Son Dakika Haberler

Milli Eğitim Bakanlığınca, Türkiye'de öğrencilerin gelişimlerini ve okul bazlı başarılarını ölçecek, PISA ile TIMSS'e rakip olacak "Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi" hayata geçiriliyor.

MEB’den PISA’ya ’yerli rakip’
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Kalkınma Bakanlığının desteğiyle, eğitimdeki yerli ve milli ilk izleme modeli, bu yıl 24 ilde uygulamaya konulacak.

AA muhabirinin MEB yetkililerinden aldığı bilgiye göre,  Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'na (PISA) ile Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması'na (TIMSS) rakip olacak " ile öğrencinin ne kadar bildiği değil, neleri öğrenip neleri öğrenemediği teşhis edilecek ve öğrenme eksikleri giderilecek.

Sistem, öğrencinin tüm eğitim hayatının fotoğrafını çekecek, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme modeliyle eğitime yön verecek.

İzleme modeliyle, bütüncül ve anlamlı süreç değerlendirmesi ile öğretim programlarının uygulanmasında ülke genelinde birlik sağlanması amaçlanıyor.

Yeni sistemle ayrıca eğitim ve öğretim faaliyetlerinin kalitesinin artırılması için süreç odaklı ölçme ve değerlendirme hedefleniyor.

Öğrencilere yeni karne geliyor
Sistemle, öğrencilerin öğrenme eksikliklerinin tespit edilerek, geri bildirim verilmesi yoluyla eğitim öğretim sürecinin niteliğinin hızlı şekilde iyileştirilmesi planlanıyor.

Ayrıca izleme sistemiyle, ölçme ve değerlendirme bireyselleştirilerek, her öğrencinin kendi öğrenme sürecine ilişkin sistemden geri bildirim alması sağlanacak.

Öğrenci izleme modeliyle, öğrenci, veli, öğretmen ve okul idaresine anketler yapılacak. Anketlerle okul bazlı değerlendirmeler elde edilecek.

Anketlerde, askıya çıkarılan ve yeni öğretim döneminde hayata geçirilecek müfredat içerikli ve hayata hazırlayıcı sorular olacak. Öğrencilerin öğrendiklerini günlük hayata uygulamada başarılı olup olmadıkları ölçülecek, neyi öğrenip neyi öğrenmedikleriyle ilgili karneleri oluşturulacak. 

İzleme çalışmalarında açık uçlu soru
İzleme çalışmalarında anketlerde açık uçlu soruların kullanılması ile eğitim sürecinin ezberci unsurlardan arındırılması sağlanacak.

Açık uçlu sorular, öğrencileri bilgiyi kullanma ve muhakeme yeteneklerini geliştirme açısından teşvik edici ve kolaylaştırıcı bir rol üstlenecek.

Öğrencilere verilen ödevler de izleme modeliyle kişiselleştirilecek. Sistem hangi öğrencilere, hangi ödevlerin verilebileceğini doğrudan belirleyebilecek.

Öğretmenler, anket sonuçlarına göre, öğrencilerine farklı ödevler verebilecek ve onların eksiklerini kısa sürede giderebilecek. . 

Bakanlık, "Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi"nin tüm verileri ışığında, ülkenin eğitim sürecinin genel görünümü hakkında net bir fotoğraf elde etmeyi planlıyor.


 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English