Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sağlık Bakanlığından "örnek" ramazan sofrası

Sağlık Bakanlığınca ramazan ayının sağlıklı geçmesi için örnek iftar ve sahur sofrası hazırlandı. İftarda çorba, et, zeytinyağlı yemekler, sütlü tatlı ve meyve, sahurda ise süt, yumurta, kahvaltı tabağı yeşillik ve kuruyemiş tüketilmesi önerildi.

Sağlık Bakanlığından “örnek“ ramazan sofrası
Sağlık Bakanlığında görevli diyetisyen Nermin Çelikay, ramazanda sağlık beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler aktardı.  

Çelikay, son birkaç yıldır en uzun günlerde oruç tutulduğunu hatırlatarak, hem sürenin uzun olması hem de sıcaklardan dolayı beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan sofrasında bulunması gerekenlere ilişkin "örnek sofra" hazırladıklarını ifade eden Çelikay, "En az 17 saat aç kalacağız. Bu süre sona erdiğinde inanılmaz panik bir şekilde sofralara oturuyoruz. Normalde yediğimizin üç katını düşünerek sofralarımızı hazırlıyoruz. Biz diyoruz ki, masada çorba, olmazsa olmazımızdır. Kültürümüzde de çorba masanın baş tacıdır. İftara güzel sıcak bir çorba ile başlayalım." dedi.

Yemeklerin hızlı tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Çelikay, böyle bir durumda hazımsızlık ve daha çok yeme isteği ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Çelikay, çorba ile tam buğday ekmeği ve biraz salata tüketildikten sonra yaklaşık 15-20 dakika yemeye ara verilmesi önerisini dile getirdi.

- "Yemekler arasında 15 dakika ara verin"

Ana sıcaklara geçildiğinde et, kuru baklagil tercih edilmesi gerektiğini aktaran Çelikay, "Bakanlık olarak sağlıklı yemek tabağında haftada bir iki defa kuru baklagil, sebzeli et yemeğini öneriyoruz. Beyaz et olabilir. Ramazanda balık yemem diye düşünmeyin. Ramazan ayında da balık tüketimine özen gösterin. Zeytinyağlı yemekleri de hem hafif hem doyurucu olup hazmı kolay olduğu için soframızda bulundurmaya çalışalım. Yazlık çok güzel sebzelerimiz de var. Onlarla çok güzel yemekler yapabiliriz." diye konuştu.

Diyetisyen Çelikay, sağlıklı birinin günde en az 1,5-2 litre su tüketmesi gerektiğine dikkati çekerek, havaların ısınmasıyla bu oranın daha çok artacağına işaret etti. Su tüketiminin iftar ve sahur arasında olması gerektiğini vurgulayan Çelikay, şu bilgileri paylaştı:

"Bu süre içerisinde su tüketmezsek, ertesi gün vücudumuz susuz kaldığı için halsiz olacak, dikkat dağınıklığı, yorgunluk gibi problemler de ortaya çıkacaktır. Bunu önlemek için iftardan sahura kadar canımız istese de istemese de 2-2,5 litre su tüketelim.

Gazlı içecekler değil, ayran, maden suyu, az şekerli yapılan kompostolar da su ihtiyacımızı karşılar. Suyu muhakkak içelim. İftardan sahura kadar çay içerseniz su kaybınız daha fazla olacaktır. Yaz meyveleri çıktı. Sofraya bir dilim karpuz ya da meyve de konulabilir. Ya da iftardan sonra belli aralıklarla meyve tüketilebilir. 17 saat aç kalacağımız için açlık kan şekerimiz de çok fazla düşüyor. Onun için de her gün tatlı tüketmek yerine haftada 2-3 defa tüketmek ve özellikle sütlü tatlıları tercih etmek doğru olacaktır. Canınız çok isterse şekerli tatlılar da küçük bir porsiyon tercih edilebilir."

Çelikay, iftardan birkaç saat sonrasında kısa yürüyüş ve egzersizlerin de hazımsızlık problemlerinin önüne geçeceğine işaret ederek, "Bu bir tercihtir. Zeytin ile hurma ile açabilirsiniz. Zeytinin 5 tanesi bir tatlı kaşığı zeytinyağı içerdiği için gayet faydalıdır. Hurma da ramazana özgü bir tattır, gelenekseldir. Posa miktarı çok yüksektir. Orucumuzu bir iki tane hurma ile de açabiliriz." dedi.

- "Sahurda hamur işi yerine proteinli yiyecekler tercih edin"

Sahursuz oruç tutulduğu zaman 20 saate yakın bir süre aç kalınacağını belirten Çelikay, "Kan şekerimizin kısa sürede düşmesi, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk gibi sıkıntılar ortaya çıkacak. Onun için mutlaka sahura kalkalım. Yumurta anne sütünden sonra en güzel protein içeren yiyecektir. Ulaşılması kolaydır, ucuzdur. Bir gün haşlama, bir gün menemen az tuzlu, az yağlı, bir gün de omlet olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, domates, yeşillik ve kuruyemişler de tercih edilebilir." diye konuştu.

Çelikay, sahurda hamur işi ve karbonhidrat içerikli ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirterek, bu tarz yiyeceklerin tok tutmadığını, aksine su ihtiyacını artırdığını vurguladı. Çelikay, şunları kaydetti:

"Proteinli yiyecekler daha uzun süre tok tutuyor. Börek yerine tam buğday ekmeğiyle güzel bir kahvaltı. Yatmadan yoğurt tüketin. Probiyotiktir, rahatlatır, uyutur. Ramazanda oruç tutarken süt de güzel bir içecek. Bitki çayları da tüketilebilir. Ihlamur, adaçayı, rezene, kuşburnu tercih edilebilir. Kuruyemiş, meyve de olmazsa olmazdır. Kahvaltı yerine yemek tercih edenler de sebzeli bir et yemeğiyle sahur yapabilir. Bulgur pilavı tok tutar. Sahurda da hatta mercimekli bulgur pilavı ve yanında ayranla çok rahat oruç tutulabilir."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • I
    İlker
    7 yıl önce

    Dertli kardeş bunlari evet derken ve bu iktidara oy verirken düşünecektin bu günler iyi günlerin

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • D
    Dertli
    7 yıl önce

    Yahu bu aciklamalari yaparken hic mi utanmiyor bu adamlar.
    Asgari ucretle nasil kurulacak o dedigi sofralar..
    Biz sahurda onceden yaptigimiz yufkaya yesil sogan saroyoruz. Iftara da yogurt vorbasini bulduk mu tamam.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English