Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Libya'da Hafter'in Trablus'u ele geçirmesi imkansız"

Stratejik Düşünce Enstitüsünde "Sudan ve Libya’da Darbe/Değişim" paneli düzenlendi Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdurrezak Muhtar Ahmed Abdulkadir: "Ulusal Mutabakat Hükümeti oldukça etkin ve güçlü. Bu nedenle Trablus'un düşmesi imkansız" Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Yusuf el-Kordofani: "(Sudan'da) Geçiş sürecinde teknokratlardan oluşan bir hükümet kurulacak" Dışişleri Bakanlığı Doğu Afrika Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Ak: "Türkiye, Sudan halkının yanında durmaya devam edecek ve sürecin

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdurrezak Muhtar Ahmed Abdulkadir, General Halife Hafter'in Trablus'u ele geçirmesinin imkansız olduğunu savunarak, "Ulusal Mutabakat Hükümeti oldukça etkin ve güçlü. Bu nedenle Trablus'un düşmesi imkansız." dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsünde (SDE) "Sudan ve Libya'da Darbe/Değişim" paneli düzenlendi.

Panele, Dışişleri Bakanlığı Doğu Afrika Genel Müdürü Mehmet Fatih Ak, Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdulkadir ve Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Yusuf el-Kordofani konuşmacı olarak katıldı.

Abdulkadir, ülkesinin çok hassas bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, "Arap Baharı'ndan sonra Türkiye ve dünya ülkeleri 22 yıl boyunca devam eden Kaddafi diktatörlüğünün sonlandırılmasına destek verdi. Bir diktatör silindi ancak yeni bir diktatör, General Hafter ortaya çıktı." diye konuştu.

General Hafter'in Libya'nın doğusundaki terörist gruplardan aldığı destekle gücünü pekiştirdiğini belirten Abdulkadir, "Hafter, özellikle de bazı ülkelerin medya ve para desteğini alarak bölgede kalabiliyor." ifadelerini kullandı.

Hafter'in yaklaşık iki haftadır Trablus'a saldırdığını ancak kenti ele geçirmesinin imkansız olduğunu savunan Abdulkadir, "Ulusal Mutabakat Hükümeti oldukça etkin ve güçlü. Bu nedenle Trablus'un düşmesi imkansız." dedi.

Abdulkadir, Birleşmiş Milletlerin (BM) bütün süreçte oldukça kötü bir performans sergilediği değerlendirmesinde bulunarak, "BM, Filistin, Irak, Suriye, Ruanda ve Yemen gibi müdahil olduğu çatışma bölgelerinde kendi çıkarını düşündüğü için çözüm geliştiremedi." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Libya'daki darbe girişimi konusundaki tutumunu çok değerli gördüklerini vurgulayan Abdulkadir, "Türkiye'nin Libya içindeki bütün kesimlere aynı mesafede durduğunu bilmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sudan'da geçiş sürecinde hükümet teknokratlardan oluşacak"

Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Kordofani de Sudan'da silahlı kuvvetlerin halkın taleplerine kayıtsız kalmayarak yönetime el koyduğunu söyledi.

Ülkede değişimin kansız gerçekleştiğini belirten Kordofani, şunları kaydetti:

"Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah El-Burhan göreve gelir gelmez sokağa çıkma yasağını kaldırdı ve insan haklarına riayet edeceğini söyledi. Halkın farklı kesimleri ve STK'lerle diyalog geliştireceğini belirtti. Ayrıca yakın zamanda sivil hükümet kurulacağını duyurdu."

Ülkede geçiş sürecinin yaklaşık iki yıl olmasını beklediklerini dile getiren Kordofani, "Geçiş sürecinde teknokratlardan oluşan bir hükümet kurulacak. Siyasi partilerin çalışmasına imkan sağlanarak seçim atmosferi oluşturulacak ve sonra cumhurbaşkanlığı dahil tüm yönetim sivillere devredilecek." dedi.

Kordofani, Türkiye'nin Sudan'da yaşananlar karşısında Sudan halkının yanında olduğuna işaret ederek, "Türkiye'ye desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Türkiye bu süreçte Sudan halkının tercihlerine saygı gösteren açıklamalar yaptı." şeklinde konuştu.

Kordofani, "Türkiye ile Sudan arasındaki ilişkiler devam edecektir. Türkiye ile yapılan tüm anlaşmalar ve protokollere bağlıyız." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye, Sudan halkının yanında duracak"

Dışişleri Bakanlığı Doğu Afrika Genel Müdür Yardımcısı Ak ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Sudan'da geçiş sürecinin ulusal uzlaşı temelinde ve barışçıl şekilde gerçekleşmesi gerektiği yönündeki sözlerini hatırlattı.

Sudan'ın bir an önce istikrara kavuşmasını umduklarını belirten Ak, "Sudan'daki tarafların olgunluğu ve şiddete başvurmamaları çok önemli. Bu durum kaosun oluşmasını engelledi." şeklinde konuştu.

Ak, Sudan ile son yıllarda kapsamlı bir ilişki geliştirildiğine değinerek, "Türkiye, Sudan halkının yanında durmaya devam edecek ve sürecin iyi sonuçlanması için desteğini sürdürecek." dedi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English