Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Kültür varlıklarına en çok kaynak ayıran ülkeyiz"

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Türkiye'nin dünyada kültür varlıklarına, milli gelirine göre en çok kaynak ayıran ülke olduğunu belirterek, "Bu topraklar bizimdir. Bu toprağa sahip çıkmanın yolu da bu kültür varlıklarını onarmaktan, restore etmekten, tekrar halkın hizmetine sokmaktan geçer." dedi.

“Kültür varlıklarına en çok kaynak ayıran ülkeyiz“
İzmit Belediyesi tarafından restore edilen Kapanca Sokak ve Akçakoca Osmanlı Meydanı açılışında konuşan Kurt, Türkiye'nin kültürel varlıkları çok zengin bir medeniyetler ülkesi olduğunu ve 12 bin yıllık tarihi bulunduğunu söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyada kültür varlıklarına milli gelirine göre en çok kaynak ayıran ülkeyiz." diyen Kurt, şöyle konuştu:

"Bu başlayan seferberlik Bakanlığımızda, büyükşehir belediyelerimizde, valiliklerimizde, özel idarelerimizde, diğer belediyelerde ve vakıflarda bir yarış halindedir. Burada yapılan İzmit'in, Kocaeli'nin ve Türkiye'nin kazancıdır. Biz tarihimize sahip çıkacağız. Bütün tarih bizimdir. Bu topraklardan yüzlerce medeniyet gelip geçmiştir. Bu topraklar bizimdir. Bu toprağa sahip çıkmanın yolu da bu kültür varlıklarını onarmaktan, restore etmekten, tekrar halkın hizmetine sokmaktan geçer. Türkiye'de yaklaşık 17 bin sit alanı, 104 bin taşınmaz kültür varlığı var."

Bakanlık olarak gece gündüz kazı, restorasyon ve fonksiyon verme çalışmaları yaptıklarını anlatan Kurt, belediyelere bu çalışmalarında bundan sonra da destek olacaklarını bildirdi.

- "Tarihi binalar restore edilerek turizme kazandırıldı"

Vali Hüseyin Aksoy da tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de tarihi binaların restorasyonu ve onlara fonksiyon kazandırılmasının 2000'li yılların başından başlayan süreçle devam ettiğini ifade eden Aksoy, kurulan Tarihi Kentler Birliği'nin bu sürece gelinmesinde katkılar sunduğunu kaydetti.

Aksoy, önceden tarihi binaların "eski" diye yıkılarak yerine betonarme binalar yapıldığını dile getirerek, "Ama artık o anlayışımız değişti artık mevcut tarihi binalarımızı restore ederek onlara fonksiyonlar eklemeye başladık. Bu anlamda Türkiye'nin her bölgesinde olduğu gibi Kocaeli'de de çok güzel eserlerin restore edildiğini ve turizme kazandırıldığını görüyoruz. Bu meydan ve etraftaki bütün tarihi binalar restore edilerek turizm kazandırıldı. Özellikle Kapanca Sokak bölgenin turizm ve tarih koridoru olması yolunda önemli adımın atılmasını sağladı." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak ise kenti geleceğe hazırlamak için turizm alanında birçok çalışma yaptıklarını bildirdi.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da tarihin burada canlandığını vurgulayarak, uygarlıklar kuran, çağ açıp, kapatan atalarıyla hep gurur duyduğunu kaydetti.

Camiler, hamamlar, çeşmeler, sokak iyileştirmeleri, konaklar, sarnıçların da içinde bulunduğu 71 eseri bugünlere taşıdıklarını dile getiren Doğan, turizm kenti olmak için önemli bir basamağı da geçtiklerini bildirdi.

Sultan 2. Abdülhamid'in 4. kuşak torunu Orhan Osmanoğlu da burada bin yıllık bir mirasın kokusunu aldıklarını belirterek, "Türkiye genelinde AK Parti belediye başkanlarının Osmanlı mirasına ne kadar sahip çıktıklarını görüyorum. Allah razı olsun. Çok güzel bir şey bir Osmanlı hanedan ferdi olarak çok teşekkür ediyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bunu başlattı." dedi.

Konuşmaların ardından Vali Aksoy, Kurt, Özak, Osmanoğlu, Doğan ve diğer protokol üyeleri, açılış kurdelesini kesti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English