Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Türkiye tohumda tamamen dışa bağımlı değil"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya, "Türkiye'de ticari amaçlı üretilen tohumlukların toplam değerinin bir milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Tohumculuk konusunda tamamen dışa bağımlı olduğumuz söylemi, bilgi kirliliğinden oluşmaktadır." dedi.

“Türkiye tohumda tamamen dışa bağımlı değil“
Balkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada tohumculuk sektöründe gelişme gösteren önemli ve dinamik bir ülke olduğunu söyledi.

Tohumculuğun ülkelerin tarım sektörleri için stratejik öneme sahip olduğuna dikkati çeken Balkaya, "Günümüzde tohum sadece tarımsal bir girdi değil, aynı zamanda teknoloji kullanılarak elde edilen ve yüksek gelir getiren ekonomik değere sahip bir üründür. Dünyada artan nüfusun gıda gereksiniminin karşılanması ve gıda güvenliğinin sağlanmasında tohumculuk sektörü, önemli düzeyde yenilikler ve katkılar sağlamıştır.'' diye konuştu.

Türkiye'nin tohum üretimi açısından çok uygun ekolojik özelliklere sahip olduğunu, özellikle son 20 yılda hibrit çeşit üretimindeki gelişmeler ile genetik mühendisliğindeki atılımlar ve moleküler teknikler kullanılarak yeni çeşitlerin seçiminin tohumculuk sektörünün gelişmesine katkı sağladığını anlatan Balkaya, "Türkiye'de ticari amaçlı üretilen tohumlukların toplam değerinin bir milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Tohumculuk konusunda tamamen dışa bağımlı olduğumuz söylemi, bilgi kirliliğinden oluşmaktadır. Sebze tohum üretimi, tarım sektörü içerisinde en dinamik ve gelişmeye açık alanlardan birini oluşturmaktadır. Türkiye birçok ülkeye hem tohum ihraç etmekte hem de birçok bitki türünde tohum ithalatı yapmaktadır." diye konuştu.

- "Tohum ithalatının yüzde 44'ü domates tohumuna ait"

Balkaya, Türkiye'nin tohumda hem ihracatı hem de ithalatı bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ithalatının İsrail'e bağlı olduğu şeklindeki bilgi kirliği, bir şehir efsanesidir. 2015 yılı değerlerine göre ülkemizin sebze tohum ithalatında İsrail'in payı yaklaşık 10 milyon dolar, yani yüzde 9,7'dir. Yıllara göre baktığınızda İsrail'den tohum ithalatımız yüzde 5 ile 10 arasında değişen rakamlarda olmuştur. 2015 yılı verilerine göre en fazla sebze tohum ithalatını Peru, Hollanda, Çin, Tayland'dan yapmışız. Tohum ithalatımızın büyük kısmını, yani yüzde 44'ü sadece domates tohumuna aittir. Domates tohumu için yıllık yaklaşık 142 milyon liralık ödeme yapılıyor."

Türkiye'de tohumculuk sanayisinin en temel sorununun tohum üretim maliyetinin yüksek olmasıyla özel sektörün Ar-Ge potansiyelinin sınırlı kalmasından kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Balkaya, her şeye rağmen Türkiye'nin tohum sektörünün gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek, bölge ülkelerinin liderliğini yapabilecek kapasite ve birikimi bulunduğunu kaydetti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English