Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Özkan Taşpınar: Buğday ekim alanlarındaki daralmayı yağışlar telafi etti

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, "Ülke genelinde buğday ekim alanları geçen yıl yüzde 3 daralmıştı ancak son 6 ayda gerçekleşen yağışlar ekim alanlarının daralmasından kaynaklanacak rekolte düşüklüğünü tolere edecek. Yani bu yıl da ekim alanları daralmamış gibi 20-21 milyon ton buğday rekoltesi bekliyoruz." dedi.

Özkan Taşpınar: Buğday ekim alanlarındaki daralmayı yağışlar telafi etti
Taşpınar, konsey olarak hazırladıkları "2018-2019 Ülkesel Buğday Gelişimi ve Rekolte Tahmin Raporu"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rapora göre, yağışların geçen yıla oranla arttığını belirten Taşpınar, çiftçinin verimli bir hasat sezonu beklediğini söyledi. 

- "Yağış ortalaması 535,3 milimetreye çıktı"

Taşpınar, raporda, bu yılki yağışların Marmara ve Karadeniz dışında, uzun dönemdeki ortalamaların üzerinde seyrettiği değerlendirmesine yer verildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Ülke genelinde buğday ekim alanları geçen yıl yüzde 3 daralmıştı ancak son 6 ayda gerçekleşen yağışlar ekim alanlarının daralmasından kaynaklanacak rekolte düşüklüğünü tolere edecek. Yani bu yıl da ekim alanları daralmamış gibi 20-21 milyon ton buğday rekoltesi bekliyoruz. Ülke genelinde uzun yıllar yağış ortalaması 439,5 milimetredir. Geçen yıl ise bu miktar 381,2 milimetre olmuştur ancak son 6 aylık hububat yılı yağış ortalamasına baktığımızda bu oranın 535,3 milimetreye çıktığını gördük. Bu da uzun yıllar yağış ortalamasının yüzde 22 arttığını göstermektedir. Geçen yılla kıyaslandığında bu artışın yüzde 40 olduğunu görmekteyiz."

Taşpınar, buğday ekim alanlarında geçen sezon yaşanan daralmanın daha çok buğday fiyatların düşük seyretmesi ve özellikle sulu tarım alanlarında pamuk, patates, mısır, ayçiçeği, kanola gibi alternatif ürünlerin getirisinin yüksek olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Çiftçinin son yıllarda buğday ekiminden alternatif ürünlere yöneldiğini anlatan Taşpınar, "Sadece sulak alanlarda değil kıraç alanlarda da buğday yerine nohut, mercimek ve kimyon gibi getirisi daha yüksek ürünlerin ekilmesi son 10 yılda 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının 7,2 milyon hektara kadar düşmesine sebep olmuştur." dedi.

- İç Anadolu 6 ayda yüzde 19,5 fazla yağış aldı

Ülke genelinde nisan ve mayıs ayında devam eden yağışlar sayesinde ekim alanlardaki daralmanın yüksek rekolteyle telafi edileceğini vurgulayan Taşpınar, şunları kaydetti:
"İç Anadolu Bölgesi son 6 ayda yüzde 19,5 oranında fazla yağış almıştır. Hububat tarımının yoğun yapıldığı Konya Ovası'nda geçen yıla benzer dengeli bir yağış rejimine girilmiş, çoğunlukla yağmur şeklinde düşen yağış, atılan tohumların tamamına yakınının çıkmasını sağlamıştır. Karadeniz dışında tüm bölgelerimiz 6 aylık süreçte uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış almıştır. Mersin, Adana, Karaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Şırnak son 38 yılın en yağışlı hububat sezonunu geçirmiştir. Geçen yıl Güneydoğu Anadolu'da bu dönemde belirgin bir kuraklık görülürken, bu tarım yılında geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde artış olmuş. Marmara'da yağış miktarı geçen yıla göre yüzde 3,8'lik azalma göstermesine rağmen uzun yıllar yağış ortalaması seviyesinde gerçekleşmiştir."

Taşpınar, arpa ekim alanlarında yüzde 10 artış beklendiğini, rekoltenin de 8 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English