Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Özel ulaştırma hizmetleri kursları nüfus kotasına göre açılacak

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursları Yönetmeliğinde değişiklikleri içeren düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı Merkez ilçe ve diğer ilçelerde açılacak kurs sayısı belirlenirken Türkiye İstatistik Kurumunun bir önceki yıl tespit ettiği nüfus bilgileri esas alınacak

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları, artık illerin nüfusuna göre belirlenen kota çerçevesinde açılacak.

"Milli Eğitim Bakanlığı Özel Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karayolu yolcu ve eşya-kargo taşımacılık faaliyetleri için öngörülen mesleki yeterlilik eğitimini veren özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kurslarının işleyişiyle ilgili usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte, özel mesleki yeterlilik kurslarının açılması şartlarında değişikliğe gidildi.

Buna göre, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları, illerin nüfusuna göre belirlenen kota çerçevesinde açılacak. Kurs açacaklar da bu kota kapsamında belirlenecek.

Merkez ilçe ve diğer ilçelerin nüfusuna göre merkez ilçe ve diğer ilçelerde açılacak kurs sayısı belirlenirken Türkiye İstatistik Kurumunun bir önceki yıl tespit ettiği nüfus bilgileri esas alınacak. İl nüfusu 300 binin altında olan her il için üç, 300 binden fazla olan illerde ise ilk 300 bin nüfus için üç ve sonraki her 200 bin nüfus için ilave bir kurs açılmasına izin verilecek.

Toplam nüfusu 50 binin altında olan ilçelerde ise kurs açılamayacak.

Nüfusu azalan il ve ilçelerde ise mevcut kurslar faaliyetlerine devam edebilecek. Ancak bu il, ilçelerdeki kursların herhangi bir nedenle kapatılması halinde belirlenen nüfus kriterleri dikkate alınacak.

- Açık kontenjanlar her yıl ilan edilecek

Yeni düzenlemeye göre, Milli Eğitim Bakanlığınca, yönetmelikte belirlenen kriterler doğrultusunda, her yıl, il ve ilçe kurs sayıları kontrol edilerek kurs açılacak il, ilçeler belirlenecek. Bu kurslar Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün internet sayfasında ilan edilecek.

MEB Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yer alan kurucu veya kurucu temsilcisine ait şartları taşıyanlardan kurs açmak isteyenler, o yıl için sadece bir başvuru yapmak üzere ilan tarihinden itibaren yedi gün içerisinde yönetmelikte belirlenen belgelerle Genel Müdürlüğün internet sayfası üzerinden başvuruda bulunacak.

Başvurular, başvurunun yapıldığı yıl için geçerli olacak. Kurs açacaklar, valiliklerce noter huzurunda çekilen kura sonucunda belirlenecek. Başvuru sayısının, belirlenen kontenjan kadar veya daha az olması durumunda başvuruların tamamı kabul edilecek.

Belgelerden herhangi birini almak üzere başvuru yaptığını belgelendirenler veya milli eğitim müdürlüklerinde kurs açma başvurusu bulunanlar hakkında kurum açılışına ilişkin kota hükümleri uygulanmayacak.

- Açılan kurs iki yıl devredilemeyecek

Düzenlemeye göre, kurs açmak üzere müracaat eden kurucu veya kurucu temsilcisi, verilen süre sonuna kadar belgelerini eksiksiz olarak teslim etmezse veya belgelerinin ilgili mevzuata uygun olmadığı tespit edilirse başvuru işlemi sonlandırılacak. Bu kurucunun, iki yıl süre ile kurs açmak için Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan başvuru ekranından giriş yapmasına izin verilmeyecek.

Ayrıca yapılan inceleme sonucunda adına kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen kurum, düzenleme tarihinden itibaren iki yıl tamamlanmadan başka gerçek veya tüzel kişiye devredilemeyecek.

Kurs açılabilmesi için en az üç derslik bulunması zorunluluğu bulunurken, kurs binasında aranacak diğer şartlar, Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesine göre belirlenecek.

- Kurslarda tercüman görevlendirilebilecek

Yönetmelikte yapılan düzenlemeyle yabancı uyruklu kursiyerlere eğitim verecek kurslarda, kursiyerlerin talebi ve ücretinin kendileri tarafından ödenmesi kaydıyla, yükseköğrenim görmüş ve kursiyerlerin dilini bilen yeminli bir tercüman veya yükseköğrenim görmüş, kursiyerlerin dilini bilen bir kişi, tercümanlık yapmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğünce valilik izni alınarak görevlendirilebilecek.

Tercüman, derslere eğitim personeli ile birlikte girecek, eğitim personeli tarafından anlatılan ders konuları, tercüman tarafından kursiyerlere tercüme edilecek.

Ayrıca yabancı uyruklu kursiyerlerin aldıkları eğitim sonunda yapılacak teorik ve uygulama sınavlarında da istemeleri halinde ücretinin kendilerince ödenmesi kaydıyla tercüman kullanabilecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English