Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sakız Adası'ndaki "roket savaşı"nın iptal edilmesi

Geleneksel olarak yapılan "roket savaşı"nın iptal edilmesi nedeniyle Panagia kilisesindeki Paskalya ayini sönük geçti Ayin sırasında bazı kişilerin yasak olmasına rağmen Hagia Markos Kilisesi'ne roket fırlattığı görüldü

Anadolu Ajansı haberine göre;
SAKIZ (AA) - Yunanistan'ın Sakız Adası'nda "Hz. İsa'nın Diriliş Gecesi"ni niteleyen Paskalya yortusu etkinliği kapsamında iki kilisenin cemaati arasında geleneksel olarak her yıl yapılan "roket savaşı"nın iptal edilmesi nedeniyle Panagia Kilisesi'nde yapılan ayin sönük geçti.

Sakız Adası'ndaki "roket savaşı"nın düzenlendiği kiliselerden Ortodoks Panagia Kilisesi'nde, "Hz. İsa'nın Diriliş Gecesi"ni niteleyen Paskalya ayini düzenlendi.

Adada bulunan Hagia Markos ve Panagia kiliseleri arasında 18. yüzyıldan günümüze geleneksel olarak yapılan "roket savaşı"nın mahkeme kararıyla iptal edilmesi nedeniyle bu yılki Paskalya kutlamalarının sönük geçtiği gözlendi.

Ayin sırasında kilise dışındaki bazı kişilerin yasak olmasına rağmen geleneği devam ettirmek için Hagia Markos Kilisesi'ne roket fırlattığı ve maytap patlattığı görüldü.

Kilisede edilen duaların ardından avluda toplanan cemaat, yakılan mumlar eşliğinde bir süre ilahi söyledi.

Sakız Adası'na dünyanın değişik ülkelerinden gelen ve aralarında 3 bin Türk vatandaşının da bulunduğu çok sayıda turist de ayini takip etti ancak her yıl ortaya çıkan renkli görüntüleri izleyememenin üzüntüsünü yaşadı.

- Mahkeme iptal etmişti

Yunanistan'ın Sakız Adası'nda "Hz. İsa'nın Diriliş Gecesi"ni niteleyen Paskalya yortusu etkinliği kapsamında "öte dünyanın kapılarının açıldığını" anlatmak üzere 400 metre uzaklıktaki Ortadoks Hagia Markos ve Panagia kiliselerinin bahçesinden top atılmasıyla başlayan ancak yıllar içinde cemaatin el yapımı roketlerle devam ettirdiği gelenek sürdürülüyordu.

Adada Osmanlı hakimiyetinin devam ettiği 18'inci yüzyılda top atışlarının çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanması ve isyana neden olma riski nedeniyle yasaklandığı biliniyor.

Bu dönemden sonra İtalya'dan öğrenilen yöntemle el yapımı roketlerle devam eden gelenek, halen aynı yöntemle yapılan ve bir tür havai fişek olan el yapımı roketlerle sürdürülüyordu.

Bu yıl adanın Vrontados bölgesinde yaşayan 3 ailenin ''can ve mal güvenliği" olmadığı gerekçesiyle açtığı dava sonrası "roket savaşı"nın, yerel mahkemenin kararı doğrultusunda iptal edildiği duyurulmuştu.

Mahkemenin kararı sonrası Sakız Adası sakinleri protesto gösterileri düzenlemişti.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English