Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da "2. Sufi Sinema Günleri" başladı

Mevlana ve Ailesinin Konya'ya Teşrifleri'nin 791. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında 2-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 2. Sufi Sinema (Sufisin) Günleri, Konya'da başladı.

Konya’da “2. Sufi Sinema Günleri“ başladı
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda düzenlenen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, 4 gün boyunca filmler, belgeseller, kısa filmler, paneller, atölye çalışmaları, tiyatro ve konserlerin yanı sıra birçok faaliyetin gerçekleştirileceğini söyledi.

Tasavvufun bin yıla yaklaşan tarihiyle günümüze kadar ulaştığını dile getiren Yarar, şunları dile getirdi:

"Tasavvuf kurumsallaşmış yolları ve usulleriyle İslam'ın en özgün yorumlarından birisi olarak günümüze kadar gelmiştir. İslam tasavvufu, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya’da Mevlana, Yunus Emre, İbni Arabi, Sadrettin Konevi, Necmeddin Daye, Hoca Nasrettin, Seyyit Mahmut Hayrani gibi mana büyükleriyle zirveleşmiştir. Ülkemizde şimdiye kadar tasavvuf ve sinema arasındaki bağlama farklı mecralarda işaret edilse de dünya sinemasını etkileyecek, ülkemiz sinema sanatının gelişmesine, tasavvufun, irfanın ve medeniyetimizin anlaşılmasına katkı sağlayacak kalıcı çalışmalar yeterince yapılmış değildir."

Yarar, Sufi Sinema Günleri'nin geçen yıl ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl çok değerli sinemacıları, filmleri ağırlayan Sufisin, bu yıldan itibaren Senaryo Destek Ödülü vererek kurumsallaşmasında en önemli adımı atmıştır. Bu amaçla geçen yıl kasım ayından itibaren ilan ettiğimiz Sufisin Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo Yazma Yarışması'na 50 senaryo gönderilmiştir. Türk sinemasının neredeyse bugüne kadar gerektiği gibi üzerinde durmadığı tasavvuf ve irfan içerikli senaryo ve film çalışmalarına, yarışmayla beraber yeniden dikkati çekebilirsek kendimizi amacımıza ulaşmış kabul edeceğiz." 

Etkinlik kapsamında "Sinemada Yeni Dil Arayışları" konulu panel de düzenleyeceklerini aktaran Yarar, "Dünya sinemasının teknik biçimini belirleyen lobilere rağmen, sinemada insana ve evrene yakışan daha irfanlı bir dilin kurulabileceğine dair inancımızı ve gayretimizi ortaya koyacağımız bu bilimsel çalışmalara hepinizi şimdiden davet ediyorum." dedi.

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da festivalin geleneksel hale gelmesi gerektiğini belirtti. 

- İlk gün "Söğüt Ağacı" filmi gösterildi

Etkinliklerde, ilk gün İranlı yönetmen Mecid Mecidi'nin "Söğüt Ağacı" filmi gösterildi. Çeşitli film gösterimleri, söyleşiler, paneller ve diğer etkinliklerle devam edecek Sufisin, 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.

Programa, Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fatih Özgökçen, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, daire başkanları, senaristler, yazarlar, yönetmenler ve çok sayıda sanatsever katıldı. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English