Son Dakika Haberler

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclisin 11-12 saat açık olmasına rağmen, bunun ancak 5 saatlik kısmında gündemle ilgili konuları görüşebilme imkanı bulduklarını söyledi.

Meclisin uzun çalışma saatleri
Elitaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mecliste çalışma saatlerinin verimli kullanılamadığını ifade etti. Bu nedenle 26. Dönem 2. Yasama Yılı içerisinde TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik gerçekleştirdiklerini anımsatan Elitaş, bu değişikliği Meclisin etkin, verimli ve huzurlu çalışma ortamını sağlayabilmek adına ortaya koyduklarını söyledi.

Muhalefetin, TBMM İçtüzüğü'ndeki boşluklardan faydalanarak gündemle ilgisi olmayan konuları gündeme getirmesi ve yeni teamüller oluşturması nedeniyle Meclisin "angaryayla" uğraştığını dile getiren Elitaş, bu kapsamda, 26. Dönem'de 326 grup önerisi verildiğini anımsattı. Elitaş, "Her bir grup önerisinin bir saat görüşüldüğü varsayılırsa, 326 saat sadece grup önerilerinin görüşmeleriyle geçen bir takvim oluşuyor. Dört siyasi parti grup önerilerini her gün verirse, dört saatlik bir zamanın, sadece öneriyi veren partinin bilgi sahibi olduğu konuları konuşarak geçirdiğimizi düşünün..." diye konuştu.

Genel Kurulun 15.00'de açıldığını ancak gündemdeki konulara 21.00'den önce geçilemediğini kaydeden Elitaş, bu nedenle çalışmaların gece geç saatlere kadar sürdüğünü söyledi. Elitaş, şöyle devam etti:

"Meclisin açık olduğu süre 11-12 saat olmasına rağmen, bunun ancak ortalama 5 saatlik kısmı gündemle ilgili konuları görüşebilme imkanı bulunuyor. Şimdi TBMM'nin çalışma saati başlangıcını salı günleri hariç 14.00'e aldık. O saatte başladığımız taktirde bir saat grup önerileri ve gündem dışı konuşma için zaman ayırmış olacağız. Artık Meclis, olağanüstü durumlar hariç olmak üzere gündemini saat 21.00'de tamamlama imkanı bulmuş olacak."

- Genel Kurul, bin 29 saat 49 dakika çalıştı

Öte yandan AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, TBMM, 1 Ekim 2016-27 Temmuz 2017 tarihlerini kapsayan 26. Dönem 2. Yasama Yılı'nda bir önceki yılda olduğu gibi yoğun bir mesai ile çalıştı. TBMM Genel Kurulunda, 120 birleşimde 618 oturum yapıldı. Genel Kurul, toplamda bin 29 saat 49 dakika çalıştı. Çalışmalar sırasında stenograflar tarafından 56 bin 771 sayfa tutanak tutuldu.

Meclise 454 kanun teklifi ile 112 kanun tasarısı sunuldu. Bazı teklif ve tasarıların birleştirilmesiyle aynı dönem içinde Genel Kurulda 290 kanun kabul edildi. Yasalaşan düzenlemelerden 267'sini uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin uygun bulunduğuna dair kanunlar oluşturdu.

Bu düzenlemeler arasında önemli olanları şöyle:

"- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun,

- TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapan İçtüzük Teklifi,

- Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,

- Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,

- Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun."

- Komisyonlar ve İçtüzük mesaisi

Genel Kurulun yanı sıra Meclis komisyonları da yoğun bir yasama yılını geride bıraktı. Komisyonlar toplamda bin 36 saat 31 dakika çalışırken, komisyon çalışmalarında 15 bin 851 sayfa tutanak tutuldu.

Öte yandan Meclis, 26. Dönem 2. Yasama Yılı'nda, yeni bir içtüzük yapmak için de kolları sıvadı. AK Parti ve MHP'nin ortak imzalarıyla sunulan teklifin Anayasa Komisyonunda yapılan görüşmeleri ise 71 saat 49 dakika sürdü. Görüşmelerde bin 435 sayfa tutanak tutuldu. 1 Kasım 2015 seçimlerinin ardından çalışmalarına başlayan TBMM 26. Dönemi boyunca ise Genel Kurul, 248 birleşimde, bin 363 oturum gerçekleştirdi. Toplamda 2 bin 140 saat 19 dakika çalışan Genel Kuruldaki görüşmelerde 125 bin 912 sayfa tutanak tutuldu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English