Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kur'an-ı Kerim'i parmaklarıyla ezberliyorlar

Küçükçekmece'deki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda, Kur'an-ı Kerim'i parmaklarıyla ezberleyen görme engelli hafızlar yetiştiriliyor.

Kur’an-ı Kerim’i parmaklarıyla ezberliyorlar
Halkalı'da 2012 yılında açılan kurs, 2014 yılında görme engellilere de eğitim vermeye başladı.

Görme engellilerin Kur'an-ı Kerim'e olan eğilimini fark eden kurs yöneticileri, bu öğrenciler için yatılı hafızlık kursu açmaya karar verdi.

Bu kapsamda kursta, görme engelliler için, bahçe düzenlenmesinden kabartmalı sarı şeritlere, yatak odalarının ve diğer yaşam alanlarının ergonomik tasarımına kadar çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Kursta eğitime başlayan öğrencilere ilk olarak Braille alfabesi (kabartma yazı) ile Türkçe, sonra da Arapça okuma öğretiliyor.

Braille alfabesi ile okumayı öğrenen öğrenciler, ardından Kur'an-ı Kerim eğitimine başlıyor. Kursta, Ağustos 2014'ten bu yana yaz kursları kapsamında, Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okumayı ve temel dini bilgileri öğrenen yaklaşık 70 öğrenciden bazıları hafız olmaları için kursa yatılı olarak alındı. 

Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okumayı öğrenen öğrenciler, görme engelli hocaları eşliğinde hafızlık denemelerine başladı. Kursta şu anda 10 görme engelli, hafızlık eğitimine devam ediyor.

Braille alfabesi ile basım matbaası bulunan kursta, başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere öğrencilerin bütün ders kitapları ile Arapça kitaplarının basımı bu şekilde yapılıyor.

Birçok sesli kitap bulunan kursun sesli kütüphanesinde de öğrenciler, hem derslerine çalışabiliyor hem de kitap dinleyebiliyor. 

- "Türkiye genelinden öğrenci alıyoruz"

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu Müdürü Sinan Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında yaz kursunda ilk kez görme engelli 38 öğrenciyi eğitime aldıklarını söyledi.

Tunç, o yılın çok verimli geçtiğini belirterek, "Gelen arkadaşlardan Türkiye'de görme engellilere yönelik bir çalışma bulunmadığını öğrendik ve bu işi devamlı hale getirme gibi bir planlama oluştu. Yaz kursumuz her sene devam ediyor. Türkiye genelinden öğrenciler alıyoruz. Bu öğrencilerimiz içinde kışın da devam etmek isteyenleri kursa alıyoruz. Hafızlık eğitimini sürdürmek isteyenleri, diğer öğrencilerle aynı sınıfa alıyoruz." diye konuştu.

Sinan Tunç, kursta Kur'an-ı Kerim ve dini eğitimin yanında engellilik, beyaz baston kullanımı gibi dersler alan öğrencilerin, sportif ve sosyal faaliyetlere de katılabildiğini anlattı.

Tunç, Türkiye'de görme engelli oranın yüksek olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Bunların birçoğu dışarıya çıkmaya çekindikleri ve aileleri uzak memleketlere göndermekten çekindikleri için evden çıkamıyorlar. Kursumuz İstanbul ve Küçükçekmece müftülüklerinin denetiminde eğitim veriyor. Fiziki ortamı çok iyi, havadar, görme engellilere mahsus altyapı çalışması yapılmış bir kurs. Velilerimizden mekanı görerek, çocuklarını kursumuza göndermelerini rica ediyoruz."

Yaz kursuna katılan öğrencilerin 1 aylık eğitim sonunda Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiğini dile getiren Tunç, hafız adayların ise bu kursa katılan öğrenciler arasında seçildiğini kaydetti.

Tunç, kurs kapsamında şu ana kadar 3 görme engellinin hafızlığı bitirdiğini belirterek, "2 kişi hafızlığı bitirmek üzere, diğerleri de Kur'an'ın üçte ikisini tamamladı. Bu öğrencilerimiz kasetten dinleyerek hafız olmadılar. Görme engelliler işaret parmaklarının uçlarıyla hissederek okuyabiliyorlar. Buradaki hafızlarımız parmaklarıyla okuyarak ezberliyor. Zaten amacımız da kendi kendine okuyabilen ve daha sonra hocalık yapabilecek hafızlar yetiştirmek. Görme engelli olup da bu eğitimi verecek hoca maalesef çok az." ifadelerini kullandı. 

Görme engelli çocukları olan velilerden çocuklarının eğitimi konusunda hassasiyet beklediklerini vurgulayan Tunç, ailelere 11 Temmuz'da başlayacak kursa çocuklarını göndermeleri çağrısında bulundu.

- "Diyanet İşleri Başkanlığının dezavantajlı gruplara yönelik birçok hizmeti bulunuyor"

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığının dezavantajlı gruplara yönelik birçok hizmetinin bulunduğunu söyledi.

Özellik görme ve işitme ile spastik engellilere yönelik kurslar düzenlediklerini belirten Yılmaz, "Küçükçekmece'deki Halkalı Çamlıkaltı Kur'an kursumuz Braille alfabesiyle 70 kadar çocuğumuza Kur'an'ı Kerim öğretmiştir. Anadolu yakasında Mehmet Akif Kur'an Kursu'nda kız öğrencilere Braille alfabesi ile Kur'an-ı Kerim eğitimi verilmektedir." dedi.

Yılmaz, ayrıca işitme engellilerin ibadetlerini yerine getirmeleri için çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, onlar için özel alfabe geliştirdiklerini ve dini bilgiler kılavuzu hazırladıklarını kaydetti.

- "Öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını kurs karşılıyor"

Küçükçekmece Müftüsü Mustafa Temel de Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda bazı öğrencilerin hafızlıklarını tamamladığını, bazı öğrencilerin ise bu eğitimlerini tamamlamak üzere olduğunu söyledi.

Kursun, öğrencilerin bütün ihtiyaçlarını karşıladığını vurgulayan Temel, "Bu yavrularımız Kur'an okurken rastgele okumuyorlar, tecvide uygun okuyorlar. Öğrencilerimiz sadece hafızlık yapmıyor, bunu yanında dini bilgiler öğreniyor ve okullarına devam ediyor." diye konuştu.

- "Kur'an kursu hocası olmak istiyorum"

Hafız adayı 13 yaşındaki görme engelli Halil Karabacak, 2014 yılında Kur'an-ı Kerim eğitimi almak için geldiği kursta hafızlık eğitiminin tamamlamak üzere olduğunu belirtti. 

Yaklaşık bir yıl sonra hafız olacağını aktaran Karabacak, "Kur'an okumak çok güzel. Kur'an-ı Kerim ile kalbim ferahlıyor. Kur'an kursu hocası olmak istiyorum." dedi.

Görme engelli 15 yaşındaki Muhammet Etem de ileride görme engellileri hafız olarak yetiştirmek istediğini dile getirdi.

Üniversite öğrencisi ve halter sporcusu 23 yaşındaki Salih Gültekin, hafızlık eğitiminin başında olduğunu kaydetti.

Görme yetisini sonradan kaybettiği için parmak hassasiyetinin ilk zamanlarda eksik olduğunu anlatan Gültekin, "Parmaklarım zamanla gelişti. Okuma hızım arttı. Halterde hedefim dünya şampiyonu olmak. Hafızlığımı tamamlarsam, hafız gibi yaşayıp siyasete atılmak istiyorum." ifadelerini kullandı. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English