Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Konya'da: (2)

"Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır" "Enflasyon ölçülür. Hedef bellidir. Tutturdun mu tutturamadın mı? 5 yılın sonunda bakarsınız kaç yıl tutturdunuz kaç yıl tutturamadınız? Başkan başarılı mı başarısız mı? Belli olur. Neden 5 yıl? Çünkü parasal aktarım mekanizması gecikmeli çalışır. Bugün aldığınız bir karar 1,5 2 3 yıl sonra etkisini gösterir. O yüzden sabır gerekir" "İş adamlarımız ç

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır" dedi.

Başçı, Merkez Bankası ve Dünya gazetesinin Konya Ticaret Odası Salonu'nda ortaklaşa düzenlediği toplantıda "Ekonomik Görünüm ve Para Politikaları" konulu sunumunda, Türkiye'de kurulan firma sayısında artış olduğunu ifade ederek, bunun iyi bir şekilde değerlendirildiğini, Merkez Bankası'nın da 131 milyar dolara yakın döviz rezervi bulunduğunu söyledi.

Cari işlemler açığında iyileşmelerin devam etmesinin beklendiğini ifade eden Başçı, son dönemlerde yaşanan olaylar ve dünyadaki gelişmeler ışığında Türkiye'nin yüzde 4 büyümesinin büyük bir başarı olarak kabul edildiğini belirtti.

Merkez Bankası'nın faiz artırımı konusuna da değinen Başçı, şöyle konuştu:

"Amerika'da ve İngiltere'de işsizlik oranlarında düşüş devam ediyor. Avro bölgesi için yüzde 11 civarında bir işsizlik var. Halen yüksek ve dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası burada genişletici adım atmaya devam ediyor. Amerika ve İngiltere Merkez Bankası da 'ben artık yavaş yavaş faiz oranlarını artırma konusunda hazırlıklar yapıyorum 'diye son bir yıldır kamuoyuna mesajlar veriyor. Amerikalılar daha önce başladılar. Mayıs ayında işaretler vermeye başladılar. İngiltere Merkez Bankası daha yeni bir kaç gün önce, 'biz de ufak bir faiz artışı düşünebiliriz' dediler. Şu soruyu kendimize soralım. Neden İngiltere Merkez Bankası ve Amerikan Merkez Bankası faizleri artıracağını söyleyebiliyor? Faiz artırmak kötü bir şeyse bunu kendilerinin yapmamaları lazım. Neden yapıyorlar? Bunun her türlü sebebi var, teknik sebebi var, tartışabiliriz."

- "Merkez Bankası bir aracıdır, bir vekildir"

Türkiye'de iki tane önemli değişiklik olduğuna dikkati çeken Başçı, bunlardan bir tanesinin mali disiplin, ikincisinin ise Merkez Bankası'nın Hazine'ye doğrudan borç vermemesi olduğunu dile getirdi.

Başçı, şöyle devam etti:

"Merkez Bankası bağımsızlığı dediğimiz şey nedir? Bunlardan bir tanesi; Merkez Bankası bütçe finansmanıdır. Para basarak kamuyu finanse etmemek. Bu geldi, yasaklandı. İkincisi; hükümet Merkez Bankası'na bir hedef verir, enflasyon hedefi verir, istişare ile belirler. O enflasyon hedefini tutturmak da Merkez Bankası'nın görevidir. Merkez Bankası kendisi her türlü teknik değerlendirmesini yapar, her türlü görüşü dinler, en doğru kararı elindeki araçlarla kullanarak yapar. Aslında Merkez Bankası bir aracıdır, bir vekildir. Hükümetin vekilidir. Zor bir işi var, karışık bir işi var, siyaseten de netameli bir işi var. Faiz artırmak hükümet için kolay olmayabilir, gerektiğinde artırmamız gerekebilir. Dövize müdahale de her zaman tartışmalı bir konudur. Hükümetin bunu yapması zor olabilir. 'Bu işi ben teknik kuruma, Merkez Bankası'na havale edeyim. Vekilim olsun. Bakalım, başarıyor mu, başaramıyor mu? Başaramıyorsa kendisi sorumludur der' ve bağımsızlık bundan ibarettir. Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır. Enflasyon ölçülür. Hedef bellidir. Tutturdun mu tutturamadın mı? 5 yılın sonunda bakarsınız kaç yıl tutturdunuz kaç yıl tutturamadınız? Başkan başarılı mı başarısız mı? Belli olur. Neden 5 yıl? Çünkü parasal aktarım mekanizması gecikmeli çalışır. Bugün aldığınız bir karar 1,5 - 2 - 3 yıl sonra etkisini gösterir. O yüzden sabır gerekir." 

- "Elimizde gerçekten çok kuvvetli araçlar var"

Türkiye'de enflasyonun çift hanelere çıkma riski varken yüzde 9,7'de kaldığını anımsatan Başçı, şunları kaydetti:

"Bu ay bunda bir miktar düşüş olacak. Bu düşüşün daha sonraki aylarda devam etmesini bekliyoruz. Çok önemli, büyük bir şok gelmezse. Büyük şok gelirse ne olur? Bizim elimizde gerçekten çok kuvvetli araçlar var. Biz tek araçla, sadece döviz satışı aracıyla, neredeyse 5-6 ay faizleri artırmadan, yatay, istikrarlı bir döviz kuru sağladık. Hem faiz hem de döviz silahıyla her türlü şoka karşı elimizden geleni yaparız. İstikrarı yine sağlarız. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. İş adamlarımız çok aşırı cesur olmasınlar. Çünkü sonuç olarak güneyimizde, kuzeyimizde, batımızda ve doğumuzda çok enteresan gelişmeler oluyor. Dolayısıyla, temkinli olmakta fayda var. Fakat, endişeye de mahal yok. Merkez Bankası gerektiğinde gereken tedbirleri alır ve istikrarı sağlar. Bu güven olursa bizim hiçbir şeyden endişe etmemize gerek yok. Aşırı endişe etmemize gerek yok. Dileriz ki, sorunlar sulh içinde çözülür."

(Sürecek)

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English