Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tunus'ta tartışmalı "idari barış yasası" kabul edildi

Tunus parlamentosu, devrim sonrası haklarındaki suçlamalar nedeniyle ihraç edilen eski rejim döneminden bin 500 memurun görevlerine iadesini öngören yasa teklifini onayladı Yasa karşıtı gruplar parlamento binası önünde gösteri düzenledi

Anadolu Ajansı haberine göre;
TUNUS (AA) - Tunus parlamentosu, devrimin ardından haklarındaki suçlamalar dolayısıyla ihraç edilen eski rejim döneminden bin 500 memurun görevlerine iadesini kapsayan "idari barış yasası"nı 117 kabul, 9 ret ve bir çekimser oy ile onayladı.

Meclis komisyonunda geçen temmuz ayında görüşülmeye başlanan 7 maddelik kanun teklifi, eski rejim döneminde görev almış, "kamu malını zarara uğratma ve görevi kötüye kullanma" gibi suçlamalarla görevden uzaklaştırılan bin 500 kişinin görevlerine iadesini öngörüyor. Kamuoyunda "idari barış" olarak bilenen yasa, rüşvet ve kamu malını zimmetine geçirme suçlarından şüphelileri kapsamıyor.

Yasanın savunucularından Nida Tunus (58 milletvekili) ile yasa karşıtları Halk Cephesi (15 milletvekili), Demokratik Blok (12 sandalye) vekilleri arasında parlamentoda hararetli tartışmalar yaşandı. Oturumda zaman zaman tansiyon yükselirken, yasa karşıtları masalara vurarak teklifi protesto etti.

Demokratik Blok lideri Selim el-Ebyad, parlamentoda yasa karşıtlarının düzenlediği ortak basın toplantısında, "yolsuzluk içeren" bir yasanın kabul ettirilmeye çalışılarak meclisin "suistimal edildiğini" öne sürdü.

Halk Cephesi Grup Başkanı Ahmed Sıddık ise yasa teklifinin "devrimin kazanımlarını dibe çektiğini" iddia ederek, "Eski rejim unsurlarının ve sembollerinin bu ülkede yeniden yönetimi ele geçirmesine ve ülkenin kaynaklarını tüketmesine müsaade etmeyeceğiz." dedi. Sıddık, teklifin anayasaya uygun olmadığını da savundu.

Yasanın savunucularından Nida Tunus Partisi Milletvekili Şakir el-Iyadi, ayrı bir basın toplantısında, "Yasa teklifi genel kurula sunulacak, kabul edilip veya edilmeyeceğine yine meclis karar verecektir. Sürecin bu şekilde durdurulma çabalarını reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, yasa teklifinin en ateşli karşıtlarından Affetmiyorum Hareketine mensup aktivistler, oturum sürerken parlamentoya girmeye çalıştı. Parlamento çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan güvenlik güçleri ile göstericiler arasında zaman zaman arbede yaşandı. Affetmiyorum Hareketi, teklif genel kurul programından çıkartılıncaya kadar parlamento önünde oturma eylemini sürdüreceğini açıkladı.

- Tartışmalı Mali Barış Kanunu

Mali Barış Kanunu tasarısı, devrik lider Zeynel Abidin bin Ali döneminde adı yolsuzluğa karıştığı, kamu malına zarar verdiği ve haksız kazanç sağladığı ifade edilen kişilere mallarının iadesi ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesi konularını içeriyordu.

Temmuz ayında, meclis komisyonu tarafından yeniden görüşülen metinden iş adamlarının affedilmesi maddeleri çıkartılmıştı.

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin girişimiyle 2015 ortalarında "Mali Barış Kanunu" çıkarılması teklif edilmişti. Parlamentoya birkaç kez getirilen tasarı, kamuoyundaki yoğun tepkiler üzerine değişiklikler yapılacağı gerekçesiyle geri çekilmişti.

Sibsi, söz konusu tasarıyı mevcut ekonomik krizi aşmak ve yatırımı artırmak için verdiğini savunmuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English