Son Dakika Haberler

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Songül: "Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüşse bir gün içinde tüketilmelidir" "Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BURSA (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül, buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban etinin, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmesi halinde ise bir gün içinde tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Songül, yazılı açıklamasında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yakın zamanda kamuoyuyla paylaştığı "taklit" ve "tağşiş" yerlerinin fazlalığının gıda sektöründeki sorunları bir kez daha gündeme getirdiğini belirtti.

Sektörde kayıt dışı ve merdiven altı üretim olması, işletmelerde yeterince teknik eleman çalıştırılmaması ve yeterli düzeyde denetimlerin yapılamaması nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşandığını anlatan Songül, "Toplumsal ilişkilerin yoğun yaşandığı bayramlarda, gıda güvenliği daha çok önemsenmeli. Özellikle bayramın yaz aylarına gelmesi nedeniyle hijyen koşullarına daha fazla dikkat edilmeli. Bu nedenle bayram alışverişlerinde gıda maddeleri satın alınırken etiketlere dikkat edilmeli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kayıtlı ve onaylı ürünler satın alınmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kurban Bayramı'nda asıl dikkat edilmesi gereken konunun kurbanlıklar olduğunu vurgulayan Songül, şunları kaydetti:

"Kurban edilecek hayvanların veteriner kontrolünde olması, kulak küpelerinin bulunması ve sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Kesim esnasında kullanılan bıçak, satır, balta ve benzeri aletlerin temizliğinin sağlanması gerekmektedir. Kesim esnasında hayvanların içi organlarının parçalanması sonucunda gövdeye bir bulaşı olursa derhal bol suyla iyice yıkanmalıdır. Mikrobiyolojik açıdan riskli gıdalar arasında bulunan etlerin muhafazası, işlenmesi ve taşınması sırasında hijyen koşullarına dikkat edilmeli, gereken önlemler alınmalıdır. Kesilen etin zaman kaybetmeden buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır. Kurban Bayramı'nın sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle etler, kesimden sonra soğukta muhafaza edilmelidir. Etler, 24 saat bekletilerek mümkünse sertliğinin giderilmesinden sonra tüketilmelidir. Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüşse bir gün içinde tüketilmelidir. Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır."

Songül, halk sağlığının korunması için bayram süresince resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, ayrıca tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English