Son Dakika Haberler

Konya Teknik Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ortaklığıyla düzenlenen Atıksu Arıtma Tesislerinde Mikrokirleticiler Çalıştayı’nda su tasarrufunun önemine işaret edildi, kullanılmış suyun tekrar kullanılabileceği, böylelikle mevcut su kaynaklarının yok olmasının önüne geçilebileceği vurgulandı.

Su tasarrufuna atıksu arıtma katkısı
TÜBİTAK tarafından desteklenen, Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ve Konya Teknik Üniversitesi’nin katkı sunduğu Atıksu Arıtma Tesislerinde Mikrokirleticiler Çalıştayı Halil Cin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çalıştaya Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı Su yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan katılırken, koordinatörlüğü Konya Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik,  su kaynaklarının sınırlı varlığı dolayısıyla atık su arıtımının önemine işaret ederek, “Atıksuların yeniden kullanımında mikrokirleticilerin tayin edilmesi,  dejarj standartlarının ve arıtma sistemlerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Zira su içerisindeki mikrokirleticilerin varlığı ve dirençli yapıları, bu suların yeniden kullanımını sınırlandırmaktadır. Kuraklığın yaygınlaşması ve su kaynaklarının giderek yok olması bunu elzem kılmaktadır” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, çalışmanın hayırlı olmasını dilerken şu ifadelere yer verdi:

“Yaşanan kuraklık, iklim değişikliği gibi sebeplerden dolayı atıksuların arıtılması, geri kazanımı ve yeniden kullanımı oldukça önem kazanmıştır. Ancak, atıksu içerisindeki mikrokirleticilerin varlığı ve dirençli yapıları arıtılmış atıksuların yeniden kullanımını sınırlandırmaktadır. Bu sebeple atık suların yeniden kullanımında mikrokirleticilerin tespiti ve arıtım proseslerinin araştırılması gerekmektedir. Son yıllarda su çerçeve direktifi kapsamında hızla yapılan çalışmalara paralel olarak arıtılmış kentsel atık suların yeniden kullanılabilmesi amacıyla mikrokirleticilerin varlığının tespiti ve kontrolüne yönelik teknolojik çözümlerin geliştirilmesi çalışmalarına hız verilmiştir. Bu yeni bir çalışma alanı bizim için. Yeni bir üniversite olan Konya Teknik Üniversitesi’yle birlikte inşallah bu çalışmaları daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Bu vesileyle mikrokirleticiler konusunda Türkiye’nin en kapsamlı çalışmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Bilgehan Nas ve ekibindeki değerli akademisyenleri kutluyorum.” 



Proje yürütücü ve çalıştay koordinatörü olarak söz alan Prof. Dr. Bilgehan Nas da, atık sulardaki mikrokirleticilerin tespit edilmesi için standart yöntemlerin uygulanması ya da ölçüm tekniklerinin geliştirilmesi, bu kirleticilerin farklı arıtma proseslerindeki akıbetlerinin araştırılmasını amaçladıklarını belirterek, Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi’nin ünitelerinin ve mor şebekenin bu kirleticilerinin giderimi açısından performansının değerlendirilmesi, elde edilen verilere bağlı olarak da  teknolojik çözümler üretilmesinin planlandığını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlar başladı. İlk oturumda Dr. Yakup Karaaslan, Prof. Dr. Bilgehan Nas, Doç. Dr. Hüsamettin Vatansev, ikinci oturumda Prof. Dr. Ülkü Yetiş, Prof. Dr. Gülsüm Yılmaz, Dr. Serdar Koyuncu, Mehmet Emin Argun, Esra Yel, Meryem Kara, Saliha Dinç, Havva Ateş, Taylan Dolu, A. Hümeyra Kaplan, K. Batuhan Nas, Yasemin Kaya, Z. Beril Özçelep, İlda Vergili, üçüncü oturumda ise Doç. Dr. Oktay Özkan, Dr. İbrahim Uyanık ve Mehmet Akkuş katılımcıları bilgilendirdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English