Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'den Çocuk Hakları Günü mesajı

Konya Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Çocuk Hakları Gününe ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’den Çocuk Hakları Günü mesajı
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği,  Çocuk Hakları Gününe ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çocuk hakları, kanuni ve ahlaki düzeyde, dünyadaki tüm çocukları kapsayan ve çocuğun doğduğu andan itibaren sahip olduğu, yaşama, barınma, sağlık  ve eğitim gibi temel haklarının yanı sıra  psikolojik, fiziksel, cinsel ve ekonomik  yönden ihmal ve istismara karşı korunma hakkını da  içeren evrensel bir kavramdır. 

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni  imzalayan bütün ülkeler  için çocuk hakları açısından atılacak her adımın çocuğun yüksek yararını ilkesini gözeterek atılması   temel ilke olmalıdır.

Sosyal hizmet mesleğinin, birincil uygulama alanlarından birisi ise çocuk refahı alanıdır.  Çocuk refahı alanına yönelik  hizmetlerin geliştirilmesi, çocukların ruh ve beden sağlıklarının korunması ve istismar edilmelerine yönelik tüm tedbirlerin alınması çalışmalarını sosyal hizmet mesleğinin  etik ilke ve değerleri çerçevesinde  multidisipliner bir ekip anlayışı ile yerine getiren çocuk dostu  bir meslek grubu  olarak olarak;  savunuculuk  rolümüzle çocukların haklarına erişimi ve haklarının korunması mücadelesinde  yanlarında   olduğumuzu bildirmek isteriz.
Özellikle bu mücadele;  çocuklarımızın yaşam haklarının korunması için gereklidir. 

Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümlerinin uygulanmasında bir çok ülkede sorunlar yaşanmaktadır. Ülkemizde de çocuk ihmali ve istismarına yönelik sorunlar gündemdeki yerini korumaktadır.

Adalet Bakanlığı 2017 verilerine göre;  Çocuklara karşı işlenen cinsel suçlara ilişkin açılan dava sayısı: 16 bin 348 dir. 

Çocuk istismar vakaları son 10 yıl içerisinde % 700 oranında artmıştır.

TÜİK verilerine göre;  2017 yılında yaşları 16-17 aralığında olan, 23.906 kız çocuğu evlendirilmiştir.

2017 yılında 22 çocuk öldürülmüştür.

2018 itibariyle çocuk işçi sayısı 2 milyon civarında ve çalışan her 10 çocuktan 8'i kayıt dışı işlerde çalıştırılmaktadır. 

Bu yıl içerisinde yaşları, 15, 16 ve 17 olan üç çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir.
İç savaş nedeniyle, Suriye'den sığınmacı olarak ülkemize gelen okul çağında ki çocuk sayısı 850 bine ulaşmıştır. 


Milli Eğitim Bakanlığı 2017 verilerine göre;  490 binden fazla Suriyeli çocuk ülkenin çeşitli yerlerindeki okullara kayıtlı durumda iken, buna karşın 380 bin çocuk okula gidememiştir.
Yukarıdaki istatistiksel verilerden de anlaşıldığı gibi,  ülkemizde çocukların yaşam hakkından, eğitim hakkına kadar  bir çok alanda   haklarının korunması, uygulanması ve  haklarına erişiminde sorunlar yaşandığı görülmektedir.

 Mesleki rol ve sorumluluk gereği;  Dünyada ve ülkemizde çocukların uğradığı, fiziksel, cinsel, sınıfsal ve psikolojik her türlü istismarın takipçisi ve ayrıca sorunların çözümünde çocuk haklarının korunması için  mücadele  etmeyi  onur sayan sosyal  hizmet mesleğinin uygulayıcıları olarak,  

Çocuk hak ve ihlallerinden sorumlu tüm yetkili kurumlara ve tüm siyasi erklere, sorumluluk ve yükümlülüklerini hatırlatarak, Çocuklarımız için;  eğitimden, sağlığa, sosyal hizmetlerden adalet sistemine kadar,  bütüncül hak temelli bir yaklaşımla,   ayrımcılığın yaşanmayacağı ve yüksek yararının gözetileceği, mutlu ve umut dolu bir dünya  kurmaya davet ediyoruz" 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • SB
    Seval Bulut
    5 yıl önce

    Her çocuğun hakkı korunmalı..

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English