Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KPSS sorularının sızdırılmasında beşinci dava

2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 60'ı tutuklu 91 kişi hakkında açılan beşinci davanın ilk duruşmasında 8 tutuklu sanığın savunmaları alındı

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - 2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 60'ı tutuklu 91 kişi hakkında açılan beşinci davanın ilk duruşmasında 8 tutuklu sanık savunma yaptı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile şikayetçi Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile Maliye Bakanlığının avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklardan Erdoğan Girit, hakkındaki suçlamaları reddederek, "İstanbul Anafen dershanelerinde fizik öğretmeni olarak çalıştım. Burada sadece geçimimi temin etmek için bulundum. Daha sonra KPSS'ye girmeye karar verdim. 2009'daki sınavda 76 doğru yaptım, hiçbir yere atanamadım." diye konuştu.

Türkiye genelinde o yıl kendi alanında 147 kişinin KPSS ile atandığını belirten Girit, "2010'daki sınava eşimin ısrarıyla çalıştım ama 84 net yapabildim. Yine hiçbir yere yerleşemedim. 2010'da KPSS sonuçlarıyla İstanbul'da sadece 15 fizik öğretmeni, ülke çapında ise 90 kişi atandı. Ben soruları daha önce ele geçirmiş olsaydım, bütün soruları doğru cevaplayarak atanabilirdim. Sınavdan önce soruları almadım, kimseye de vermedim." ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınacağı zaman polisin araması üzerine gidip teslim olduğunu öne süren Girit, Bank Asya'daki hesabı çalıştığı kurumun açtığını ifade ederek tahliyesini istedi.

Girit, iddianamede HTS irtibatı olduğu belirtilen kişilerle örgütsel içerikli görüşmesinin olmadığını öne sürerek, "Baz kayıtlarındaki kişilerle de örgütsel amaçlı bir araya gelmem söz konusu değildir. Bank Asya'da mevcut olan paralar örgüte yardım amacıyla değil, tasarruflarımı bulundurmak amacıyla açıldı. ByLock kullanmadım, beraat ve tahliyemi talep ediyorum." beyanında bulundu.

Tutuklu sanıklardan Abdulmecit Cömert de tekrar edilen sınavda soru tarzlarının değiştiğini ve bu sebebin başarısını etkilediğini savundu.

İptal edilen 2010 KPSS'deki soruları daha önce ele geçirmediğini ileri süren Cömert, şöyle devam etti:

"Herhangi bir şekilde KPSS sorularını ne örgütsel amaçlı ne de başka bir amaçlı ele geçirmişliğim yok. 2010'da üniversiteden mezun olduktan 2 hafta sonra sınava girdim. Sınavdan evvel yoğun biçimde, yıl boyunca çalıştım. Başarım, çalışmam ve yeni mezun olmamdan kaynaklanmaktadır. Tekrar sınavında net sayım düşmüştür ancak bunun nedeni sınav sorularını önceden ele geçirmiş olmam değil, tekrar sınavındaki soruların farklı bir tarzda hazırlanmış olmasıdır. Ayrıca, başarımın düşmesinde iptal edilen sınavla yeni yapılan sınav arasında 1,5 ay olması ve iptal edilen sınavdan ötürü moral bozukluğu da etkindir."

TRT'de kurum içi sınavla işe girdiğini öne süren Cömert, suçsuz olduğunu savunarak tahliyesini talep etti.

İptal edilen 2010 KPSS'ye maddi durumu iyi olmadığı için farklı kaynaklardan hazırlandığını belirten sanık Fatih Akkoyun da hakkındaki suçlamaları reddederek, "Tekrar sınavına gece yolculuğu yaparak Ankara'ya geldim. 2012'de Bursa Valiliğine atandığımda, FETÖ mensubu olmadığım için 50 kilometre uzaklıktaki İnegöl Kaymakamlığına gönderdiler." dedi.

Hakkında HTS, MASAK ve baz istasyonu raporu bulunmadığını ileri süren Akkoyun, ByLock tespitini de kabul etmeyerek beraatini istedi.

FETÖ ya da başka bir örgütle herhangi bir bağı olmadığını savunan sanıklardan Hatice Ablak da "Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Ne FETÖ ile ne de başka örgütle bağım yoktur. 2010 KPSS sorularını hiçbir şekilde daha önceden ele geçirmedim. Soruları kendi çalışmam sonucu yaptım. Benzer başarıyı 2011'deki sınavda da elde ettim. Cezaevinde bebeğimle kalıyorum, ailevi durumum da göz önünde bulundurularak tahliye sonrasında beraat talep ediyorum." diye konuştu.

Sanıklardan Figen Çınar da savunmasında eski TRT çalışanı olduğunu dile getirerek, "TRT'ye memur olarak atanmadım, kurum sınavıyla girdim. HTS kaydı olan şüphelilerden biri eşim, diğeri de arkadaşım. 2009'da aileme maddi destek sağlamak için FEZA AŞ'de çalıştım. Üzerime atılı olan suçlamayı kabul etmiyorum. Daha önceki savunmalarımı tekrar ediyorum. FETÖ ile alakam yoktur. Aleyhime olan ve kanaatten ileri gitmeyen suçlamaları kabul etmiyor ve tahliyemi istiyorum." ifadelerini kullandı.

Duruşmaya yarın sanıkların savunmalarıyla devam edilecek.

- İddianame

Aralarında gazeteci Mehmet Baransu'nun ağabeyi Yalçın Baransu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Muhammet Sait Gülen ve 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan FETÖ ile iltisaklı subayların eşlerinin de bulunduğu sanıklar, davada "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

Haklarında dava açılan 91 şüpheliye ilişkin iddianamede, zanlılardan 34'ünün ByLock kullanıcısı oldukları, 21'inin FETÖ'nün tepe yönetimi ile HTS irtibatlarının bulunduğu, 51'inin de Bank Asya'yı kurtarma faaliyetinin yapıldığı tarihlerde banka hesaplarında para hareketliliği olduğu tespitleri yer aldı. Şüphelilerden 49'u bu dosyadan, 11'i ise başka dosyadan tutuklu bulunuyor.

İddianamede, KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin daha önce hazırlanan iddianamelere atıf yapılarak, 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2013'teki KPSS, 2012, 2013 ve 2014'teki ALES, 2013 YDS ve 2013 İDS sorularının, FETÖ/PDY mensuplarınca ele geçirildiği, soruları elde edenlerin, "kamuya ait malı kamuyu aldatarak haksız şekilde elde ettikleri" ve "haksız başarı elde etmek suretiyle ÖSYM'yi 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğrattıkları"na yer verildi.

ÖSYM Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının "mağdur kurumlar" olarak yer aldığı iddianamede, sınavın ardından "P10" puan türünde tercih yapan 488 kadın şüphelinin eşlerinin subay olduğu, bu subaylardan 111'inin darbe girişimi sonrası tutuklandığı, eşleri KPSS şüphelisi 174 subaya da adli işlem yapıldığı tespit edildi.

Öte yandan, 2010 KPSS'nin "P10" ve "P3" puan türünde yaklaşık 13 bin şüpheliyle ilgili inceleme yapıldığı, kamu davası açılmayan diğer şüphelilerle ilgili FETÖ üyesi olup olmadıkları, soruları alıp almadıklarına dair tahkikatın devam ettiği öğrenildi.

- Diğer davalar

KPSS'ye ilişkin soruşturmaları yürüten Savcı Erkman, ilk davayı 230 kişi hakkında 25 Aralık 2015'te açmıştı.

İddianamede, sınavdan önce soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu tarafından, Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla Yalvaç'taki sanık Baki Saçı'ya e-postayla gönderildiğine dair deliller üzerine başlatılan soruşturmada "örgüt" bağına da ulaşıldığı bildirilmişti.

KPSS kapsamındaki ikinci davada 51 sanığa aynı suçlamalar yöneltilmişti. Üçüncü davada ise ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde görevli 3 kişi sanık olarak gösterilmişti.

KPSS'ye ilişkin dördüncü davada 100, beşinci davada 91, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen altıncı iddianamede ise 3 sanık yer alıyor.

Temmuz 2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 102'si asker eşi 105 şüpheli hakkında hazırlanan yedinci iddianame, tamamlanarak Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Yedinci iddianamenin kabul edilmesi halinde dava sayısı 7'ye, davalar kapsamında yargılanan sanıkların sayısı da 583'e yükselecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English