Son Dakika Haberler

Güney Amerika'da yetiştirilen ve protein içeriği sayesinde tok tuttuğu için astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa, gelecek yıl Adıyaman'da 2 bin dekar arazide ekilecek Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Can: "Kinoada dünya piyasasında söz sahibi olmak istiyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ADIYAMAN (AA) - Protein içeriği dolayısıyla tok tutan, lifli yapısıyla kan şekeri dalgalanmalarını önleyen, "astronot gıdası" olarak da bilinen kinoa Adıyaman'da 10 pilot bölgede toplam 2 bin dönümlük arazide yetiştirilecek.

Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fahri Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede tütüne getirilen kotanın ardından alternatif ürün arayışlarına girildiğini, kinoanın da bu arayışlar sonucu ekimine karar verildiğini belirtti.

Kinoanın diğer ürünlere göre çok karlı olduğunu gördüklerini anlatan Can, "Bazı çiftçilerimizle anlaşarak geçen sene Adıyaman'da örnek bahçelerde ürettik ve olumlu sonuçlar aldık. Bu sene firmalarla anlaşarak sözleşmeli üretim yapacağız." dedi.

Adıyaman'da 2 bin dekar arazide kinoa ekileceğini ifade eden Can, "Ülkede birincilikle yetinmeyeceğiz, kinoada dünya piyasasında söz sahibi olmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Pek çok üniversitede kinoa üzerine yapılan araştırmalar ışığında bir rapor hazırlayacaklarını aktaran Can, raporları bakanlığa sunarak kinoanın desteklenen ürünler arasında yer alması için girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.

- Bademe de alternatif olabilir

Adıyaman Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Ziraat Mühendisi Yusuf Çoban da 150 çeşidi bulunan kinoanın bölgede kuru ve sulu tarıma uygun 2 çeşidinin uygulamalı olarak denendiğini bildirdi.

Kinoanın dünyadaki açlık sorununu çözebilecek tek tahıl olarak değerlendirildiğini aktaran Çoban, şunları kaydetti:

"Bölgemizde yetiştirilen tahıl gruplarına ve hatta son dönemlerde ilimizde çok hızlı yükseliş ivmesi yakalayan bademe bile alternatif olabilecek bu bitkiyi, uygun yetiştirme koşullarında, doğru tohum ve doğru üretim prensiplerine dayanarak bölgemizdeki kısır tarım uygulamalarına bir çıkış kapısı açmak, çiftçilerimize emeklerinin ve alın terinin karşılığını vermek amacıyla çalışmalar yürütmekteyiz. Adıyaman ve özellikle Kahta ilçesinde yürüttüğümüz çalışmalar ve önder çiftçilerle yapılan görüşmeler neticesinde 10 yerde pilot bölge oluşturduk. Toplamda 2 bin dekar kuru ve sulu olmak üzere kinoa ekimine başlayacağız."

Yapılacak ekimle 400 ton rekolte beklediklerini söyleyen Çoban, bazı firmalarla pazar konusunda anlaşma yaptıklarını, böylece kinoa yetiştirecek çiftçilerin ürünlerinin satışlarını garantili bir şekilde ve zamanında sağlamış olacaklarını dile getirdi.

- "Çölyak hastaları için de önerilir"

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cavidan Gül Varış da kinoa üretimiyle ilgili araştırmalar yaptığını anlattı.

Kinoanın vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içerdiğini belirten Varış, "Kinoa, gluten içermediği için çölyak hastaları ve glutensiz diyet uygulayanlar için önerilir. Kinoayla glutensiz ekmekler, çörekler hazırlayabilirsiniz. Kinoa gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebilir. Protein sizi uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur. Bu nedenle NASA astronotları gıda ihtiyacını kinoadan sağlamaktadır." diye konuştu.

Çiftçi Cihan Çelebi de daha önce tütün tarımıyla uğraştığını, getirilen kota uygulamasının ardından buğday ve arpa ekerek kuru tarımcılık yaptığını ifade ederek, "Fakat hep zarar ettim. 2 yıldan beri kinoayla tanıştım. Bu yıl yaklaşık 200 dekar alanda kinoa ekeceğim ve çok umutluyum." dedi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English