Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kurtulmuş: Türkiye'nin kendisine dönmesi lazım

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye'nin ekseni bellidir. Türkiye'nin kendisine dönmesi lazım. Dünyanın her yeriyle eş zamanlı olarak irtibat kurabilen, doğuyla da batıyla da ilişkilerini sürdürebilen dünyadaki tek ülkeyiz." dedi.

Kurtulmuş: Türkiye’nin kendisine dönmesi lazım
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Hürriyet gazetesindeki röportajında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve o geceye dair hislerini anlattı.

Kurtulmuş, Türkiye için uzun ve zor bir süreç olan 15 Temmuz gecesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yüzünde en ufak bir tereddüt, bir çekinme emaresi olmadan, büyük bir kararlılıkla, işinin başında olan bir başkomutan edasıyla "meydanlara çıkın, darbe girişimine karşı çıkın" yönünde yaptığı çağrının, dönüm noktası olduğunu belirtti.

Bu teşebbüsün dış bağlantılarının titizlikte araştırılacağını vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin, bu soruşturmanın sonuna kadar gideceğinin altını çizdi. Hangi sonuç ortaya çıkarsa onu da kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Kurtulmuş, tereddütlerin, şüphelerin ortadan kalkmasını sağlayacak en önemli meselenin, bir an evvel Fetullah Gülen'in iadesi olduğuna dikkati çekti.
'Terör örgütüyle irtibatı olmayan hiç kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok'

Kurtulmuş, darbe girişimiyle ilgili yurt dışında ise Türkiye'ye karşı bir algı operasyonu oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Batı medyasında "Kurunun yanında yaş da yanacak" endişesinin gündeme getirildiğinin hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu terör örgütüyle irtibatı olmayan hiç kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok. Bu terör örgütü ile irtibatlı, bir şekilde ilişkili olan herkes yargının önüne gelecek. Ama bunu yaparken asla adaletten şaşmayacağız. Yani kurunun yanında yaş yanmaması için olağanüstü titizlikle gayret edeceğiz. Bundan herkesin emin olması lazım."

"FETÖ ile mücadele konusunda AK Parti'de bir tasfiye yapılacak mı?" sorusuna Kurtulmuş, "Uzun yıllar AK Parti teşkilatının içinde bu gruba mensup insanlar, hatta milletvekili ve bakanlar vardı. Maalesef ciddi müsamahalar da gördüler. Bunlar bundan sonra da değerlendirilir, nasıl devletin her yerinden temizleniyorsa, tabii ki AK Parti’de de gereken şey yapılır." karşılığını verdi.

'Türkiye'nin ekseni bellidir'

"Balyoz, Ergenekon davalarında FETÖ, ağırlıklı olarak 'Avrasyacı' diye nitelendirebileceğimiz damarı tasfiye etmişti. Şimdi bu darbe girişiminde bulunanların çoğunlukla NATO'da görev yaptıkları ya da NATO bağlantılı subaylar olduğu görülüyor. 'Acaba stratejik bir rota değişikliği mi oluyor? Avrasyacı bir istikamete doğru mu gidiyoruz?" şeklindeki soruya Kurtulmuş şu karşılığı verdi:

"Geçmiş dönemde de 'eksen kayması' diyorlardı. Türkiye'nin ekseni bellidir. Türkiye'nin kendisine dönmesi lazım. AB üyeliğine adayız, NATO üyesiyiz, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesiyiz, Türk Cumhuriyetlerinin bir parçasıyız, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üzerinden Rusya'yla kurumsal bir ortaklığımız var, Ortadoğu'nun bir parçasıyız. Dünyanın her yeriyle eş zamanlı olarak irtibat kurabilen, doğuyla da batıyla da ilişkilerini sürdürebilen dünyadaki tek ülkeyiz. Bunun kıymetini bilelim. Biz kategorik olarak kimseye düşman değiliz ama bize düşmanlık yapanların düşmanlığını da seyretmeyiz."

Demokratikleşme alanında atılacak adımlar

Demokratikleşme alanında atılacak adımlara ilişkin Kurtulmuş, şu bilgileri verdi:

"Birincisi, sivil-asker ilişkilerinde sivil iradenin güçlü hale getirilmesi. İkincisi, TSK'nın uzman orduya dönmesi. Zaten TSK için mevcut bir 2030 çalışması var. Uzman, çağın gerektirdiği teknolojik donanımda bir ordu haline getirilmesi. Üçüncüsü, silahlı gücün tek bir elde toplanmasının önlenmesi. Dördüncüsü de TSK'nın personel havuzunun çeşitlenmesi.

Bir diğer alan ise siyasetin demokratikleştirilmesi. Ama en önemlisi devletin vatandaşa ait olması. Onun için de liberal, solcu, muhafazakar, milliyetçi, Sünni, Alevi, Türk, Kürt her görüşten, meşrepten, mezhepten, siyasetten vatandaşa devletin açık hale gelmesi. Eğer biz bunu başaramazsak, devletin içerisindeki birtakım paralel odakların önüne geçemeyiz."

"Bazı süreçler gözden geçirilecek"

"MİT krizi, Oslo'nun deşifre edilmesi, Gezi olaylarının arkasındaki provokasyonlar, 17-25 Aralık operasyonları aydınlatıldı mı?" yönündeki soruya karşılık Kurtulmuş, bundan sonra hepsinin ortaya çıkacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili mesele… Uludere ile ilgili mesele, Hrant Dink davasıyla ilgili mesele… Bunların hepsi ortaya çıkacak. Eğer biz devlet olarak bunları ortaya çıkaracak iradeyi sonuna kadar korur ve bunları ortaya çıkarabilirsek, bu zaten o süreçlerin gözden geçirilmesi ve o süreçlerde yapılan yanlışlardan devletin uzaklaşması demektir."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English