Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Parkinson erkeklerde daha sık görülüyor"

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur: "Parkinson erkeklerde daha sık görülüyor. Erkekler biraz daha riskli grubu oluşturuyor. Ama her toplumda ve cinste görülebilecek bir hastalık"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANTALYA (AA) - Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, parkinsonun erkeklerde daha sık görüldüğünü belirterek, "Erkekler biraz daha riskli grubu oluşturuyor. Ama her toplumda ve cinste görülebilecek bir hastalık." dedi.

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneğince Antalya'daki Turizm Belek Merkezi'nde düzenlenen "13. Ulusal Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Kongresi" başladı.

Kongreye katılan hastalar, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü kapsamında, derneğin yönetim kurulu üyeleriyle Tai Chi (Harekete Geç) etkinliğine katıldı. Otelin bahçesindeki programda hastalara, denge ve vücut kas gücü artışının sağlanması, dayanıklılık ve esneklik kazandırılması için uygulamalı eğitim verildi.

Prof. Dr. Raif Çakmur, gazetecilere yaptığı açıklamada, dernek olarak her yıl parkinsona dikkati çekmek için etkinlikler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Hekimlerle yeni bilgileri paylaşmak için kongre düzenlediklerini ifade eden Çakmur, toplumda hastalığın farkındalığını artırmak, bilgilendirme ve bilinçlendirmeyi sağlamak istediklerini vurguladı.

Dünyada 10 milyon parkinson hastası olduğunu bildiren Çakmur, şöyle konuştu:

"Bu hastalık yaşlanmayla arttığı için her yıl hasta sayısı da artıyor. 2030'da sayının 30 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de 150 bin civarında hasta var. Türk toplumu da yaşlanıyor. Parkinson erkeklerde daha sık görülüyor. Erkekler biraz daha riskli grubu oluşturuyor. Ama her toplumda ve cinste görülebilecek bir hastalık. Tedavilerin yanında egzersiz de çok önemli."

- "Vücudum benden bağımsız hareket ediyor"

Hastalardan 69 yaşındaki Atiye Sınar, 15 yıldır parkinsonla mücadele ettiğini, erken tanı sayesinde hastalığın hasarının daha az olduğunu dile getirdi.

Sınar, "Vücudum benden bağımsız hareket ediyor. İstemsiz hareketlerim var. İstemiyorum ama sürekli sallanıyorum." diye konuştu.

Hatice Evran (41) da 10 yıl önce baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede 2 yıl vertigo tedavisi gördüğünü, hastalığının daha da ilerlediğini anlattı.

Kendisine 2 yıl sonra parkinson teşhisi konulduğunu belirten Evran, "Zorlu dönemdeyim. Kasılmalar, ayak dönmelerim var. İlaç almadığımda yatağımdan kalkamıyorum. Hayallerim vardı. Evladım 6 yaşındaydı hasta olduğumda. Zorlu bir mücadele." dedi.

Antalya Bilim Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi, eğitmen Murat Kaplan ise parkinson tedavisinde ilaçlar kadar egzersizin de önemli olduğunu kaydetti.

Parkinson hastalığında erken tanıdan tedaviye, hareket bozukluklarından yeni tedavi yöntemlerine kadar birçok konunun ele alınacağı kongreye, 300 bilim insanı katıldı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English