Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Selçuk’ta “İslam Dünyasında Vakıf ve Ramazan” konuşuldu

2019 Vakıf Medeniyetinde Ramazan Ayı Temalı “Vakıflar Haftası” kutlama etkinlikleri kapsamında, Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda “İslam Dünyasında Vakıf ve Ramazan” konulu konferans düzenlendi.

Selçuk’ta “İslam Dünyasında Vakıf ve Ramazan” konuşuldu
Düzenlenen konferansa; Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, Yabancı Diller Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, şube müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
 
Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, “Vakıflar; özellikle barınma, eğitim, sağlık hizmetleri başta olmak üzere sosyal dayanışmayı güçlendiren, toplumsal ihtiyaçları karşılayan adeta birer sivil toplum kuruluşlarıdır. İslâm tarih ve medeniyetinde VIII. yüzyılın ortalarından XIX. yüzyılın sonlarına kadar bütün İslâm ülkelerinin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatında son derece etkili olmuştur. Fakire, garibe ve güçsüze yardım etmeyi büyük bir değer kabul eden İslam’ın yayılmasıyla vakıf anlayışı da yayılmıştır. Bu tür bir faaliyetin şüphesiz İslami bir dayanağı olmuştur. Kuran-ı Kerim’de ve Peygamberimizin birçok hadisinde topluma insanlığa faydalı olmak hep tavsiye edilmiştir. İslâm’ın ilk kutsal yerleri olan Mekke, Medine, Kudüs’ün İbrahim peygamberle ilişkisinden dolayı el-Halîl, Lût peygamberin meşhedinin bulunduğu söylenen Benî Naîm ve bunların çevresinde erken dönemlerde dinî ve hayrî müesseseler ortaya çıkmıştır. İslâm’ın ilk devirlerinde bazı dinî yapılar beytülmâl tarafından inşa ediliyordu. Esasen Müslümanların ibadetleri için mescit ya da cami yapmak onu Allah’ın mülkiyetine koymak ve vakfetmek demekti. Bunların bakımı ve cemaatin ihtiyaçları da bağışlarla karşılanıyordu. Emeviler, Abbasiler, Memlukler, Endülüs’te yapılan camiler, medreseler, imaretler, tekke, zâviyeler, kütüphaneler, misafirhaneler, hastahaneler, çeşmeler, hamamlar, makbereler, yollar,  köprüler, kervansaraylar vb. mekânlar toplum yararına sunulan vakıf hizmetleri olmuştur. Vakıf eserleri ayrı yerlerde tek başına bulunabildiği gibi kurucusunun gücüne göre bir caminin etrafında bir külliye şeklinde de oluşturulabiliyordu. Vakıflar, İslâm dünyasında çeşitli köy ve şehirlerin kurulması veya yeniden teşkilâtlandırılmasında büyük rol oynamıştır. Memlük sultanları Mısır’da vakıfları her alanda, özellikle de Kahire’nin eski şehrini dönüştürecek şehircilik projelerinde kullanmıştır. Mekke, Medine, Kudüs, el-Halîl gibi kutsal şehirlerin bakımı, eğitim, din ve belediye hizmetleri, silâh fabrikası gibi bazı askerî kurumlar vakıflarla finanse ediliyordu” diye konuştu.
 
Programın sonunda plaket takdimi gerçekleştirildi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English