Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Meksika'da Kongre, Ulusal Muhafız Teşkilatına ilişkin tedbirleri onayladı

Anadolu Ajansı haberine göre;
MEKSİKO (AA) - Meksika'da Kongre, ülkede federal emniyetin yerine oluşturulan Ulusal Muhafız Teşkilatında yaşanabilecek olası suistimalleri önlemeyi amaçlayan bir dizi tedbir içeren yasaları onayladı.

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador tarafından kurulan ve federal polis ile askeri inzibat personelinden oluşan Ulusal Muhafız Teşkilatında kuvvet kullanımı ve insan haklarına saygı gibi konularda özel yönergeler ortaya koyan dört yeni yasa, parlamentonun gündemine getirildi.

Parlamentonun alt kanadında ve Senato'da büyük çoğunlukla kabul edilen yasalar, yürürlüğe girmesi için Obrador'un onayına gönderildi.

Söz konusu yasalarla, Ulusal Muhafız Teşkilatı birliklerinin gösterilerde ve kanuna uygun barışçıl toplantılarda silah kullanması her şekilde yasaklanırken, birlikler silahlarını yalnızca elindeki silahı ya da bıçağı bırakmayı reddeden ve bu silahlarla insanlara ve güvenlik güçlerine tehditte bulunan kişilere karşı kullanabilecek.

Yasalar ayrıca, tutuklanan ve gözaltına alınan kişilerin ulusal kayıtlarının oluşturulmasını zorunlu kılarken, böylece akrabaların veya avukatlarının bu kişileri daha hızlı bir şekilde bulmalarına olanak sağlayacak.

- BM'den Meksika'ya Ulusal Muhafız Teşkilatı konusunda teknik destek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet geçen ay, Meksika'da yeni oluşturulan ve tartışmalara neden olan Ulusal Muhafız Teşkilatının eğitimine destek vereceklerini açıklamıştı.

Meksika'yı ziyaret eden Bachelet ile Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard tarafından Ulusal Muhafız Teşkilatına yardım anlaşması imzalanmıştı.

Bachelet, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un da katıldığı imza töreninde, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin, Meksika'da federal emniyetin yerine oluşturulan Ulusal Muhafız Teşkilatına, insan haklarının gözetilmesi konusunda teknik yardım vereceğini söylemişti.

- Ulusal Muhafız Teşkilatının başına ordu generali getirilmişti

Obrador, Ulusal Muhafız Teşkilatını Kamu Güvenliği Bakanı'na bağlamayı kabul ederken, birliğin aktif görevdeki bir subay tarafından idare edilmesi konusunda ısrarcı davranmıştı.

Devlet Başkanlığı ofisinden geçen ay yapılan açıklamada, Ulusal Muhafızlar Teşkilatının başına Meksika ordusunda görevli Tuğgeneral Luis Rodriguez Bucio'nun getirildiği bildirilmişti.

Bucio'nun federal polis ile askeri inzibat personelinden oluşacak yeni güvenlik gücünü komuta edeceği belirtilmişti.

BM'nin bazı insan hakları uzmanları ise Meksika Devlet Başkanı Obrador'un orduya resmi polislik görevini verdiği anayasa reformu çabalarını açıkça eleştirmişti.

Cinayet oranlarının çok yüksek olduğu Meksika'da Obrador'dan önceki yönetimler, yerel emniyet birimlerindeki yozlaşma nedeniyle ülkenin birçok kesiminde uyuşturucu kartelleriyle mücadelede karacı ve denizci askerleri kullanmıştı.

Emniyet teşkilatı için yetiştirilmeyen askerlerin, işkence ve yargısız infaz gibi insan hakları ihlalleri işledikleri ifade ediliyordu.

Solcu Devlet Başkanı Obrador'un geçen yıl aralık ayında göreve gelmesinin ardından orduya övgüler yağdırması bazı kesimler tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Andres Manuel Lopez Obrador, ülkenin iç güvenliğini sağlamada sadece ordunun gerekli disiplin ve halka saygıya sahip olduğunu savunmuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English