Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konyalı usta Avustralya'ya minare "ihraç" ediyor

Yükseklik korkusu olanların yapamayacağı minare ustalığı mesleğini sürdüren 42 yaşındaki Ali Kuranel, Avustralya ve Kırgızistan'da minare yapıyor.

Konyalı usta Avustralya’ya minare “ihraç“ ediyor
Hiçbir korkuyu, tansiyon rahatsızlığını kabul etmeyen minare yapımında, ustalar metrelerce yükseklikte ekmek parası kazanmanın mücadelesini veriyor.

Minarenin dökülen boyası, külahının tamiri için metrelerce yükseğe çıkıp işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan minare ustalarının sayısı ise gün geçtikçe azalıyor.

Konya'da yaşayan minare ustası 42 yaşındaki Ali Kuranel, babasından öğrendiği mesleği sürdürmenin çabasını veriyor. 

Yurt içinde yüzlerce minarenin temelinde harcı bulunan Kuranel, dört yıl önce talep üzerine gittiği Avustralya'da Osmanlı usülü minareler yaptı.

Estetik ve zerafetiyle dikkati çeken minarelere her yıl yenilerini ekleyen Kuranel, küçük yaştan beri minare inşasında çalıştığını söyledi.

Türkiye'de minare ustalarının sayısının hızla azaldığını anlatan Kuranel, mesleğin tüm zorluğuna rağmen işini büyük keyifle yaptığını dile getirdi.

- "Mimar Sinan'ın zerafet ve çizgilerinin hakim olduğu minareler yaptık"

Kuranel, yurt içinde birçok il ve ilçede çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Binlerce kilometre uzaklıktaki Avustralya ve Kırgızistan'a hizmet ihracımız oldu. Avustralya'da yaşayan Türklerin yaptırdığı camilere Mimar Sinan'ın zerafet ve çizgilerinin hakim olduğu minareler yaptık. Camilerle minareler gayet güzel ve uyumlu oldu. Türkiye'den götürdüğüm kalıplarla yaptık. Minarenin alemini, külahını buradan götürüyorum. Bundan 4 yıl önce yaptığım işin ardından talepler gelmeye başladı. Aşağı yukarı her yıl minare yapıyoruz. Kırgızistan Bişkek'te yapımı devam eden ve Orta Asya'nın en büyük camisinin dört minaresini yaptık. İnşası yakında bitecek camiye 72 metrelik 3'er şerefeli 4 minare ekledik. Türkiye'nin oraya bir hediyesi. Kırgızistan'da iki ekip çalıştık, 6 aya yakın sürdü. Milli ve manevi duygularla çalışıyoruz. O eserleri oraya götürmek ve taşımak gurur verici."

Eserlerinde, Mimar Sinan'ın usülünü minareye yansıtmaya çalıştığını ifade eden Kuranel, şunları kaydetti:

"Mimar Sinan'ın mimarideki çizgilerini korumak bizim için çok önemli. Altın oran kuralını küçük ve büyük tüm minarelerde uyguluyoruz. İnsanlar da bunu hissediyor. Günümüzde modernleşme var ama bunu tercih etmiyorum. Ana hatları korunmalı. Mimaride Osmanlı modelini kullanıyoruz. Öncesinde Selçuklu yapısı, dediğimiz daha kalın ve enli minareler yapıyorduk. Mimar Sinan ile son noktasına ulaştığı kanaatindeyim. Mimar Sinan'ı taklit edebilmek bile mükemmel bir sanattır. Tam zamanlı çalışılması durumunda 25 metrelik minare bir ayda bitiyor. Büyük minareleri ise 3 ayda tamamlıyoruz. İki ekiple çalıştığımız işleri daha kısa sürede bitiriyoruz."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English