Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye, katılım bankacılığı uzmanı yetiştirecek

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi'nde İslami finans ve katılım bankacılığı alanında ortaya çıkan yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla açılan "İslam Ekonomisi ve Finans" bölümü, ilk öğrencilerini 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde alacak.

Türkiye, katılım bankacılığı uzmanı yetiştirecek
Bölüm, katılım bankacılığının kalifiye eleman ihtiyacı karşılarken, Türkiye'de katılım bankacılığı alanında sektörün gelişimine katkıda bulunacak.

KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, yaptığı açıklamada, bölümün ilk defa bu alanda lisans seviyesinde eğitim vereceğini söyledi.

Türkiye'de yüksek lisans düzeyinde İslam Ekonomisi ve Finans bölümünün olduğunu hatırlatan Öztürk, "Lisans seviyesinde ilk defa biz ve İstanbul'da bir üniversiteye daha bu eğitim için izin verildi. Her ne kadar geç açılmış bir bölüm olsa da Müslüman ülkeler için önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Öztürk, son dönemde faiz, katılım bankacılığı ve buna benzer uygulamaların gündemden düşmediğini dile getrdi.

- "İngiltere borsasında 30 yıldır İslami endeks var"

Türkiye'de katılım bankacılığının 80'li yılların sonunda başladığına dikkati çeken Öztürk, "Türkiye bu tür konularda geç adım atıyor. Örneğin borsamızda İslami endeks yok. İngiltere borsasında 30 yıldır İslami endeks var. Almanya'da Deutsche Bank, 30 sene önce İslami fonları kurdu. Malezya'daki kuruldan fetva alıp işlemlerini sürdürüyor. Türkiye'deki söz sahibi bankalarda henüz İslami fonlar bulunmuyor." diye konuştu.

Öztürk, bölümü açmaktaki amaçlarının, öğrencilerin İslamın ekonomik temellerini öğrenebileceği ve geliştirebileceği bir ortam hazırlamak olduğunu aktardı.

- İslam ticaret hukuku ile ilgili merkez oluşturulacak

Bölümle alakalı büyük hedefler koyduklarını vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Amacımız fıkıh alimi çıkartmak değil, bölümün yüksek lisans ve doktorasını da açarak bu konuda yetişmiş insan gücünü ve akademisyenlerini yetiştirmek. Prof. Dr. Hamdi Döndüren başta olmak üzere, önemli isimleri üniversitemize kazandırdık. Katılım Bankaları Birliği Başkanı Fahrettin Yahşi'nin büyük desteği var. Kadromuzu yurt dışından hocalarla da güçlendirerek, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim vermek istiyoruz. İslam ticaret hukuku ile ilgili bir merkez oluşturmak istiyoruz. Bugüne kadar konuları biz hep 'dinen caiz midir' diye tartıştık. Bu zamana kadar ana gövdesi faize dayalı kapitalist modelin, İslama uygun olup olmadığı araştırıldı. Müslümanlar, İslamın öngördüğü hassasiyetler çerçevesinde ticaret yapmak istiyor. Dolayısıyla dünyanın gerçekleriyle örtüşebilecek, mutlaka İslami değerlerin de yer aldığı bir oluşuma ihtiyaç var."

Mezun olacak öğrencilerin istihdamı konusunda Katılım Bankaları Birliği ve katılım bankaları ile irtibat halinde olduklarına değinen Öztürk, "Borsada da katılım bankacılığı mezunu eleman ihtiyacı var. Özel bankaların da bu konuya yavaş yavaş ilgisi başladı. Onların da talebi söz konusu. Ayrıca iş adamalarına yönelik çalışmalar var. Onlardan da talep geleceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Öztürk, ders müfredatının oluşturulmakta olduğunu, ilk etapta bölüme 30 öğrenci almayı planladıklarını dile getirdi.

- Malezya, Katar ve Dubai merkezli gelişmeler var

Dünya genelinde çok büyük bir ekonominin Müslümanlar tarafından yönetildiğinin altını çizen Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyada kapitalizm ve serbest piyasa tek bir model olmamalı. Daha adaletli bir modeli tartışabilmeliyiz. Tartışmak için de modeller ortaya koyabilecek akademik birikime sahip olmalıyız. Kısa vadede bu sonuçlar ortaya çıkmayabilir. Kısa vadede bireyleri yetiştirmeye yönelik çalışmamız var ama orta ve uzun vadede tüm dünya açısından tartışılabilir ekonomik modeller ortaya koyabilecek bilim adamları yetiştireceğimize inanıyorum. İslami bankacılık sektöründe Uzak Doğu'da Malezya, Ortadoğu'da Katar ve Dubai merkezli gelişmeler var. Türkiye de son dönemde bu konuya ağırlık vermeye başladı. Fakat hem kalifiye eleman azlığı hem de 'kapitalist sistemden nelerin farklı, nelerin benzer olduğu' tartışmalarının devam ettiği bir süreç yaşadığımız için istediğimiz noktada değiliz. Zaman içerisinde güçlenerek devam edeceğimizi umuyorum."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English