Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunu Destekleme Projesi"

MEB Müsteşarı Tekin: "Krizin etkisinin minimize edilmesinin önemli koşullarından birisi, gelecek kuşakların, dünya çocuklarının, insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetişmelerini temin etmek" "Ortak mirası korumak için hep birlikte mücadele etmek durumundayız. Bu çok da övünülecek bir şey değil. Bu, insan olmamızın, insanlığın ortak değerlerine sahip çıkmamızın doğal bir gereği. Bunu yapmakla mükellefiz. Yapmazsak insanlık ortak değerlerini kaybedecek. Yapmazsak hepimiz kaybedeceğiz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Suriyeli çocukların eğitimine ilişkin, "Kriz anlarında, krizin etkisinin minimize edilmesinin önemli koşullarından birisi, gelecek kuşakların, dünya çocuklarının insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetişmelerini temin etmek." dedi.

MEB tarafından yürütülen ve AB fonlarıyla finanse edilen "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunu Destekleme Projesi"nin açılışı dolayısıyla Ankara'da bir otelde tören düzenlendi.

Tekin, burada yaptığı konuşmada, kent devletlerinden imparatorluklara ve modern ulus devletlere geçerken devlet algısında yaşanan kırılmaların, bugün de devam ettiğini söyledi.

Dünyada siyasi iktidar algısında da kırılma ve değişikliklerin yaşandığını belirten Tekin, dünyanın her yerinde bu konudaki teorik tartışmaların farklı boyutlarla sürdüğünü dile getirdi.

Bu değişimin demokrasi kültürünün geliştiği Batılı ülkelerde de yaşandığını anlatan Tekin, şöyle konuştu:

"Dünyada siyasi iktidar ve devlet kavramındaki kırılma, belli aralıklarla kendini hissettirecek. Önemli olan bu teorik kırılmaların ve dönüşümlerin yaşandığı anlarda insanlığın bundan zarar görmemesi. Maalesef bu dönüşüm esnasında insan hakları ve insanlığın sahip olduğu tüm ortak miras ayaklar altına alınıyor ve çok ciddi zarar görüyor. Bu zararın görülmemesi için ve minimum düzeyde yaşanabilmesi için o dönüşüm yaşanırken, bizler insanlar olarak hepimize ait ortak mirası korumak için hep birlikte mücadele etmek durumundayız. Bu çok da övünülecek bir şey değil. Bu, insan olmamızın, insanlığın ortak değerlerine sahip çıkmamızın doğal bir gereği. Bunu yapmakla mükellefiz. Yapmazsak insanlık ortak değerlerini kaybedecek. Yapmazsak hepimiz kaybedeceğiz."

Dünyanın her yerinde insanlığın ortak değerlerine sahip çıkılması gerektiğini belirten Tekin, "Kriz anlarında, krizin etkisinin minimize edilmesinin önemli koşullarından birisi, gelecek kuşakların, dünya çocuklarının insanlığın ortak mirasına sahip çıkacak şuurla yetişmelerini temin etmek. Bunun yolu da bu toplantımıza vesile olan ve sıkıntı yaşayan Suriyeli çocukların eğitim sistemine entegrasyonu örneğinde olduğu gibi gelecek kuşakların eğitilmesinden geçiyor." dedi.

Tekin, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

- "Türkiye doğunun batısı, batının doğusudur"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu, 2011'den bu yana Suriyelilerin entegrasyonuyla ilgili önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Daha önceki toplantılardaki gözlemlerini aktaran Güllüoğlu, "Avrupa açısından göç krizi ne zaman başladı? 2015'de Türkiye üzerinden daha fazla Suriyelinin Yunanistan'a geçtiği gün mü başladı? Yoksa Suriyelilerin Türkiye'ye girdiği gün mü başladı? Bunu şöyle konumlandırıyorum. Türkiye doğunun batısıdır, batının doğusudur." ifadelerini kullandı.

Orta Doğu ve Suriye krizinin Avrupa'nın da sorunu olduğunu dile getiren Güllüoğlu, "Proje sadece 24 ay değil, daha uzun süre devam etmeli. Kriz devam ediyor. 3 milyon Suriyeli ülkemizde yaşıyor. Daha iyi projelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum." dedi.

Toplantıda, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Milli Eğitim Bakan Danışmanı Haydar Şahin, projenin Direktör Yardımcısı Dr. Taner Aşçı da konuşma yaptı.

- 24 ay süreli proje 23 ilde uygulanacak

Projeyle, geçici koruma altındaki Suriyelilerin Türkiye'de eğitime erişimi hedefleniyor. 24 ay sürdürülecek proje, 23 ilde uygulanacak.

Proje kapsamında 390 bin Suriyeli çocuk Türkçe eğitimi alacak. Bu çerçevede 5 bin 496 öğretmen istihdam edilirken, Suriyeli çocuklara Arapça ve telafi eğitimleri de verilecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English