Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Türk kadınının bilimdeki varlığı dünyayla kıyaslandığında oldukça iyi"

Türk bilim kadınları üzerine çeşitli kitaplar yazan Doç. Dr. Günseli Naymansoy: "Günümüzde Türk kadınının bilimdeki varlığı dünyayla kıyaslandığında oldukça iyi görünmektedir. Mühendislik imalat ve inşaat bilimlerinde doktora eğitimi yapan kadınların oranı Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 26 iken, ülkemizde yüzde 34'dür"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ESKİŞEHİR (AA) - Türk bilim kadınlarına ilişkin yazdığı "Bilimde Cumhuriyet Kadınları", "Atatürk'ün Mühendis Kızları", "Türk Felsefesi'nin Öncüleri'nden Tezel Taşkıran", "Türk Kimyası'nın Ana Kraliçesi Remziye Hisar" gibi kitaplarıyla tanınan mühendis ve eğitimci Doç. Dr. Günseli Naymansoy, Türk kadınının bilimdeki varlığının dünyayla kıyaslandığında oldukça iyi durumda olduğunu söyledi.

Naymansoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 2015 yılında 11 Şubat'ı "Uluslararası Bilimde Kadınlar Günü" kabul ettiğini anımsattı.

Gün ile kadının güçlendirilmesinin, bilime tam ve eşit erişiminin, katılım sağlamasının amaçlandığını ifade eden Naymansoy, UNESCO'nun 2014-2016 verilerine göre, tüm kız öğrencilerin sadece yüzde 30'unun yükseköğretimde bilim ve teknolojiyle ile ilgili alanları seçtiğine dikkati çekti.

"Günümüzde Türk kadınının bilimdeki varlığı dünyayla kıyaslandığında oldukça iyi görünmektedir" diyen Naymansoy "Avrupa Komisyonu'nun kadın konusundaki istatistiklerini kapsayan She Figures 2016'ya göre mühendislik imalat ve inşaat bilimlerinde doktora eğitimi yapan kadınların oranı, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 26 iken, ülkemizde yüzde 34'dür. Bu da Atatürk'ün açtığı yolda ilerleyen Türk kadınının teknolojide çok önemli bir yere geldiğinin delilidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Başarılı kadın örneklerini çoğaltmak mümkün"

Naymansoy, uluslararası başarıları bulunan Türk kadınlarının bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Atatürk'ün tahnit işlemini yapmasıyla bilinen patolog Prof. Dr. Kamile Şevki Mutlu, 'şevki' tekniğini geliştirerek tıp literatürüne adını yazdırmıştır. Yine ilk kadın onkoloğumuz olan Prof. Dr. Fatma Perihan Çambel, 1973 yılında Bologna'da DEPCA Kanser Sempozyumu'nda dudak kanserini ilk kez bir kanser türü olarak ortaya koymuş, Belçika Devlet Bakanlığından Altın Madalya, Prens Leopold'dan 'Commandeur' unvanı ile 'Merie Social de Belgique' nişanını ve 1983 yılında, ABD Kanser Kurumu'nun 'onursal üyelik' payesini almıştır. Astrofizik alanındaki öncülerden biri olan Prof. Dr. Dilhan Ezer Eryurt, NASA'da çalışan ilk kadın olmuştur. Aya inilmesine yarayan prensiplere yaptığı katkı nedeniyle 1969 yılında 'NASA Apollo Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ancak daha da ileri gidilmesi için yapılması gereken, kadınların başarısını görmezden gelmek yerine onların aile içindeki sorumluluklarını hafifletecek kreş ve yaşlı bakım merkezleri gibi kurumların açılmasıdır."




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English