Son Dakika Haberler

Bosna Hersek'teki en önemli Osmanlı eserlerinden Mostar Köprüsü'nün Hırvat topçuları tarafından yıkılışının 25. yılında tarihi köprüde tören düzenlendi

Anadolu Ajansı haberine göre;
MOSTAR (AA) - Bosna Hersek'teki en önemli Osmanlı eserlerinden Mostar Köprüsü'nün 1993 yılında Hırvat topçu birlikleri tarafından yıkılmasının üzerinden çeyrek asır geçti.

Mostar halkının "en kara gün" olarak nitelendirdiği 9 Kasım 1993'te yıkılan tarihi köprüde, yıkılışının 25. yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

2004 yılında onarılarak eski ihtişamına kavuşan Mostar Köprüsü'nde, saatler 10.16'yı gösterdiğinde sirenler çalmaya başladı. Törene katılanlar, köprünün üzerinden zümrüt yeşili Neretva Nehri'ne zambak ve karanfil bıraktı.

Anma törenini düzenleyen Mostar Dalgıçlar Kulübünden Admir Delic, saat 10.16'da köprüden sembolik olarak "sessiz atlayış" gerçekleştirdi.

Törene katılan Amna Trcalo, ailesinin savaşın sonuna kadar Mostar şehrinde kaldığını belirterek, "Dedem, yıkılmadan önce köprüden geçen son kişilerden biri. Bugün benim için çok anlamlı bir gün." dedi.

Trcalo, dünyanın en güzel köprülerinden birinin yıkıldığı günü hatırlamak ve hatırlatmak için bugün buraya geldiğini söyledi.

Mostarlı Sasa Djemanovic de köprünün yıkıldığı günü dün gibi hatırladığını dile getirerek, haberi aldığı o gün adeta kalbinin kanadığını ifade etti.

Arkadaşları cephe hattından döndüğünde köprünün yıkıldığını kendisine söylediğini aktaran Djemanovic, "Önce öfkelendim, sonra kederlendim." ifadelerini kullandı.

Mostar Dalgıçlar Kulübü Sözcüsü Sasa Orucevic ise köprünün yıkıldığı 9 Kasım 1993 tarihinin Mostarlılar için şehrin en kara günü olduğunu vurguladı.

- Çeyrek asır önce bugün yıkıldı

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566'da inşa edilen Mostar Köprüsü, şehre adını verdiği gibi asırlardır medeniyetleri ve kültürleri birleştiriyor.

Şehrin Boşnak ve Hırvat mahallelerini de birbirine bağlayan köprü, Mostarlı atlayıcılar tarafından da yıllardır bir atlama platformu olarak kullanılıyor.

Mostar Köprüsü, 9 Kasım 1993'te Bosna'daki savaşın en acımasız saldırılarından birinin kurbanı olmuş, Hırvat topçu birliklerinin bir gün önce başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayarak, 9 Kasım 1993'te saatler 10.16'yı gösterirken sulara gömülmüştü.

Asırlarca kültürleri birbirine bağlayan tarihi köprünün yıkılmasına, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke ve uluslararası kuruluş sessiz kalmamış ve aslına uygun olarak inşa edilen köprü, 2004 yılında yeniden açılmıştı.

Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle 2005'te UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne eklenmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English