Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Simülasyon tırında 7,2’lik depremi yaşadılar

Konya'da vatandaşlar ve öğrenciler, Türkiye Afet Müdahale Planı (TMAMP) kapsamında İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) ait deprem simülasyon tırında 7,2’lik depremi yaşadı.

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında toplumdaki afet bilincini arttırmak amacıyla Türkiye’nin her ilini dolaşan ve sınıf tarzında dizayn AFAD Deprem Simülasyon Tırı Konya’da da Kılıçarslan Şehir Meydanında vatandaşlara deprem hissini yaşattı.

Vatandaşlara ve öğrencilere ilk olarak deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirme yapıldı. Daha sonra simülasyon tırına alınan vatandaşlar ve öğrenciler Kocaeli, Düzce, Van ve Bingöl’de meydana gelen depremlerin şiddetinde sallanmaya başlandı. Sallantı anında vatandaşlar simülasyon tırına çıkmadan önce bilgisi verilen çök, kapan, tutun hareketiyle kendilerini güvence altına aldı. Sallantı bittiğinde ise vatandaşlardan radyoyu açarak, sigorta, gaz ve sobayı düğmelere basarak kapatmaları ardından sakince binayı terk etmeleri istendi. 

"Amacımız Konya halkına deprem bilincini vermek" 
Öğrencilere uygulamalı olarak eğitimler veren AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, projenin amacını anlatarak, "Gençlerimize, ülkemizin teminatı olan çok değerli çocuklarımıza, Konya halkına deprem bilincini vermek, afetin bir yaşam kültürü haline gelebilmesini sağlamaktır. Yani ben deprem öncesinde neler yapmalıyım? Deprem anında nasıl yapacağım? Nasıl bir davranış şeklim olacak? Deprem sonrasında neler yapacağımı, gençlerimize uygulamalı olarak öğretebilmek, göstermek. Bunun yanı sıra yine bütünleşik afet yönetim sisteminin yani hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme kısmından oluşan bütünleşik afet yönetimi döngüsünü de yine deprem simülasyon tırımıza çıkmadan önce öğrencilerimizi bu konuda bilinçlendirmek ve 7.2 şiddetinde bir deprem uygulattırarak yani bir nevi onları sallayarak o anda paniğe kapılmamalarını çök, kapan, tutun hareketini yapmalarını ve çök, kapan, tutun hareketini yaptıktan sonra da radyoyu açmalarını sigortayı kapatmalarını, gazı kapatmalarını, vanayı kapatmalarını sakin bir şekilde de asansörü kullanmadan binayı terk etmelerini sağlamaları için bunlara önceden uygulamalı eğitimle alışkanlık haline getirilmesini sağlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da, uygulama alanını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Öğrencilerle sohbet ettikten sonra simülasyon aracını deneyen ve simülasyon sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Toprak, “Öncelikle Allah’tan şunu dileyelim ki ülkemiz hatta dünya böyle felaketler yaşamasın. Allah böyle felaketleri kimseye göstermesin. Tabi çok acı tecrübelerimiz de var, ülke olarak. Geçmiş tarihlerden beri gelen çok acı kayıplarımız var. Depremleri tamamen ortadan kaldırma ve önleme şansımız olmadığına göre bize de düşen; insanlar olarak, canlılar olarak bu büyük felaketle acaba nasıl mücadele edebiliriz konusu önümüze gelmekte. Ben İçişleri Bakanlığımızın AFAD Teşkilatımıza çok teşekkür ediyorum. Böyle bir simülasyonu ve bilgilendirmeyi burada eğitim faaliyetleri olarak sürdürdükleri için. Hakkari’ye de gelmişlerdi. Bu da gösteriyor ki ülkemizin en ücra köşelerine kadar bu çok faydalı faaliyeti yürütüyorlar. Öğrencilerimize, vatandaşlarımıza her yaştan bu eğitimleri yaşayarak veriyorlar” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan, AFAD’ın arama kurtarma ekipmanlarını da görme şansı elde eden vatandaşlar değişik bir tecrübe elde ettiklerini, sallantı ilk başladığında korktuklarını ancak öğretilen şeyleri uygulayınca kendilerini güvende hissettiklerini belirtti. 

Konya’da dün Adnan Hadiye Sürmegöz Ortaokulunda yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye eğitim verilen simülasyon tırının yarın Selçuk Üniversitesinde verilecek eğitimlerin ardından kentten ayrılacağı öğrenildi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English