Son Dakika Haberler

Körfez ülkelerinden Türkiye'ye doğrudan yatırım tutarı, bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 397 artışla 111 milyon dolardan 552 milyon dolara yükseldi.

Körfez’in yatırımı Türkiye’ye aktı
AA muhabirinin Ekonomi Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, ekonomideki olumlu gidişat, hükümetin tedbir ve teşvikleri, AB ülkelerinin yanı sıra Körfez, Yakındoğu ve Ortadoğu ülkelerinin Türkiye'ye ilgisini de artırdı.

Asya ülkelerinin Türkiye'ye yönelik toplam yatırım tutarı bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 122 artışla 422 milyon dolardan 936 milyon dolara yükselirken, kıtanın Yakındoğu ve Ortadoğu bölgesindeki ülkelerden gelen yatırım tutarı yüzde 189 artarak 285 milyon dolardan 824 milyon dolara çıktı. Söz konusu dönemde en yüksek artış oranı Körfez ülkelerinden gelen yatırım tutarında görüldü. Körfez ülkelerinden Türkiye'ye doğrudan yatırım tutarı yüzde 397 artışla 111 milyon dolardan 552 milyon dolara ulaştı.

AB ülkelerinden gelen yatırım girişi bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,3 artışla 1,5 milyar dolardan 2,5 milyar dolara yükseldi. Almanya'dan gelen yatırım tutarı bu dönemde 125 milyon dolardan 142 milyon dolara, Hollanda'nın yatırım tutarı 381 milyon dolardan 751 milyon dolara çıktı. Öte yandan İngiltere'nin Türkiye'ye yönelik yatırımı 203 milyon dolardan 74 milyon dolara, Avusturya'nın yatırım tutarı ise 247 milyon dolardan 116 milyon dolara geriledi. Söz konusu dönemde İspanya başta olmak üzere diğer AB ülkelerinin Türkiye'ye yönelik toplam yatırım tutarı 482 milyon dolardan 1,3 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımın yaklaşık 1 milyar dolarlık kısmını İspanya gerçekleştirdi.

- Yakındoğu ve Ortadoğu şirket sayısında AB'yi takip ediyor

Türkiye'de kurulu toplam 55 bin 370 uluslararası sermayeli şirketin 22 bin 88'i AB ülkesi ortaklı, 19 bin 47'si ise Yakındoğu ve Ortadoğu ülkesi ortaklı şirketlerden oluştu. AB ülkesi ortaklı uluslararası sermayeli şirketler arasında 6 bin 981 şirketle Almanya birinci sırayı aldı.

Söz konusu dönemde Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişleri yüzde 11,2 artarak 4 milyar 777 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 5 ayında uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin sermaye kalemi ise yüzde 85 artarak 3,4 milyar dolara çıkarken, Türkiye'ye giren yatırım tutarı yüzde 65 artarak 3,6 milyar doları buldu.

Yatırım girişinin sektörlere göre tutar dağılımında ilk sırayı mali aracı kuruluşların faaliyetleri aldı. Bu sektördeki yatırım sermaye girişi Ocak-Mayıs 2017 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 600'lük artışla 1 milyar 61 milyon dolara yükseldi. Adı geçen sektörü 810 milyon dolarlık yatırımla "elektrik, gaz, su" sektörü izledi.

Öte yandan söz konusu dönemde 1,5 milyar dolarlık gayrimenkul alımı gerçekleşti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English