Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Recep Konuk’tan özelleştirme açıklaması

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusu gündemdeki yerini koruyor. Bu noktada görüşleri merakla beklenen isimlerden biri de AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk’tu. Konuk, özelleştirme ile ilgili merak edilen sorulara Tarım Fuarını ziyareti sırasında KONTV canlı yayınında cevap verdi. “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ihtiyaç var” diyen Konuk, özelleştirmenin nasıl olması gerektiğini de açıkladı.

Sözlerine Afrin ile başlayan AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk, "Türkiye, hızla gelişen ve büyüyen bir ülke. Bunu da en son Afrin'deki operasyonla bütün dünyaya ilan etmiş oldu. Büyük bir ekonominin sahibi olmalısınız ki operasyonu sağlıklı yürütebilirsiniz, var ki yürüyor. Bu operasyonun doğru anlaşılması adına elbette işin diplomasi tarafının da doğru yürütülmesi lazım. Türkiye bunu başarmış bir ülke" dedi.

Konya Tarım Fuarını ziyaret eden ve üreticilerle buluşan Konuk, ziyareti sırasında KONTV’nin fuar alanından yaptığı canlı yayının da konuğu oldu.

Konuk, "Özellikle üretimin daha çok dinamize edilmesi, tüketicinin sağlıklı ürünlere doğru ulaşmasına adına da Konya Şeker doğru bir modeldir" dedi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi tartışmalarına değinen Konuk, “Özelleştirmeye ihtiyaç var” dedi ve şunları kaydetti:

"Bizim şeker sanayimiz özelleşecekse, ki buna ihtiyaç var özelleşmeli, doğrudur, devletin hantal yapısından ayrışmalı. Bunda hem fikiriz. Birleşik Devletlerde, dünyanın en liberal ülkesinde olduğu gibi özelleştirme üretenin içinde olduğu modelle olmalı. Olmadığı takdirde bunun sürdürülebilir olmayacağını düşünüyoruz. Özelleştirmenin verimli olmayacağını sektörün zamanla kendisini tasviye edeceğini biliyoruz."


Recep Konuk, bir konunun özellikle altını çizerek şunları aktardı:

"Şeker pancarı kendi bulunduğu bölgenin şeker fabrikasına mahkûmdur. Başka bölgelere taşıyacak olursanız taşıma maliyetleri elde ettiğiniz gelirin çok daha ötesine geçer.  Yüzde yüz yirmisidir. Bu ayçiçeğinde yüzde 10'u kadardır. Şeker pancarı ürün olarak aynı bölgede üretilmiş ve bir sonraki yıla saklanma şartını taşıyan ürün değildir. Yani ürünü siz o yıl fabrikaya teslim etmek zorundasınız. Bunu depolayamazsınız. O yıl mutlaka teslim edeceksiniz"

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda Amerika örneğini veren Konuk, “Bu noktada yanlış bir adım atılmamalı” dedi ve şunları aktardı:

"Bugün Amerika'daki şeker fabrikalarının yüzde 100'ü, tamamı çiftçi kuruluşlarına aittir. Dünyanın en liberal ülkesinden bahsediyorum. Tamamı üreticilere ait, kooperatif veya çiftçi kuruluşlarının işlettiği fabrikalardır. Aynı şekilde bu Almanya ve Fransa'da da bu yüzde 80'lere ulaşmıştır. Bu İngiltere'de yüzde 100, Hollanda'da yüzde 100'e ulaşmıştır. Bizim ülkemizde bu şekliyle özelleştirirsek tek alıcıya mahkûm olan çiftçi, özellikle bu fabrikaları işletenlerin karlarını maksimize etme gayret ve çabalarından dolayı çiftçinin tek taraflı sömürülmesine dayalı bir yapı ihdas edileceğinden bunun sürdürülebilir olduğunu düşünmüyoruz. Şeker pancarı çok fazla zorlanır, üretici başka bölgelerle rekabete sokulacak olursa da münavebe bozulur, münavebeyi bozduğunuz zaman da bu ürünün münavebesi olmadan 3 veya 4 yılda bir ekilmediği takdirde, aynı tarlaya ekildiği takdirde ürün tarlada üretilemez duruma gelir. Yani üretim kabiliyetini kaybedersiniz. Nevşehir'deki Niğde'deki patatese döner. Yani pancar kanseri olur"

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English