Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya Ovası'nda 150 milyon metreküplük su tasarrufu

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, 2011-2015 yılları arasında hayata geçirilen 505 adet KÖSİP projesi ile 85 bin hektar alanın suyla buluşturulduğunu buna karşın 150 milyon metreküp su tasarrufu yapıldığına dikkat çekti.

Konya Ovası’nda 150 milyon metreküplük su tasarrufu
Konya Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği tarafından hafta sonu Antalya’da düzenlenen seminerde bölgenin sorunları masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, idarenin Konya, Karaman, Aksaray, Niğde illerinin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla 2011 yılında kurulduğunu belirterek, 2016 yılı Haziran ve Eylül aylarında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararlarıyla Nevşehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale illerinin eklenmesiyle il sayısının 8’e çıktığını ve Bölgenin toplam yüzölçümünün yaklaşık 96 bin kilometrekareye ulaştığını söyledi. 

“Eylem Planı ile bölgeye 10 milyar liralık kaynak”

Bölge adına sözü olan herkesin fikri alınarak hazırlanan KOP Eylem Planı ile tarım sektörünün sürdürülebilirliğinin korumasının yanında, bölgenin sadece tarım odaklı değil tüm sektörlerde kalkınmasının amaçlandığını belirten Başkan Bostancı, “Eylem Planının yürürlüğe girmesi ile bölgenin kamu yatırımlarından aldığı payda önemli bir artış oldu. 2002 yılında yaklaşık 150 milyon lira, 2013 yılında ise yaklaşık 1,2 milyar lira tutarında yatırım alan bölgemize, KOP Eylem Planı ile 2014-2018 dönemi için yaklaşık 10 milyar liralık kaynak tahsis edilmiştir. 2015 yılı için sadece Eylem Planında yer alan projeler için tahsis edilen toplam yılsonu ödeneği ise 2,1 milyar lira olarak gerçekleşmiştir” dedi. 

“KOP KÖSİP örnek model oldu”

Bölgede kuraklığın önlenmesi, sulamada etkinliğin ve üretimde verimliliğin artırılması amacıyla, mevcut sulama sistemlerinin rehabilite edilmesi ve basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik olarak KÖSİP olarak adlandırılan Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı yürütüldüğünü ifade eden Bostancı, “Kırsalda kalkınmaya yönelik önemli altyapı yatırımlarından birisi olan KOP KÖSİP kapsamında, 2011-2015 yılları arasında toplam 353 milyon lira ödenek tahsis edildi. Bu ödenek kullanılarak yapılan gölet, sulama ve rehabilitasyon projeleri sayesinde bölge genelinde 505 adet proje ile 85 bin hektar alan modern sulama sistemleri ile buluştu. 2015 sonu itibarı ile ulaşılan 85 bin hektar alanın 24 bini KÖSİP ile ilk defa suya kavuşan alanlardan oluşuyorken, geri kalan kısmı ise klasik yani açık kanal şebekeden kapalı sulama sistemine dönüştürülerek rehabilite edildi. Sadece bu rehabilite edilen alanlardan sağlanan yıllık su tasarrufu 150 milyon metreküp civarındadır. 2016 yılındaki yaklaşık 95 milyon liralık ödenekle birlikte toplam tahsisat 448 milyon lirayı aştı.Başkanlığımızın görev alanına yeni katılan Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerinde de KÖSİP projelerini uygulamaya başladık.” diye konuştu.  

KÖSİP kapsamında gölet ve sulama tesisleri ile sağlanan faydanın yanı sıra, yöre halkının getirisi yüksek olan ürünlerin ekim, dikimine yönlendirilmesinin sağlandığını vurgulayan Bostancı, projelerin uygulandığı bölgede tarımsal üretimin artması, yöre halkının gelir düzeyinin önemli ölçüde yükselmesi ve kırsal altyapının sürdürülebilir gelişmeye imkân tanıyacak biçimde geliştirilmesi sağlanarak örnek bir model oluşturulduğunu ve diğer Kalkınma İdarelerinde de uygulanmaya başlandığını hatırlattı. 

“Sulama alanlarının rehabilitasyonu önemli”

Yeraltı Suları (YAS) kooperatif sulama sahalarında klasik sulama şebekelerinin borulu sisteme dönüştürülmesi konusuna idare olarak her zaman büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Bostancı, ÖDS programı dışında kalan YAS sulama sahalarının rehabilitasyonun yapılması amacıyla Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne 6 rehabilitasyon projesi için 7,5 milyon lira kaynak aktarıldığını, projelerin tamamlanması ile 3 bin hektar alanın kapalı sisteme dönüştürülmüş olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bölgemizde tarım alanındaki beşeri kapasiteyi artırmak üzere Başkanlığımızca 2014 yılından itibaren tarım alanında faaliyet gösteren teknik personel ve çiftçilerimize yönelik olarak KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) uygulanmaktadır. KOP TEYAP ile su yönetimi ve koruyucu tarım teknikleri önceliğinde çiftçilerimize ve teknik personellerimize yönelik eğitim yayım programları gerçekleştirilmektedir. Bizzat İdaremizce bin teknik personel ve 2 bin çiftçiye eğitim verilmiştir. Bununla birlikte çiftçilerimizin uygulamalı eğitim almalarını sağlamak üzere 2015 yılı KOP TEYAP Mali Destek Programı kapsamında toplam 14 projeye yaklaşık 800 bin liralık destek aktarıldı. Diğer taraftan bilginin kaynağı olan üniversitelerimizin uygulamalı eğitim alt yapısını güçlendirmek amacı ile 2016 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat ve Veteriner Fakülteleri ile Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi bünyesinde; çiftçilerimize yönelik eğitimlerde de kullanılacak, farklı alanlardaki 11 eğitim tesisinin inşa ve tefrişi için KOP TEYAP kapsamında 5,5 milyon TL ödenek tahsis ettik. Bu ay içerisinde Üniversitelerimizle imzalayacağımız protokolün akabinde bu tesislerin de inşasına başlanılacaktır”

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • KK
    Konya Konyasporludur
    7 yıl önce

    Alın alabildiğiniz kadar desteği de şu sulama problemini çözün artık!

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • K
    Konyalı
    7 yıl önce

    Konya Kamu Entegre Veri Merkezi yılan hikayesine döndü.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English