Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin güvenliğinde yeni dönem

Sangaris Operasyonu kapsamındaki Fransız güçlerinin görev süresinin ekimde dolmasının ardından OAC'nin güvenliğinden tamamen yerel güçler ve BM İstikrar Misyonu sorumlu olacak OAC Savunma Bakanı Yakete, ülkesine 2013'ten beri uygulanan silah ambargosunun kaldırılması amacıyla BM yetkilileriyle görüştü Taraflar, ambargo kaldırılana kadar geçici olarak 2 bin askerin silahlandırılmasına izin veren bir anlaşmaya imza attı

Anadolu Ajansı haberine göre;
BANGUI (AA) - PACÔME PABANDJI/ MAHAMAT RAMADANE - Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) Fransız gücünün (Sangaris operasyonu) görevine ekimde son verileceğinin açıklanmasıyla ülkede güvenlik açığı yaşanacağı yönünde tartışmalar başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, mayıs ayında OAC’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, istikrarsızlığa müdahale etmek ve krizi sona erdirmek için başlatılan Sangaris operasyonunun biteceğini açıklamış ancak kesin tarih vermemişti.

Daha sonra Fransa Savunma Bakanlığında düzenlenen bir davette konuşan Hollande, "Savunma Bakanımız Jean-Yves Le Drian, ekim ayında OAC'ye gidecek ve Sangaris operasyonlarının tamamlandığını resmen ilan edecek." demişti.

Fransız gücünün askeri üslerinin bulunduğu Sibut, Bambari ve N'Dele bölgelerinin güvenliğinden ise OAC ordusunun desteğini alan ve 10 binden fazla askerle ülkede görev yürüten BM İstikrar Misyonunun (MINUSCA) sorumlu olacağı belirtilmişti.

MINUSCA Sözcüsü Vladimir Monteiro, sivil halkı koruyabilecek, olaylara havadan ve karadan müdahale edebilecek güçte olduklarını göstermek amacıyla mayısta Damara bölgesinde askeri tatbikat düzenlediklerini hatırlatarak, Sangaris'in ardından ülkede güvenlik boşluğu yaşanmayacağını ifade etmişti.

- OAC ordusu silah ambargosunun kaldırılmasını bekliyor

Öte yandan OAC Savunma Bakanı Joseph Yakete, OAC ordusuna 2013'te koyulan silah ambargosunun kaldırılması amacıyla geçen hafta BM yetkilileriyle görüştü. Taraflar, ambargo kaldırılana kadar geçici olarak 2 bin askerin silahlandırılmasına izin veren bir anlaşmaya imza attı.

Gelişmeleri sevinçle karşılayan askerlerden Francis C, "Fransız askerler gidince OAC'li askerler, mavi bereli askerlerin desteğiyle ülkedeki güvenliği sağlayabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

OAC Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera'nın iletişiminden sorumlu Wilfried Sebiro, Avrupa Birliği'nin desteğiyle Orta Afrika Silahlı Güçlerine (FACA) bağlı askerlerin birkaç gün içinde eğitilmeye başlanacağını söyledi.

Askeri kaynaklar, FACA askerlerinin, ülkenin doğusundaki Bangassu, Zemio, Rafai bölgelerinde faaliyet gösteren silahlı grup Tanrı'nın Direniş Ordusuna (LRA) karşı mücadele yürüten uluslararası güçlere destek verdiğini kaydetti.

- "Sangaris'in yokluğu sorun olmayacak"

Çad Encemine Üniversitesinden siyaset bilimci Dumpa Madjirabaye, AA muhabirine, Sangaris'in görevinin sona ermesinin ülkede ciddi bir güvenlik açığına neden olmayacağını söyledi. Madjirabaye, başarılı geçen seçimlerin ve ulusal uzlaşının sağlanmasının ardından Sangaris'in ülkede görev yapmasına gerek kalmadığını belirtti.

Güvenlik kaynakları ise asker sayısını 350'ye düşürdükten sonra faaliyetlerini daha çok Bangui'de yoğunlaştıran Fransız güçlerinin, şiddet olaylarının çıkma olasılığı yüksek bölgelerde baskınlar düzenlediğini kaydetti.

- Komşular olayları yakından takip ediyor

OAC ile komşu olan Çad da söz konusu gelişmeleri yakından takip ediyor. Çad Savunma Bakanlığından Albay Aziz Nassur Achene, Fransız gücünün ülkede kalması konusunda hiçbir zaman oybirliği sağlanamadığını kaydederek, Sangaris'in bir an önce görevine son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Siyasi krizin ardından ordudaki birçok askerin Hristiyan anti-Balaka grubuna katıldığına ilişkin iddialara da değinen Achene, "Orta Afrikalılar, orduya güvenmek ve ordunun, halkı korumaya yetecek kapasiteye sahip olduğunu görmek istiyor. Geçiş sürecini sona erdiren genel seçimlerden sonra Sangaris'in çekilme kararı vermesi bekleniyordu." ifadesini kullandı.

- Ulusal uzlaşmayla güvenlik sağlanabilir

Ülkedeki devlet başkanı seçim süreci, aralıkta başlayıp martta sona ermişti. Seçimin galibi Tuadera'nın, ekonomik kalkınmanın yanı sıra ülkedeki taraflar arasında da uzlaşı sağlaması planlanıyordu.

Seçimlerden önce özellikle başkentte yaşayan Müslümanlar, Hristiyanların yoğun olduğu bazı mahallelere girmekte güvenlik nedeniyle sıkıntı yaşıyor ve ülkenin batısı şiddet olaylarına sahne oluyordu.

Abeche Yüksek Bilimler Enstitüsünden sosyolog Felix Bete, Orta Afrikalıların çatışmasız, barışın hakim olduğu bir ortamda yaşamak istediğine dikkati çekti.

Bete, "Taraflar dışında hiçbir güç toplumsal çatışmaları sona erdirmeye yeterli olamaz. OAC'de de halk bunu seçimlerde gösterdi. Bu yüzden Sangaris operasyonunun sona ermesi büyük bir etki yaratmayacak. Uluslararası toplum, OAC'de barışın sağlanmasını istiyorsa ordunun teşkilatlanmasına, kurumların oluşturulmasına ve ekonomik kalkınmaya destek versin." dedi.

- Ülkede 2012'de, siyasi kriz patlak vermişti

Müslüman Seleka grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla ülkede siyasi kriz çıkmıştı. Darbeyle 2003 yılında iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Ülkede 30 Aralık 2015'te yapılan devlet başkanı seçiminin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle 14 Şubat'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenmiş ve Tuadera yüzde 62,69 oyla seçimi kazanmıştı.

- Sangaris operasyonu 2013'te başlatılmıştı

Ülkedeki kriz, 2013 yılının sonunda uluslararası boyuta ulaşmıştı. 5 Aralık 2013'te, BM Güvenlik Konseyi dış müdahalenin gerekli olduğu sonucuna vararak, 12 ay için Fransız güçlerinin ve Afrika Birliği Güçleri'nin (MISCA) ülkeye konuşlandırmasına imkan veren 2127 sayılı kararı kabul etmişti.

Bu çerçevede Fransa, eski sömürgesi OAC'de kararın kabul edildiği gün Sangaris operasyonunu başlattı ve bin 600 askerin konuşlandırması kararı almıştı. Sangaris, OAC'de görev yaptığı dönemde en fazla 2 bin 500 asker ile hareket etmiş, bu sayıyı haziranda 350'ye indirmişti.

Kuzeyde yaşayan Müslüman azınlık korunmaya ihtiyaç duyarken, Fransız askerleri elmas ve altın rezervlerinin bulunduğu ülkenin batısında ve güneybatısında operasyon başlatmıştı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English