Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

''Türkiye Libya'yı yeniden inşaya hazır''

SETA Dış Politika Araştırmacısı Kekilli: ''Türkiye, Libya'nın yeniden inşasına her türlü katkıyı vermeye hazır ve Libya Ulusal Mutabakat sürecini destekliyor'' Ru-ye Türkiye Editörü Doç. Dr. Yıldırım: ''Türkiye ne Tunus'ta ne Mısır'da, hatta bölgede hiçbir aktörü dışlamıyor, tüm bölgede halkın demokrasi ve benzeri taleplerini önemsiyor, buna göre politikalar geliştiriyor. Bunun en iyi örneği, Tunus'ta seçimleri kazanan El-Baci Kaid es-Sibsi'yi kutlayan ilk ülkenin Türkiye olmasıdır''

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Emrah Kekilli, "Türkiye, Libya'nın yeniden inşasına her türlü katkıyı vermeye hazır ve Libya Ulusal Mutabakat sürecini destekliyor.'' dedi.

Ortadoğu Araştırmacıları Derneği (ORDAF) ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Kulübü'nün ortaklaşa düzenlediği, ''Ortadoğu ve Afrika Denkleminde Kuzey Afrika'' başlıklı panel, SETA Dış Politika Araştırmacısı Emrah Kekilli ve Ru-ye Türkiye Editörü Doç. Dr. Ramazan Yıldırım'ın katılımıyla üniversitenin Üsküdar yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Arap Baharı sonrası Kuzey Afrika'da yaşanan toplumsal ve ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği panelde Kekilli, Türkiye'nin bölgede ilkesel bir dış politika takip ettiğini ve bu politikaların uzun vadede çok olumlu neticeler vereceğini söyledi.

Libya'da devrim sürecinin Türkiye tarafından desteklendiğini aktaran Kekilli, devrimden sonra Türkiye'nin, "Libya'nın yeniden inşasına her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu" açıkladığını dile getirdi. Kekilli, Türkiye'nin halihazırda Libya'daki Ulusal Mutabakat sürecini desteklediğini ifade etti.

Emrah Kekilli, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) inisiyatifi ile teşkil edilen Ulusal Mutabakat Hükümetini (UMH) desteklediğini, Libya'daki mevcut sorunların ancak siyasi yollarla çözülebileceğini belirterek, şöyle konuştu:

''Libya'da, doğu bölgesindeki bazı aktörler, askeri bir yönetim tesis etme arzusu içinde, ancak Libya uzun bir süre askeri yöntemleri benimsemiş bir diktatör tarafından yönetildi. Askeri yönetimlerin ülkeyi getirdiği durum ortada. Bu nedenle, askeri yöntemleri benimseyen aktörlere karşı bölgesel ve uluslararası güçler gerekli tavırları takınmalıdır.''

Bu arada, emekli general Halife Hafter'e bağlı güçlerin Bingazi'nin Ganfuda semtindeki sivilleri kuşatma altında tuttuğunu ve sivillerin asgari hayati ihtiyaçlardan mahrum olduğunu aktaran Kekilli, başta Türkiye olmak üzere bölgesel ve uluslararası aktörlerin bu hususta hemen inisiyatif almaları gerektiğini vurguladı.



- "Türkiye bölge halkının taleplerini önemsiyor"

Doç. Dr. Yıldırım ise Mısır'da ve Tunus'ta Arap Baharı sonrasında yaşanan süreçleri ve bu süreçler içerisinde İslami hareketlerin siyasal ve ideolojik dönüşümünü değerlendirdi.

Nahda Hareketi lideri Gannuşi'nin Tunus, Fransa ve Şam'da eğitim almasının, doğu ve batı tecrübesine sahip olmasının önemine vurgu yapan Yıldırım, Gannuşi'nin bütün bu tecrübelerini harmanlayarak Tunus'ta siyaset yaptığını söyledi.

Yıldırım, ''Gannuşi'nin ciddi bir siyasi ve düşünce tecrübesi var. Bu çerçevede Arap Baharı sonrası Tunus'ta ortaya çıkan bütün sorunlarda çözüm odaklı tavır takındı. Sorunların muhataplarıyla doğrudan müzakere yöntemini benimsedi.'' dedi.

Gannuşi'nin tecrübesinin Arap Baharı'nın başarısı açısından da bir hayli önemli olduğunu anlatan Yıldırım, Tunus'taki demokrasi tecrübesinin hala devam ediyor olmasının bölgedeki demokrasi talepleri açısından son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerdeki bütün aktörlerin Türkiye'de son 10 yılda yaşanan tecrübeyi önemsediğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

''Türkiye, ne Tunus'ta ne Mısır'da hatta bölgede hiçbir aktörü dışlamıyor, tüm bölgede halkın demokrasi ve benzeri taleplerini önemsiyor, buna göre politikalar geliştiriyor. Bunun en iyi örneği, Tunus'ta seçimleri kazanan El-Baci Kaid es-Sibsi 'yi kutlayan ilk ülkenin Türkiye olmasıdır.''











Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English