Son Dakika Haberler

Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak nitelendirilen Konya Ovası'nda geçen sene 2 milyon 800 bin ton olarak gerçekleşen buğday rekoltesinin bu yıl 1 milyon 800 bin tona gerilediği bildirildi.

Konya’da rekolte düştü, kalite yükseldi
Ülkenin hububat ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Konya'da, ağustos ayı ortasında başlayan buğday ve arpa hasadı sona erdi.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, yaptığı açıklamada, geçen yılın özel bir yıl olduğunu ve uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte gerçekleştiğini söyledi.

Borsada 2015'te günde 16 bin ton mal satışına ulaşıldığına dikkati çeken Çevik, "Buğday ve arpada hasat bitti, fakat borsamıza yoğun olarak mal gelmeye devam ediyor. Geçen sene 1 günde yapılan mal satışında 8 ila 10 bin ton ortalamamız vardı. Bu sene ortalamamız 4-6 bin ton civarında. Bunun sebebi de Konya bölgesinde geçen seneye göre rekoltenin düşük olması." dedi.

- Bu yılki rekolte uzun yıllar ortalamasının altında

Çevik, Konya Ovası'nda geçen yıl 2 milyon 800 bin ton olarak gerçekleşen buğday rekoltesinin bu sene 1 milyon 800 bin tona gerilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Geçen sene ekstra bir yıldı. Uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte söz konusuydu. Bu sene de uzun yıllar ortalamasının altında bir rekolte var. Geçen seneye göre yüzde 35 civarında bir kayıp oluyor. Geçen seneki verimin uzun yıllar ortalamasının üzerinde olması, bu yılki rakamları doğal olarak aşağı çekti. KTB'de gözlemlenen hasat yoğunluğunda, rekolte düşüklüğünden dolayı gelen ürün miktarında tonaj olarak azalma görülüyor, ancak ürünlerin protein oranının, bir önceki yıla göre daha yüksek olması, beraberinde ürün kalitesini getirdi. Arpa rekoltesi daha düşük. Geçen sene Konya bölgesinde ortalama 800-900 bin ton arpa aldık. Bu seneki tahminimiz 400 bin ton civarında."

- "Kaliteli ürüne iyi fiyat veriliyor"

Ürün fiyatlarına da değinen Çevik, kaliteli ürünün fiyatının da doğal olarak yüksek olacağını söyledi. Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı alım fiyatları, çiftçinin desteklendiğini gösteriyor. Üreticilerimizin bu destekleri işletmelerini geliştirmek için değerlendirmesi gelirlerini artıracaktır. Burada ortaya çıkan en önemli faktör, kaliteli ürüne iyi fiyat veriliyor. Onun için üreticimizin kaliteli ürünü üretmek için altyapıya, zirai uygulamalara dikkat etmesi gerekiyor, çünkü kaliteli ürün demek Türkiye'nin milli servetine fayda sağlamak demek."

Çevik, Türkiye'nin toplam ekmeklik buğday ihtiyacının 16-17 milyon ton civarında olduğunu, bunun yüzde 80'inin kaliteli üretilmesi durumunda dışarıdan ürün alma ihtiyacı kalmayacağını ifade etti.

Lisanslı depo kullanımının artması gerektiğini de belirten Çevik, şöyle konuştu:

"Çiftçinin lisanslı depolara konulan ürünleri alınmaktadır. Kasım ayı içinde, lisanslı depolara konulan yatırımcı, sanayici ve tüccarın malının da alınması yönündeki çalışmaları memnuniyetle bekliyoruz. Böylece TMO marketçilikten çıkıp piyasa regülesi için daha aktif bir rol oynayacaktır. TMO'nun ilk etapta Marmara, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde 18 ayrı yerde, özel sektör tarafından yapılacak toplam 1 milyon ton kapasiteli ve lisanslı depoculuk kriterlerine uygun çelik silo tesislerinin 10 yıl süreyle kiralanacağını açıklaması çok olumlu bir gelişme."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • SK
    Saf koylu
    8 yıl önce

    Buğdayın kalitesi arttı ama geçen seneki fiyattan bugday alınıyor. esnaf fırsatçılık yapiyor 950 /1000 lira taban fiyati olan buğdayı 800/ 850 liraya alıyor .merkez ofis buğdayda fiyat vermiyor yani alim yapmıyor . ilçelerdeki ofislerde kapatıldı .ciftcide borç ödeyemediği için kara kara düşünüyor kuraklik bir taraftan esnaf bir taraftan devlet bir taraftan çiftçiyi perişan ediyor .yüzümüze baka baka çiftçiyi destekliyoruz diye hikaye anlatıyorlar .neymiş ofis çiftçinin kara gün dostuymus bizde inandik

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English