Son Dakika Haberler

Tasavvuf konusunun işlendiği sinema filmlerinin meraklısıyla buluşturulması ve genç sinemacıları bu alanda teşvik etmek amacıyla bu yıl birincisi düzenlenen festival başladı Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gül: "Tasavvuf Anadolu'nun kültürel ve dini mozaiğinin en önemli yapı taşlarından biridir. Tasavvufun sinema eserlerine konu edilmesi ve bu alanda yapılmış filmlerin sinema günleri kapsamında izleyiciyle buluşturulması, kültürümüz adına sevindirici bir gelişmedir" "Son 6 yılda T

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle, Konya'da düzenlenen ve 3 gün sürecek Sufi Sinema Günleri'nde (Sufisin), tasavvufun işlendiği filmler izleyiciyle buluşturulacak ve uzmanlar tarafından tasavvufun sinemadaki yeri ele alınacak.

Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmeddin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı, Uluslararası Mevlana Vakfı ve İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen festival bugün Mevlana Kültür Merkezindeki açılış programıyla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, burada yaptığı konuşmada, sinemanın zengin diliyle tarihe tanıklık eden, toplumsal gerçekleri kuşaktan kuşağa aktaran bir sanat dalı olduğunu söyledi.

Sinemanın kitleleri etkileme konusunda büyük bir potansiyel sahibi olduğunu belirten Gül, "Türk milleti olarak sinemayı, değerlerimizi, kültürümüzü ve ülkemizin sesini tüm dünyaya duyurmada etkin bir araç olarak kullanmanın farkına vardığımızı düşünüyorum. Bu farkındalığın en güzel örneklerinden biri de bugün başlayan Sufi Sinema Günleri'dir." dedi.

Gül, tasavvufun İslam'ın en özgün yorumlanış ve yaşayış biçimlerinden biri olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Tasavvuf Anadolu'nun kültürel ve dini mozaiğinin en önemli yapı taşlarından biridir. Tasavvufun sinema eserlerine konu edilmesi ve bu alanda yapılmış filmlerin sinema günleri kapsamında izleyiciyle buluşturulması, kültürümüz adına sevindirici bir gelişmedir. Sinema bir sanat dolu almasının yanı sıra, peşinden kitleleri sürükleyen, etkili bir iletişim, tanıtım ve eğitim aracıdır. Medeniyetimizin önemli alanlarından biri olan tasavvufun, sinema dili ve aracılığıyla anlatılması ve tanıtılması, daha geniş kitlelere, daha kısa ve etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağlayacaktır."

- "Yerli film izleme oranında Avrupa birincisiyiz"

Bakanlık olarak genel sinema festivallerinin yanı sıra bu tür etkinliklerin sayısı ve niteliğinin de artmasını amaçladıklarını dile getiren Gül, "Bu tür etkinlikler, o alana özgü çalışmaların gelişmesini ve çoğalmasını doğrudan etkilemektedir. Türk sinema sektörü son yıllarda büyük bir gelişme kat etmiştir ve başarılarına devam etmektedir. Bakanlık olarak bizler de Türk film endüstrisini uluslararası alanda üst seviyeye çıkarmayı bir görev sayıyor ve sinema sanatının gelişmesine büyük önem veriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Gül, Bakanlığın sinema ve dizi sektörüne olan desteklerine ilişkin de şunları söyledi:

"Sinema sektörüne ve bu alandaki festivallere olan desteğimiz önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. Türkiye'de sinema filmlerine Bakanlığımızca verilen destekler, son 15 yılda 36 kat artarak, 190 milyon doları aşmıştır. Ülkemizde 2002 yılında üretilen yerli film sayısı dokuzken, 2017 yılında bu sayı 148'e çıkmıştır. Yine yerli film izleyici sayısı 2002 yılında sadece 2 milyonken, 2017 yılında 40 milyonu aşmıştır. Son 6 yılda Türkiye yerli film izlenme oranında Avrupa birincisidir. Filmlerimizin yanı sıra dizilerimiz de büyük bir başarıya imza atmıştır. 140 ülkede Türk dizileri izlenmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinden sonra dizi piyasasında büyüklük olarak ikinci sıradayız. Türk dizileri büyük bir endüstri haline gelmiş olup, yıllık ihracat hacmi 350 milyon doları aşmıştır."

Konya Valisi Yakup Canbolat da Anadolu'daki medeniyet birikimini ifade eden en değerli kavramlardan olan tasavvufun İslam'ın en özgün yorumlarından birini ortaya çıkardığını anlattı.

Anadolu İslam tasavvufunun Hazreti Mevlana, Sadrettin Konevi ve Muhyiddin İbni Abadi gibi büyük düşünürlerle Konya'da zirveye ulaştığına işaret eden Canbolat, şunları kaydetti:

"Toplumların tarihsel süreçleri boyunca elde ettikleri bilgi, birikim, manevi ve kültürel değerlerini gelecek kuşaklara aktarabilmesi ancak çağın şartlarına uygun hale getirilmesiyle mümkün olmaktadır. Bilgi ve teknoloji çağı olarak nitelenen günümüzde, kültürümüzü ve manevi değerlerimizi insanlarımıza en uygun iletişim araçlarıyla sunmak durumundayız. Büyük kitlelere ulaşabilen önemli iletişim araçlarından biri olan sinema, modern çağımızın gelişmiş ve en etkili sanatlarının başında yer almaktadır. Bu bağlamda Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya'ya geliş yıl dönümü etkinliklerinin yapıldığı 3-5 Mayıs 2018 tarihlerinde Sufi Sinema Günleri adıyla tasavvuf içerikli sinema ürünlerinin yer aldığı programların gelecek yıllarda da sürdürülmesi planlanmaktadır."

Açılış programında, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mithat Büyükalim, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da birer konuşma yaparak Sufisin'in il ve ülke için hayırlı olması temennilerinde bulundu.

Festival yönetmenliğini İhsan Kabil'in üstlendiği programın açılışına, konuşmacıların yanı sıra, Hazreti Mevlana'nın aile üyeleri, akademisyenler, yönetmen ve yapımcılar ile çok sayıda sinemasever katıldı.

Konuşmaların ardından program ilk filmin gösterimiyle başladı. Festival kapsamında 5 Mayıs akşamına kadar, önemli tasavvuf araştırmacıları ve yönetmenler söyleşiler gerçekleştirecek ve tasavvufun işlendiği sinema ürünleri meraklısıyla buluşturulacak.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English