Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Organ bağışı devlet politikası haline getirilmeli"

HRÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yenice: "Sağlık Bakanlığının organ bağışını devlet politikası haline getirmesi lazım. Eğer devlet politikası haline gelirse bu alanda sorun kalmaz ve binlerce insanın hayatı kurtulur"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ŞANLIURFA (AA) - Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necati Yenice, hepatit B taşıyıcılarında ilerde siroz gelişme riski bulunduğunu, sirozun kesin tedavisinin ise karaciğer nakli olduğunu belirterek, organ bağışının devlet politikası haline getirilmesi çağrısı yaptı.

Şanlıurfa'da Memorial Ataşehir Hastanesi tarafından karaciğer nakli konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Etkinlikte, bölgede görev yapan doktorlara karaciğer naklinde güncel tedaviler, pediatri vakalarında karaciğer nakli, karaciğer nakli endikasyonları, immünsupresyon (bağışıklık baskılama) ve karaciğer naklinde cerrahi aşamalar konularında bilgiler verildi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necati Yenice, buradaki konuşmasında, karaciğer yetmezliğinin en önemli sebebinin siroz olduğunu bildirdi.

Ülkedeki organ bağışının yetersizliğine işaret eden Yenice, "Türkiye'de ve Güneydoğu'da karaciğer sirozunun en büyük sebebi hepatit B hastalığıdır. Bunun da kesin tedavisi karaciğer naklidir. Karaciğer naklindeki en büyük sıkıntı bağış azlığıdır." dedi.

Birçok vatandaşın organ bağışının günah olduğu düşüncesi taşıdığını ifade eden Yenice, buna karşılık İslam dinine göre bir insan yaşamını kurtarmanın öneminin büyük olduğunu dile getirdi.

Organ bağışı konusunda dini otoritelerin halkı daha fazla bilgilendirmesi gerektiğini kaydeden Yenice, şöyle konuştu:

"Türkiye'de organ bağışı yeteri kadar olursa karaciğer sirozu hastalığında ölüm oranları büyük oranda azalır. Güneydoğu ve Şanlıurfa'da toplumun yüzde 10'unda hepatit B hastalığı bulunmaktadır. Yani bölgedeki her 10 kişiden 1'i bu hastalıkla mücadele etmektedir. Bu hastaların yüzde 40'ı 20-30 yıl sonra mutlaka karaciğer sirozuna yakalanacaklardır. Sirozun da kesin tedavisi karaciğer naklidir. Bizim bu alandaki en büyük sorunumuz vatandaşın organını bağışlamaması. Sağlık Bakanlığının organ bağışını devlet politikası haline getirmesi lazım. Eğer devlet politikası haline gelirse bu alanda sorun kalmaz ve binlerce insanın hayatı kurtulur."

- "Güneydoğu, Türkiye'nin en fazla hepatitli bölgesi"

Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat da karaciğer yetmezliğine sebep olan hepatit B'nin bölgede çok yoğun görülen bir hastalık olduğunu belirtti.

Düzenledikleri toplantılarla bölgede görev yapan doktorları karaciğer nakli konusunda bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Polat, "Güneydoğu'da hepatit B hastalığı konusunda Sağlık Bakanlığı oldukça iyi çalışmalar yürütüyor. Bunlar 15-20 yıl sonraya yansıyacak ama kronik hepatit B ile hepatit C'ler var. Güneydoğu, Türkiye'nin en fazla hepatitli bölgesi. Bu kronik hastalar içerisinde bir süre sonra siroz gelişiyor. Siroz geliştikten sonra tek yol karaciğer nakli. Bu nasıl yapılıyor, hangi şartlarda yapılıyor, bu bölgedeki hastaların takibi nasıl yapılır gibi konularda bölgede görevli doktor arkadaşlarımızla bir konsensüs oluşturuyoruz, onlara yardımcı oluyoruz." diye konuştu.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English