Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'Semerkant'ı Konya'dan ayırmak mümkün değil'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Buhara'yı Bursa'dan, Semerkant'ı, İstanbul'dan ve Konya'dan ayırmak da mümkün değil' dedi.

’Semerkant’ı Konya’dan ayırmak mümkün değil’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi'nin açılış töreninde konuştu.

Üniversitenin mutat lisans programlarının yanında yüksek lisans ve doktora programlarına öncelik vermesini son derece önemli, kıymetli bulduğunu dile getiren Erdoğan, "Sınırların kaybolduğu, mesafelerin anlamını yitirdiği bir çağda üniversitelerimizin kendi sınırlarına hapsolması düşünülemez. Türk üniversitelerinin dünyadaki yükseköğrenim kurumlarıyla rekabet edebilmesi, hatta onlardan üstün olması gerekir." diye konuştu.

Gerek öğrenci ve hoca değişim programları gerekse ortak çalışmalarla üniversitelerin dışarıya açılmalarına, diğer yükseköğrenim kurumlarıyla iş birliğine gitmelerine çok önem verdiğini ifade eden Erdoğan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ni uluslararası kılma yönünde atılan adımlardan dolayı kutladı.

Erdoğan, 10-15 yıl önce bu tabloya ancak ülkedeki bir kaç üniversitede rastlandığını belirterek, o dönem yurt dışına öğrenci gönderen, yurt dışından öğrenci alan üniversite sayısının bir elin parmaklarını dahi geçmediğini söyledi. O yıllarda Ankara ve İstanbul haricinde nitelikli, alt yapısı güçlü, akademik kadrosu yetkin üniversiteler bulmanın zorluğuna işaret eden Erdoğan, "İmkansızlıklara ilaveten terör, yetersiz kaynak gibi sorunlarla boğuşan bu üniversitelerin bir kısmı maalesef tabela üniversitesi durumundaydı. Fakat Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi kendini ilme hapseden bir üniversite olması hasebiyle her türlü takdirin üstündedir." dedi.

Kendi öğrencilik yıllarında üniversitelerde sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Erdoğan, "Anarşinin, daha sonra terörize olduğu yıllar, bunlarla geçti. Biz okullarımıza doğru dürüst gidemezdik. Şimdi de maalesef bir kaç yerde bunu kaşıyanlar var. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, inşallah onlara da örnek olacak. Ben inanıyorum ki Yıldırım Beyazıt'ın tüm öğrencileri şu anlayışla okuyor; ilim, ilim bilmektir, ilim, kendin bilmektir, sen kendin bilmezsen ya nice okumaktır." diye konuştu.

Bu arada Erdoğan, alandakilerin "Başkan Erdoğan" sloganlarına "Hayırlısıyla milletin iradesi neyi istiyorsa o olacaktır diye düşünüyorum." karşılığını verdi.

- "Türkiye binlerce yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor"

Bir çok üniversitenin yeni açılımlara gittiğini, Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika gibi kardeş coğrafyadaki muhataplarıyla ortak projeler gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, "Türkiye, sadece yurt dışına öğrenci göndermiyor, aynı zamanda binlerce yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor." dedi.

Kalabalık arasında da bu öğrencileri gördüğünü belirten Erdoğan, onlara nerelerden geldiklerini sordu.

Nijer, Mısır, Suriye Filistin, Gine gibi ülkelerden öğrencilerin Türkiye'ye geldiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya Türkiye'de toplanıyor. Elhamdülillah. Ülkemizde halihazırda dünyanın 203 ülkesinden 95 bin uluslararası öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim, öğretim alıyor. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin yakaladığı bu ivmeyi devam ettirerek çok yakında tam anlamıyla bir beynelmilel üniversite haline geleceğine inanıyorum. Sizlerin de bu gayeyle daha kararlı, daha planlı, daha özverili şekilde çalışacağınıza eminim."

Esenboğa Külliyesinin bulunduğu Çubuk Ovası'nın tarihte önemli bir yeri bulunduğunun altını çizen Erdoğan, Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt Han ile Büyük Timur İmparatorluğunun hükümdarı Timur arasında 1402'de yapılan Ankara Savaşı'nın burada yaşandığını hatırlattı.

Dönemin en büyük ve en güçlü iki Müslüman Türk devletinin bu alanda karşı karşıya geldiğini ve çok kanlı bir savaşa tutuştuğunu anlatan Erdoğan, ordusundaki bazı grupların ihanetine uğrayan Yıldırım Beyazıt Han'ın çetin mücadeleler sonucunda teslim olmak zorunda kaldığını aktardı.

-Semerkant'ı Konya'dan ayırmak mümkün değil

Erdoğan, iki hafta önce Özbekistan seyahati sırasında Semerkant'taki İmam Buhari, İmam Maturidi türbeleriyle beraber Gür Emir'in kabrini de ziyaret ettiğini anlatarak, Uluğbey, Şirdar ve Tillekari medreseleri gibi ortak medeniyetin şaheserlerinin bir kısmını da yerinde görme imkanı bulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnanın, Buhara'yı, Semerkant'ı ziyaret edip de bu şehirlerin her bir köşesine adeta nakşedilmiş eserlere hayran kalmamak, meftun olmamak elinizde değil. Aynı şekilde Buhara'yı Bursa'dan, Semerkant'ı, İstanbul'dan ve Konya'dan ayırmak da mümkün değil. Ben şimdiden rektörümüze özellikle rica ediyorum, diyorum ki 'gelin şöyle uygun bir zamanda öğrencilerimizden belli gruplar halinde buralara gönderelim.' Gitsinler, buraları gezsinler, görsünler. Okuyan mı, gören mi? Biz diyoruz ki 'Hem okuyan hem gören.' Çünkü yerinde tespit çok çok önemli. Onun için de yeri gelir seyyah olmanın da çok büyük faydası var. Hele ilmimizi zenginleştirmek için çok çok önemli."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • KK
    Konya Konyasporludur
    7 yıl önce

    O zaman kocaman bir külliye de Konyaya açın başkanım

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • F
    Fiyaka
    7 yıl önce

    Sayin cumhurbaskanim konya yi ihmal etmeyin yasanabilir bir sehir istiyoruz belediyelerimize daha iyi calismalarini teklif edin.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English