Son Dakika Haberler

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi psikologlarından Kitapçıoğlu, "Sınav kaygısı yaşayan kişide birtakım fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtiler ortaya çıkmakta." dedi.

’Sınav kaygısı başarıyı engelliyor’
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi psikologlarından Süreyya Kitapçıoğlu, "Sınav kaygısı yaşayan kişide birtakım fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtiler ortaya çıkmakta. Bunlar sınav öncesinde veya sınav anında kendini gösterebilir. YGS başvuruları ile artan kaygılar başarıyı olumsuz etkiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı başvurularının yapıldığı bugünlerde Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesinden yapılan yazılı açıklama ile öğrencilerin sınav kaygısı ile başedebilmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi verildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi psikologlarından Kitapçıoğlu, kaygının hayatın olağan bir parçası olduğunu belirterek, kaygı duymanın zayıf, çıldırmış veya kontrolden çıkmış anlamına gelmediğini ifade etti.

Herkesin zaman zaman korku veya stres yaratan durumlara karşı kaygı duyabileceğine işaret eden Kitapçıoğlu,şunları kaydetti:

"Burada kritik olan nokta duyulan kaygının miktarı ile ilgilidir. Evet, belli bir miktar kaygı sizi motive edip performansınızı artırabilir ancak kaygı miktarı gereğinden fazla ise artık bu kaygının destek yerine köstek olmaya başladığını söyleyebiliriz. Peki, sınav kaygısı dediğimiz şey nedir? Sınav kaygısı, sınav öncesi ve/veya sınav sırasında öğrenilen bilginin etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır. Bu kaygıyı yaşayan kişiler çoğunlukla sınav sürecinden çok sınavın sonucuna odaklanmakta olup bilgisinden ziyade kişiliğinin değerlendirildiği düşüncesinin hakimiyeti altındadır.

Sınav kaygısı yaşayan kişide birtakım fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar sınav öncesinde veya sınav anında kendini gösterebilir. YGS başvuruları ile artan kaygılar başarıyı olumsuz etkiliyor. Kişiler sıklıkla sınav anında ya da öncesinde kalp atışının hızlandığını, terlediğini, midesine ağrı girdiğini ve mide bulantısı yaşadığını ifade etmektedir. Bu belirtilere zaman zaman kaslarda gerginlik ve baş dönmesi de eşlik etmektedir. Tüm bunlar sınav kaygısının vücudumuzda yarattığı bazı fiziksel belirtilerdendir. Bununla birlikte kişiler heyecan, gerginlik, korku, panik gibi duygusal belirtiler de yaşayabilir. Bu nedenlerden dolayı kişi sınav öncesinde ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme veya sınav anında sınavı yarıda bırakma gibi davranışlar gösterebilir."

Öğrencilere sınav öncesi veya sınav esnasında duydukları kaygının rahatsızlık vermesi durumunda uzmanlardan yardım almasını öneren Kitapçıoğlu, belirtilerin geçmemesi halinde sınav bitiminde bile destek alınması gerektiğini aktardı.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English