen her dakikada milyonlarca beyin hücresi de kaybedilir. Zaman, beyin için en önemli faktördür." diye konuştu.

Öztürk, inme belirtisiyle karşılaşanların acil olarak bir nöroloji uzmanına başvurması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"İnme belirtileri, sıklıkla konuşmada ani bozulma, yüzde asimetri, özellikle ağız köşesinde düşme, kolda veya bacakta tek taraflı kuvvet kaybı, uyuşma veya dengesizlik olarak karşımıza çıkabilir. Çok daha ağır durumlarda bilinç kaybıyla, kişinin tamamen koma durumuyla da karşımıza çıkabilir. Bütün bu durumlarda en önemli yaklaşım hiç zaman kaybetmeden en yakın nöroloji uzmanının bulunduğu inme merkezine, inme tedavisinin yapıldığı bir sağlık merkezine ulaşmaktır. Hız son derece önemli."

- "Toplumsal bir yaklaşımla egzersizi artırmalıyız"

Rahatsızlığın daha çok ileri yaşlarda görüldüğünü dile getiren Öztürk, genç yaşlarda ise kalp hastalığı, kan hastalıkları ve yanlış ilaç kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkabileceği bilgisini verdi.

Öztürk, inmeye yol açan risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

"Bir kısmı değiştirilebilir risk faktörleridir, bir kısmını ise değiştiremezsiniz. Örneğin yaş faktörünü, bazı genetik, ailesel özellikleri değiştiremezsiniz. Cinsiyet faktörünü değiştiremezsiniz ki örneğin 65 yaştan sonra kadınlarda daha fazla görülür. Bizim asıl odaklandığımız konu ise değiştirilebilir risk faktörleridir. Bunlar başta hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, özellikle ritim bozukluklarıyla giden kalp hastalıkları, kan yağlarındaki yükseklikler, uyku bozukluklarıdır. Bunlardan daha önemlisi, kişinin yaşam tarzını, alışkanlıklarını değiştirmesidir. Sigara ve alkol kullanımı, fiziksel aktivitede yetersizlik gibi alışkanlıkları değiştirmeliyiz. Topyekun toplumsal bir yaklaşımla egzersizi artırmamız gerekiyor." 

- "Bu hastalık kader değil"

Sağlıklı beslenmenin de inme riskinde önleyici olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Değiştirilebilir risk faktörlerinin giderilmesi veya önlenmesi ile inmelerin yüzde 90'ı engellenebiliyor. Bu çok büyük bir oran. Hatta sadece yaşam tarzı değişikliğiyle inmelerin yüzde 60'ı engellenebilir. İlaçsız, sadece yaşam tarzınızı sağlıklı şekilde düzenleyerek inmeden korunabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Öztürk, son yıllarda yapılan çalışmaların inmeden korunma noktasında umut verici olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Bu, önlenebilir bir hastalık. Bu hastalık kader değil. Risk faktörlerinin önlenmesiyle, sağlıklı yaşayarak harekete geçebilirsiniz. Ülkemiz sebze meyve cenneti olduğu için sağlıklı besinleri rahatlıkla sofranızda bulundurabilirsiniz. Evinize biraz daha uzakta araçtan inip yürüyebilirsiniz, merdiveni kullanabilirsiniz. Çabalarınızla riski en aza indirebilirsiniz."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • MO
    Metin ÖKSÜZ
    6 yıl önce

    3 sene önce beynime pıhtı atmıştı. Doktorum ŞEREFNUR ÖZTÜRK Hanımefendinin tedavisi ile şuan gayet sağlıklıyım.Kan degerlerimdeki anormal yükseklikler. bol bol hareket yaparak. Normale Düştü.Günlük Yaşantınızda ne yapın edin bol bol hareket edin. Ben Bu Şekilde Hastalığı Yendim. Doktorum Sayın ŞEREFNUR ÖZTÜRK Hanımefendiye de Hastalığımda İlgisinden Dolayı Tekrardan TEŞEKKÜRLER Ediyorum.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English