Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Suriye sınırındaki Oylum Höyük'teki kazılar başladı

Kazı Başkanı Doç. Dr. Engin: "Bizim düşüncemiz ve arkeolojik ve filolojik bulgular ışığında Oylum Höyük'ün Nuhaşşe ülkesi başkenti ya da Hitit kaynaklarındaki Kuilzila ve Mezopotamya kaynaklarındaki Ulisim/Ullis olabileceği yönünde ancak bunun için daha fazla arkeolojik bulgu ve belgeye ihtiyacımız var"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KİLİS (AA) - Türkiye-Suriye sınırında bulunan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük höyükleri arasında yer aldığı belirtilen Oylum Höyük'te 28'inci dönem kazı çalışmalarına başlandı.

Suriye sınırına sıfır noktada yer alan Oylum Höyük'te Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle başlatılan kazı çalışmalarına 20'si teknik olmak üzere, 35 kişilik ekiple devam ediliyor.

Kazı Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Atilla Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalar kapsamında bölgede genel temizlik, düzenleme ve geçen yıl yarım kalan bazı kazı işlemlerinin yapılacağını söyledi.

Amaçlarının tarihi zenginliklerin ortaya çıkarılması olduğunu vurgulayan Engin, ilk gün olmasına rağmen bölgede Orta Tunç Çağı'na ait pişmiş topraktan kadın heykelciği başı, taştan kulak memesi süsüyle Demir Çağı'na ait taş cam ve boncuklar bulduklarını belirtti.

- Hitit ve Mezopotamya kaynaklarında Kilis

Yürütülen çalışmalarda elde edilen yazılı belgelerin bölgenin önemli bir yerleşim veya krallık merkezi olduğunu gösterdiğini ifade eden Engin, şunları dile getirdi:

"Bizim düşüncemiz ve arkeolojik ve filolojik bulgular ışığında Oylum Höyük'ün Nuhaşşe ülkesi başkenti ya da Hitit kaynaklarındaki Kuilzila ve Mezopotamya kaynaklarındaki Ulisim/Ullis olabileceği yönünde ancak bunun için daha fazla arkeolojik bulgu ve belgeye ihtiyacımız var."

- "Kilis, geçmişte de geçiş noktasıydı"

Engin, höyüğün önemli bir konumda olduğunu ifade ederek, Kilis'in günümüzde olduğu gibi geçmişte de Anadolu ve Suriye coğrafyası arasında bir geçiş noktası olarak kullanıldığını aktardı.

Atilla Engin, buradaki arazilerin verimli olduğunu, bu yönüyle de bölgenin en önemli arkeolojik yerleşimlerinin başında geldiğini dile getirdi.

- "Bulunan mühür ve yazılı belgeler önemli şeylerin göstergesi"

Kazı çalışmalarının iki ay süreceğini aktaran Engin, elde edilen buluntularla Kilis Arkeoloji Müzesinin oluşturulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kazı çalışmalarımızın Kilis'e önemli katkıları var. Bölge tarihi açıdan çok önemli, kilit bir merkez. Oylum Höyük'ün özellikle milattan önce ikinci bin yılda çok önemli bir merkez olduğunu görüyoruz. Özellikle saray olarak niteleyebileceğimiz büyük bir yapı kalıntısı ve buna bağlı mühür baskıları var. Mühürle yazılı belgeler önemli şeylerin bizi beklediğini gösteriyor. Höyükler, binlerce yıllık yerleşim katmanlarıyla oluşmakta. Bu önemli tabakaların üzerinde çok fazla geç dönem Demir Çağı ve Roma yerleşimleri var. Bu tabakalara ulaşmamız biraz zaman alıyor."

Engin, höyük çalışmalarının yanı sıra 1999 yılında kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan ve erken Bizans dönemine ait olduğu belirlenen bin 600 yıllık mozaiklerin bulunduğu bazilikanın da yaptıkları proje çalışmasıyla açık hava müzesi haline getirildiğini sözlerine ekledi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English