Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Öğrenciler Selçuklu misafirperverliğiyle ağırlanıyor

Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde yeni açılan yüksekokulda yurt imkanı olmayınca, bir Selçuklu geleneği olan "misafiri handa ağırlama" yaşatılarak, kız öğrencilere belediye binasında barınma imkanı sunuluyor.

Öğrenciler Selçuklu misafirperverliğiyle ağırlanıyor
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan ve dünyanın en büyük kervansarayını içinde bulunduran Sultanhanı'na, geçen yıl Aksaray Üniversitesi (ASÜ) bünyesinde yüksekokul açıldı. 

Türkiye'nin birçok bölgesinden öğrencinin geldiği beldede, yurt imkanının olmaması üzerine harekete geçen Belediye Başkanı Fahri Solak, özellikle kız öğrencilerinin mağdur olmaması için konuyu Belediye Meclisine taşıdı. Mecliste alınan kararla 4 katlı belediye başkanlığı binasının en üst katı misafirhaneye dönüştürülerek, öğrencilerin kalması için hazırlandı. 

Şu an 15 kız öğrencinin kaldığı ve içinde 5 oda, 1 etüt salonu, 1 yemekhane ve 1 kütüphanenin bulunduğu misafirhanede kalan öğrenciler, bütün bu imkanlardan ücretsiz yararlanıyor. 

Belediye Başkanı Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldeye bu yıl 70 öğrencinin geldiğini söyledi. 

Yüksekokulda bu yıl yeni bölümlerin açılmasıyla öğrenci sayısının arttığını belirten Solak, şöyle devam etti:

"Üniversitemizin yeni bölümler açmasıyla Sultanhanı'nda en büyük sorun, öğrencilerin barınması oldu. Benim de üniversite öğrencisi 2 çocuğum var. Üniversiteyi kazandıklarında en büyük sorunun yurt sorunu olduğunu bildiğim için, buraya gelen çocukların her birini kendi evladım gibi gördüm. Meclis üyelerimizle bir karar aldık. Belediye binamızın üst katını misafirhane yaparak, 15 kız öğrencilerimizin barınma ihtiyacını karşıladık. Kalorifer 24 saat yanıyor. Öğrencilerimiz barınma için hiçbir bedel ödemiyor. "

- "3 evladım vardı, şimdi 15 evladım daha oldu"

Selçuklu döneminde Sultanhanı'nın çok önemli bir yerleşim yeri olduğuna işaret eden Solak, şunları kaydetti:

"Alaeddin Keykubat, beldemize kendi adını vermiş. 'Sultanın hanı' demiş. Sultanhanı'nın eskiden çok önemli bir özelliği vardı. Hana gelen kervanlara, 3 gün yeme içme bedava verilirdi. Eğer zenginsen bağış yapar, fakirsen gideceğin yol üzerindeki diğer hana kadar erzak verirlerdi. Biz bu Selçuklu geleneğini belediye binamızda modern şekilde uygulayarak, öğrencilerimize hizmet veriyoruz. Belediye olarak örnek olmak istiyoruz. Öğrencileri yalnız bırakmıyorum. Akşamları yanlarına gidiyorum, sohbet ediyoruz. Cami görevlilerimiz haftada bir, iki saat ders veriyor. Bütün yorgunluğumu bu öğrencilerle atıyorum. 3 evladım vardı, şimdi 15 evladım daha oldu."

-"Yemek ve temizlikle hiçbir şekilde ilgilenmiyoruz"

Üniversite için Kocaeli'den gelen öğrencilerden Filiz Demirkıran ise beldede barınma sorunu ile karşılaştığını anlattı.

Beldede öğrenci yurdu bulunmadığını, Aksaray'ın ise 50 kilometre uzaklıkta olduğunu aktaran Demirkıran, "Belediye Başkanı'mız bize yardımcı oldu. Belediye binasının bir bölümünün misafirhane olarak ayrılması bizi çok sevindirdi. Buraya herhangi bir ücret ödemiyoruz. Üstelik okula çok yakın. Kahvaltı, akşam yemeği her şey düşünülmüş. Ne yemekle ne de temizlikle uğraşıyoruz. Her şeyi görevli personel yapıyor. Ders çalışma ve dinlenme alanlarımız var." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Özge Kuran da Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü 2. sınıf öğrencisi olduğunu ifade ederek, "Buraya geçen yıl geldim. Yüksekokul yeni olduğu için yurt yoktu, sıkıntı çekiyorduk. Belediye Başkanı'mız sağ olsun bize bu imkanı tanıdı. Barınma, yeme, içme konusunda her türlü yardımda bulunuyor. Kendimizi çok şanslı hissediyoruz." diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English