Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'de 10 yılda 5 bin ton atık pil toplandı

Türkiye'de geçen yıl 730 ton atık pil toplanırken, son 10 yılda toplanan pil miktarı 5 bin tona ulaştı.

Türkiye’de 10 yılda 5 bin ton atık pil toplandı
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TAP'ın atık pillerin toplanması, taşınması ve bertarafına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş tek kuruluş olduğunu anımsattı.

Atık pil konusunda duyarlılığın her geçen yıl arttığına işaret eden Bahar, geçen yıl toplanan pil miktarının 730 tona ulaştığını bildirdi.

Bahar, "Bu rakamlara ulaşmamızda okulların payı çok büyük. Öğrencilerimizin artan duyarlılığı ve ailelerini de bu konuda uyarması sonucunda geçen yıl toplam atık pil miktarının yaklaşık yüzde 40’ını okullardan topladık." ifadesini kullandı.

Son 10 yılda toplanan pil miktarının 5 bin tonu bulduğunu belirten Bahar, bu yıl için hedeflerinin 820 ton olduğunu kaydetti.

Günlük kullanılan birçok dijital ve elektronik ürünün içinde pil barındırdığına işaret eden Bahar, zaman içinde kullanılmaz hale gelen cihazların içindeki pillerin de cihazla atıldığını söyledi.

Bahar, pillerin diğer elektronik atıklardan ayrılması ve bertarafı için farklı bir uygulamaya tabi tutulması gerektiğine dikkati çekti.

Geçen yıl atık olarak bin ton akıllı telefon toplandığına işaret eden Bahar, bunun 250 tonunun bataryadan oluştuğunun altını çizdi. Bahar, "Dolayısıyla bizim toplayamadığımız 250 ton pil elektronik atık olarak cihazların içinde kalmış. Bu pillerin bertaraf edilmesi gerekir. Cihazlardan ayrılan pillerin TAP'a ulaştırılması önemli. Vatandaşlarımız bunu da okul, hastane ve benzeri birçok kamusal noktada bulunan atık pil toplama kutularımıza ulaşarak yapabilir." şeklinde konuştu.

- Okulların ardından muhtarlar da devrede

 Atık pil konusunda eğitim ve kampanyalarının kesintisiz devam ettiğini ifade eden Bahar, bu kampanyalara katılan belediye ve okul sayısının da her yıl artış gösterdiğini söyledi.

Bahar, geçen yıl itibarıyla muhtarlarla da atık pil toplama konusunda çalışmalar yaptıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye’de 53 bin muhtarlık var. Vatandaşla bire bir iletişim ve bilinçlendirme açısından muhtarlarımızın görevlerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Okullarımızda öğrencilerimizle bilinçlendirme çalışmaları yaparak Türkiye’nin geleceğine yatırımı yapıyoruz, muhtarlarımızla da yetişkinlerin çevre dostu olmasına özen gösteriyoruz. Bazı şehirlerimizi ve muhtarlarımızı pilot çalışma için seçtik, şu anda kampanyalarımız devam ediyor. Uzun vadede muhtarlarımızın da atık pil toplama miktarına önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyoruz. 2 yıl içinde bin ton atık pil hedefimize ulaşmamızda muhtarlarımızın büyük payı olacaktır. Muhtarlarımız biriktirecek, belediyelerimiz toplayacak."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English