Son Dakika Haberler

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: "Dış politikayı, birinin kazandığı, diğerinin kaybettiği bir savaş arenası olarak gören anlayışı hep beraber reddettik. Uluslararası eğitimin bir üssü olmak, bu alanda önde gelen markalardan birini temsil etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sayın Başbakanımızın önderliğinde 'Türkiye Bursları' projesini hayata geçirirken de, bize rehber olan ilkeler tamamıyla bu anlayış doğrultusundaydı. Amacımız, dünya çapında her gencimizin eşit olarak faydalandığı y

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, dış politikayı birinin kazandığı, diğerinin kaybettiği bir savaş arenası olarak gören anlayışı reddettiklerini belirterek, "Uluslararası eğitimin bir üssü olmak, bu alanda önde gelen markalardan birini temsil etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sayın Başbakanımızın önderliğinde 'Türkiye Bursları' projesini hayata geçirirken de, bize rehber olan ilkeler tamamıyla bu anlayış doğrultusundaydı. Amacımız, dünya çapında her gencimizin eşit olarak faydalandığı yükseköğretim hakkını yaygınlaştırmak, bu konuda fırsat eşitliğini hakkıyla uygulamak oldu." dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nca düzenlenen "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması" programında konuşan Çavuşoğlu, kendisinin de Türkiye dışından gelip Ankara'da lisans eğitimini tamamlamış "Türkiye Mezunu" olduğunu ifade ederek, burada yer almaktan heyecan ve onur duyduğunu söyledi.

Bir araya gelmenin yalnızca buluşmadan ibaret olmadığını belirten Çavuşoğlu, aynı zamanda konuk ülkelerin kültürlerine de kavuşma anlamına geldiğini dile getirdi.

Bu durumun, Türkiye'nin son yıllarda geldiği noktayı, sahip olduğu yeni imkanları ve dış politikasının esaslarını özetlediğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Sanmayınız ki, Türkiye'de bulunmuş olmaktan istifade eden yalnızca sizler oldunuz. Sizlerin burada bulunmanız, bizler için de büyük bir kazançtır. Sınırların anlamsızlığını, karşılıklı anlayış ve müzakereyle sorunlara çözüm bulunabileceğini, kültürel benzerliklerimizin yanı sıra farklılıklarımızın aslında birlikteliğimizi güçlendiren bir unsur olduğunu hep birlikte müşahede ettik. Dış politikayı birinin kazandığı, diğerinin kaybettiği bir savaş arenası olarak gören anlayışı hep beraber reddettik. Uluslararası eğitimin bir üssü olmak, bu alanda önde gelen markalardan birini temsil etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sayın Başbakanımızın önderliğinde 'Türkiye Bursları' projesini hayata geçirirken de, bize rehber olan ilkeler tamamıyla bu anlayış doğrultusundaydı. Amacımız, dünya çapında her gencimizin eşit olarak faydalandığı yükseköğretim hakkını yaygınlaştırmak, bu konuda fırsat eşitliğini hakkıyla uygulamak oldu."

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Yükseköğretim sistemimizi, sizler gibi uluslararası öğrencilere uygun donanıma sahip hale getirirken, karşılıklı temasların yardımıyla, ülkelerinizin beşeri ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurduk. Her birimiz, bizlerin yetişmesinde emeği olan toplumlarımıza ve ülkelerimize fayda sağlarken; aynı zamanda sınırları aşan, dünyaya bir bütün gözüyle bakan, gönüllerimizde hissettiğimiz o derin dayanışma ve yardımlaşma duygusundan bir an bile ayrılamayız. Kendimizi birbirimize yabancı hissetmemenin yolu, birbirimizin faydasını istemek ve dilemekten geçer. Arada hiçbir perde ve ön yargı olmaksızın görüşüp tanıştığımız bütün öğrenci arkadaşlarımızla birlikte, yepyeni bir dünya anlayışının da taşıyıcılarıyız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, her yıl 7 bin 500 uluslararası öğrenciyi mezun ettiğini aktaran Çavuşoğlu, mezunların, alanlarında kendi ülkelerinin seviyesini de belirleyici mesleki pozisyonlara ulaştıklarını kaydetti.

Türkiye mezunlarının gönül elçisi olarak bulundukları ülkede Türkiye algısının canlı tutulmasına katkı sağladığını vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakınız günümüz dünyasında temelde iki ayrı medeniyet anlayışının amansız mücadelesi var. Biri yakıp yıkma, insana dair her şeyi yok etme üzerine diğeri ise sevgi, merhamet ve huzurla birlikte inşa üzerine mücadele etmeyi içeriyor. Bu mücadeleye şahit olan bizler, adaletsizlik ve sömürünün olmadığı bir dünya hayalini paylaşıyoruz. Türkiye'nin bu mücadelesine karşı çıkmak isteyen ve onun demokratik kazanımlarıyla kalkınma hamlelerini baltalamak isteyenler, 15 Temmuz'da hain bir darbe girişimiyle karşımıza çıktılar. Malumunuz, eğitimin amaçlarından biri de, nasıl bir hayat ve ülkeye layık olduğumuzu öğrenmektir. Bu ülkede eğitim alan öğrencilerimizin ve dünyanın farklı coğrafyalarındaki milletlerin de tıpkı bizler gibi, FETÖ ve benzeri terör örgütlerinden arınmış, tam bağımsız, egemen ve müreffeh ülkelerden oluşan bir dünyaya layık olduğuna yürekten inanıyoruz. Bunun içindir ki, 15 Temmuz gecesinde, bugün rahmetle andığımız 250 şehidimizle birlikte Türk milletinin verdiği demokrasi mücadelesinin, tüm dünyada hisse alınacak bir olay olduğu kanaatindeyiz."



- Terör saldırısında ölen Somalili doktoru andı

Konuşmasında, Türkiye'de tıp eğitimi aldıktan sonra ülkesine dönen ve geçtiğimiz ay Somali'de yaşanan terör saldırısında hayatını kaybeden Maryama Abdullahi'yi anan Çavuşoğlu, ona Allah'tan rahmet diledi.

Yeni ve güçlü Türkiye'nin dünya için bir umut olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye ile, Türkçe'yle, Türk edebiyatıyla, Türk milletiyle güçlü bağlar kurmuş olan sizler bu dünya için en büyük umutsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarla dile getirdiği "Dünya 5'ten büyüktür" hakikati tüm mazlumların umududur. Bu umudun savaşlara, çatışmalara ve gözyaşlarına galebe çaldığı bir dünya temennisiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English