Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

“Patanili bir gencin Türkiye fırsatı yakalaması büyük bir avantaj”

Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) verdiği bursla lise eğitimini Konya'daki Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde tamamlayan Taylandlı Ahamad Sideh, “Patanili bir gencin 16 yaşında Türkiye fırsatı yakalaması büyük bir avantaj.” dedi.

“Patanili bir gencin Türkiye fırsatı yakalaması büyük bir avantaj”
Tayland'ın Müslüman nüfusun yoğun olduğu güney bölgesindeki Patani'de ailesiyle yaşarken TDV'nin açtığı sınavda başarılı olarak Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinden burs kazanan Sideh, konuştu.

Patani’deki Chongraksat Wittaya Ortaokulunu bitirdikten sonra 4 yıl Konya'da lise okuyan Sideh, burada gördüğü eğitimin geleceği için büyük bir imkan teşkil ettiğini anlattı.

Konya’daki lise yıllarında Türkiye’ye burslu gelen birçok yabancı öğrenciyle dostluk ve kardeşlik ilişkileri kurduğunu ve bu ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini kaydeden Sideh, İslam dininde ırk ve renk ayrımı olmadığını Konya’da fiilen gözlemlediğini dile getirdi.

Sideh, “Uluslararası demek dünya demektir. Kur’an-ı Kerim’de ‘İnananlar kardeştir’ emri buyruluyor. Öyleyse şu an en az 30 ülkede kardeşlerim var demektir.” ifadesini kullandı.

Lise öğreniminin ardından Prince of Songkla Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümüne giren Sideh, “Patanili bir gencin 16 yaşında Türkiye fırsatı yakalaması büyük bir avantajdır. Bu algılarımı da değiştirdi. Türkiye gibi bir ülkede siyaset çok gündemde. Mesela, önceden siyaseti hiç sevmezdim. Siyasetçilerin kendi hizip ve istikballeri için çalıştığını düşünürdüm ama Konya’da öğrenim görürken merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın ‘Siyaseti önemsemeyen Müslümanları, Müslümanları önemsemeyen siyasetçiler yönetir’ beyanı fikrimi ve algımı değiştirdi. Müslümanlar siyasete girip kardeşleri için çalışmalıdır.” dedi.

- “Tayland'da Budist toplumla Müslümanlar birlikte yaşayabiliyor”

Tayland'da din seçme özgürlüğünün anayasayla teminat altına alındığını aktaran Sideh, kuzey bölgelere kıyasla güneyde Müslüman nüfusun daha fazla olduğunu, Müslüman kesimin daha kolay helal gıdalara erişebildiğini ve daha fazla mescit imkanının bulunduğunu söyledi.

Sideh, Müslümanların güneydeki ve Malezya sınırına yakın Yala, Narathiwat, Satun ve Patani şehirlerinde çoğunluğu oluşturduğunu kaydederek “Tayland'ın hem güneyinde hem diğer bölgelerinde Budist toplumla Müslümanlar birlikte yaşayabiliyor.” dedi.

Ülkede 4 binden fazla cami olduğunu kaydeden Sideh, şöyle konuştu:

“Müslümanların Tayland’da okul açma, cami yaptırma, fakir Müslüman ailelere yardım ve gençlerin eğitim konuları ülkede bulunan “Şeyhülislamlık” makamı üzerinden yürütülüyor. Tayland’da 4 binden fazla cami, İslami eğitim veren 500 civarında okul var. Okullar medrese şeklinde eğitim veriyor.”

Ahamad Sideh, lisans bölümünü bitirdikten sonra Türkiye’de yüksek lisans yapabilmenin fırsatlarını da arayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English