Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Milyonlar dikkat! 3 ay sürecek, ödenecek para...

16 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile üniversite öğrencilerine yönelik Toplum Yararına Programların uygulanmasına ilişkin esaslar belirlendi.

Milyonlar dikkat! 3 ay sürecek, ödenecek para...
Milliyet'ten Cem Kılıç 3 ay sürecek program için ödenecek ücretleri ve diğer bilgileri paylaştı.
 
İşte o yazı;

Genç işsizliğinin yetişkin işsizliğinin iki katı düzeyinde seyrettiği ve iş ilanlarında işveren tarafından adaylardan genellikle “iş tecrübesi” beklendiği düşünüldüğünde, düzenlemenin son derece önemli olduğunu söylemek mümkün. Toplum Yararına Programlar sayesinde pek çok genç ilk kez işgücü piyasasına katılarak hem bir gelir elde edecek hem de özgeçmişinde belirtebileceği bir iş tecrübesi kazanmış olacak.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan yönetmelik gereğince, açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç olmak üzere yükseköğretim öğrencilerinin çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve bu kişilere çalışma disiplini kazandırmak amacıyla toplumsal faydanın yüksek olduğu alanlarda haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında en fazla üç ay süreyle Toplum Yararına Programlar uygulanabilecek.
 
- Toplum Yararına Program nedir?
 
İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici aracılığıyla toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır.
 
- Toplum Yararına Çalışma hangi alanlarda uygulanacak?
 
Yönetmelikte üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenecek Toplum Yararına Programların hangi alanlarda uygulanacağı da belirlenmiş durumda. Buna göre, Toplum Yararına Programlar;
 
Doğanın korunması,
 
Kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması,
 
Kütüphanelerin bakımı ve düzeni,
 
Kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi alanlarında uygulanabilecek.
 
- Program süresi ne kadar?
 
TYP uygulama süresi, normalde her bir program için en fazla 9 aydır. Ancak üniversite öğrencilerine yönelik Toplum Yararına Programların süresi en fazla 3 ay olacak. Bu anlamda, üniversite öğrencilerinden oluşan katılımcılar Toplum Yararına Programlardan en fazla 3 ay yararlanabilecekler.
 
- Uygulama süresi haftada 3 gün
 
Üniversite öğrencilerine yönelik Toplum Yararına Programların uygulama süresi haftada 3 gün olmak üzere günlük 8 saat şeklinde düzenlenmiş. Bununla birlikte, programa katılan öğrenciler için program boyunca ücretsiz izin süresi en fazla 5 gün olarak uygulanacak. Ücretsiz izin süresi, Toplum Yararına Programlarda normalde 14 gün şeklinde uygulanıyor.
 
- Dersleri devam eden öğrenci yararlanamaz
 
Yönetmeliğe göre, Toplum Yararına Programların uygulama süresi içerisinde dersleri devam eden veya zorunlu staj yapmakta olan öğrenciler bu programlardan yararlanamayacak. Dolayısıyla, programların ne zaman düzenleneceği önem kazanıyor.
 
Ne kadar ücret ödenecek?
 
Toplum Yararına Programlarda normalde her bir katılımcıya günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktar ödeniyor. Bununla birlikte, bir ay kesintisiz katılım sağlayan kişiler için ödemeler 30 gün üzerinden yapılıyor. Ayrıca, ödeme yapılacak miktar hesaplanırken, hafta tatili günleri de dikkate alınıyor ve bu günlere ait ücret tam olarak ödeniyor.
 
Üniversite öğrencilerine yönelik Toplum Yararına Programlarda da her bir katılımcıya yapılacak ödeme, yine günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısıyla çarpımı yoluyla hesaplanacak. Ancak hafta tatili günleri ve herhangi bir sebeple katılım sağlanmayan günler için üniversite öğrencilerine herhangi bir ödeme yapılmayacak.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English