Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Yakındaki Uzak: İran" sergisi açıldı

Yaklaşık 67 fotoğrafın yer aldığı sergi, 26 Ocak'a kadar görülebilecek

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Makina mühendisi aynı zamanda fotoğrafçı Osman Arı'nın ikinci kişisel sergisi "Yakındaki Uzak: İran" sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından desteklenen sergi, Yeni Cami Hünkar Kasrı'nda izlenime açıldı.

Sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Arı, amatör olarak fotoğraf sanatıyla ilgilendiğini belirterek, iş gereği yaklaşık 7 yıl İran'da yaşadığını söyledi.

Arı, İran'da kaldığı süre zarfında gezdiği yerlerin fotoğraflarını çektiğini dile getirerek, "Daha önceden de İran'a gidip geliyordum. Tarihi ve kültürel mekanlarının çok zengin olduğunun fark ettim." dedi.

Türkiye'de İran'ın yeterince tanınmadığına işaret eden Arı, şöyle devam etti:

"Bu bakımdan böyle bir sergi açmanın önemli olabileceğini düşündüm. İran bizim için de çok önemli. Bizim Türkler olarak, Orta Asya'dan Anadolu'ya geçişimiz İran üzerinden oluyor. İran'da biz Selçuklu diye bir devlet kurduk. Daha sonra Selçuklular Anadolu'ya aktılar. Biz de İran üzerinden Anadolu'ya geldik. Hatta bizim İslamlaşma sürecimiz İran üzerinden olmuştur. Bizim dini terimlerimizin çoğu Arapça değil, Farsça'dır, 'namaz' gibi. Dolayısıyla İran'ı tanımanın kendimizi tanımak olduğunu düşünüyorum. Fotoğraflarımda bunu yansıtmaya çalıştım."

- "Şiraz edebiyatın ve kültürün başşehri"

Arı, eserlerinde İran'ın tarihini, kültürünü aktarmaya çalıştığına vurgu yaparak, "İsfahan, Şiraz, Yezd, Kaşan'dan fotoğraflar çektim. Bir de Nişabur ve Tus'tan Feridüddin Attar'ın, Ömer Hayyam'ın, Firdevsi'nin mezarlarının fotoğrafları sergide yer alıyor. Şiraz'daki Hafız ve Sadi'nin mezarları da burada var. Bu şairlerin İran kültüründe çok önemli yerleri var. Bugün İranlılar hala bu ustaların eserlerini okuyorlar, besteliyorlar. Yani Fars dili demek aslında bu şairler demektir." diye konuştu.

İsfahan'ın İran kültürünü en rafine şekilde anlatan bir şehir olduğuna da dikkati çeken Osman Arı, şu bilgileri verdi:

"Şiraz da edebiyatın, kültürün başşehri. Hafız'ın ve Sadi'nin kabrinin bulunduğu şehir. Orada çok güzel bahçeler ve camiler var. Yezd çölün ortasında toprak mimarinin en güzel uygulamalarının yapıldığı bir yer ve en olumsuz iklim şartlarına müthiş mühendislik çözümler geliştirmişler. Toprağın ne kadar güzel önemli bir inşaat malzemesi olduğunu gördüm. Kaşan'da da çok muhteşem evler var."

Yaklaşık 67 fotoğrafın yer aldığı sergi, 26 Ocak'a kadar görülebilecek.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English