Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Ergönül:

''Aşı yaptırmak bireye bırakılacak bir hak değildir. Buna karar verecek mekanizma yeri yargı değil, bilim otoriteleridir''

Anadolu Ajansı haberine göre;
HATAY (AA) - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, aşı yaptırmanın bireye bırakılacak bir hak olmadığını savunarak, "Buna karar verecek mekanizma yeri yargı değil, bilim otoriteleridir'' ifadesini kullandı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, Ergönül, KLİMİK tarafından Antakya'da bir otelde düzenlenen ''Hepatit Akademisi- 2016 Temel Bilgiler Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, halkın aşı konusunda bilim ve sağlık otoritelerinin söylediklerini dinlemesi gerektiğini belirtti.

Bazı aşı karşıtlarının olduğunu ve geçtiğimiz günlerde bunun bir davayla gündeme geldiğini ifade eden Ergönül, şunları kaydetti:

''Geçtiğimiz günlerde ikiz çocuklarına hepatit B aşısı yaptırmak istemeyen ailenin açılan davayı kazanması bizim memnuniyetle karşıladığımız bir gelişme değil. Aşı yaptırmak bireye bırakılacak bir hak değildir. Buna karar verecek mekanizma yeri yargı değil, bilim otoriteleridir.''

Derneğin Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen de hepatit B aşısının sağladığı koruyuculuk süresinin en az 20 yıl, büyük olasılıkla da yaşam boyu olduğunun bilindiğini belirtti.

Türkiye'de yeni doğanların hepatit B'ye karşı zorunlu olarak aşılanması sayesinde, 15 yaş altı gruplarında hepatit olgularının azaldığını vurgulayan Aygen, şunları ifade etti:

''Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından 1998 yılında uygulamaya konulan ulusal hepatit B aşılama programı doğrultusunda yeni doğanlarla risk gruplarının aşılanmasına başlandı. Sağlık Bakanlığı'nın 2013 istatistik verilerine göre aşı uygulama oranının yüzde 99'un üstüne çıktığı, özellikle 15 yaş altı grupta akut viral hepatit olgularında belirgin azalma olduğu görülmektedir. Hepatit B aşıları kansere karşı geliştirilmiş ilk aşılar olarak bilinmektedir. Hepatit B virüs enfeksiyonu kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gibi önemli komplikasyonlara yol açar. Hepatit B virüs enfeksiyonunun hem dünyada hem de ülkemizde önemli enfeksiyon hastalığı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Böyle bir gerçek karşısında, etkinliği kanıtlanmış aşıyla korunulması mümkün olan bu enfeksiyon hastalığına karşı aşının mutlaka yapılması gerekmektedir. Aşının sağladığı koruyuculuk süresinin en az 20 yıl, büyük olasılıkla yaşam boyu olduğu bilinmektedir.''

Aygen, aşıya bağlı yan etkilerin olmadığını kaydetti.

KLİMİK Derneği Hepatit Akademisi Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Yunus Gürbüz de hepatit B'den korunmak için mutlaka aşı yaptırmak gerektiğini ifade etti.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English