Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KEİ 36. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız: "Madem ki, KEİ'nin 25. yıldönümünü kutluyoruz, bunu daha anlamlı hale kılmalı, KEİ'yi daha etkin, verimli ve sonuç odaklı bir örgüt haline getirmek için kollarımızı sıvamalıyız" "KEİ'nin artık tüm 12 üye devletin aynı duygu ve enerjiyle sahiplendiği bir örgüt haline gelmiş olmasından ziyadesiyle mutluluk duyduk" "Dönem başkanlığımız oldukça yoğun bir programa sahne oldu. Sürdürülebilir kalkınma temasına uygun birçok etkinlik düzenledik" KEİ Genel Sekreteri Chr

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) 25. yıl dönümünün önemine değinerek, "Madem ki, KEİ'nin 25. yıl dönümünü kutluyoruz, bunu daha anlamlı hale kılmalı, KEİ'yi daha etkin, verimli ve sonuç odaklı bir örgüt haline getirmek için kollarımızı sıvamalıyız." dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün 36. Dışişleri Bakanları Toplantısı Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız ve KEİ Genel Sekreteri Michael Christides'in yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.

Yıldız, konuşmasında, KEİ'nin üye ülkeleri bir araya getirmek gibi güzel bir geleneği olduğunu ifade ederek, "Her dönem başkanlığının sonunda üye ülkelerin güzide kentlerinde toplanıyor, KEİ'ye ilişkin görüşlerimizi paylaşıyoruz." diye konuştu.

Yaklaşık beş hafta önce İstanbul'da düzenlenen KEİ 25. Yıldönümü Zirvesi'nin önemine değinen Yıldız, "Bu zirve son çeyrek yüzyılın muhasebesini yapmak, günümüzü değerlendirmek, geleceğe yönelik amaç ve hedeflerimizi ortaya koymak bakımından önem bir kilometre taşıydı." ifadelerini kullandı.

Yıldız, bu zirvede 25 maddelik bildirinin oy birliğiyle kabul edildiğine dikkati çekerek, "KEİ'nin artık tüm 12 üye devletin aynı duygu ve enerjiyle sahiplendiği bir örgüt haline gelmiş olmasından ziyadesiyle mutluluk duyduk." dedi.

- "Türkiye'nin dönem başkanlığı yoğun bir programa sahne oldu"

KEİ'nin bütün üye ülkelerin çabalarıyla sadece bölgede değil dünyada da kapsayıcı, kucaklayıcı ve temsil gücü yüksek uluslararası örgütlerden biri haline geldiğinin altını çizen Yıldız, KEİ'nin aralarında siyasi uyuşmazlıklar bulunan ülkeleri ekonomik iş birliği şemsiyesi altında bir araya getirebildiğini ve bu şekilde gıptayla izlenen bir örnek haline geldiğini vurguladı.

Yıldız, "Ama biz bu başarının da ötesine geçmeliyiz. Madem ki KEİ'nin 25. yıl dönümünü kutluyoruz, bunu daha anlamlı hale kılmalı, KEİ'yi daha etkin, verimli ve sonuç odaklı bir örgüt haline getirmek için kollarımızı sıvamalıyız." şeklinde konuştu.

Yaşanan gelişmelerin uluslararası örgütlere daha büyük ödevler yüklediğine işaret eden Yıldız, sorunlara daha seri çözümler üretmek ve güncel meselelere daha fazla yoğunlaşmak gerektiğini dile getirdi.

Yıldız, Türkiye'nin dönem başkanlığını bu vizyonla devraldığını vurgulayarak, "Dönem başkanlığımız oldukça yoğun bir programa sahne oldu. Sürdürülebilir kalkınma temasına uygun birçok etkinlik düzenledik." dedi.

KEİ'nin içerisinde bir süredir reform konusunun tartışıldığını hatırlatan Yıldız, Türkiye'nin de örgütün kendini yenileyip, tazelemesi gerektiği inancında olduğunu belirtti.

Yılız, bu çerçevede örneğin dönem başkanlığının altı aydan bir yıla uzatılması, bütçe konusunda, proje odaklı çalışmalara daha fazla kaynak artırılması gibi konularda gerçekleştirilecek reformların, KEİ'ye katılımı artıracağına dikkati çekerek, bu konularda tüm üye devletlerin desteğinin beklendiğini kaydetti.

Türkiye'nin Sırbistan'dan devraldığı dönem başkanlığını Ukrayna'ya devredeceğini dile getiren Yıldız, Türkiye'ye dönem başkalığı süresince destek olan tüm üye devletlere teşekkür etti.

- "KEİ daha geniş bir rol üstlenmeli"

KEİ Genel Sekreteri Christides, yaptığı konuşmada, KEİ'nin Türkiye'nin ev sahipliğinde son derece yoğun bir dönem geçirdiğini belirterek, gösterilen çabaların sonuçlarının görüldüğünü vurguladı.

KEİ'nin 25. yıl dönümünün de İstanbul'daki zirveyle kutlandığını söyleyen Christides, "KEİ gerçekten de bölgemizin istikrarında, güvenliğinde ve sürdürülebilir kalkınmasında daha geniş bir rol üstlenmeli." dedi.

Christides, yapılan projelerin hayata geçirilmesi için bütün üye ülkelerin desteğinin gerektiğine dikkati çekerek, "Bölgemizde benzersiz bir takım zorluklarla karşı karşıyayız. Siyasi ve iktisadi belirsizlikler mevcut. Terörizm, mülteci krizi, üye ülkeler arasında gerilimler ve çatışmalar görüyoruz. Bütün bu sorunların halledilebilmesi için etkileşimi artırmak ve iş birliği içinde çalışmak durumundayız." diye konuştu.

"KEİ'nin bugünkü durumuna bakacak olursak, gerçekten de güzel bir tablo ile karşı karşıyayız. Doğru yolda ilerliyoruz." diye konuşan Christides, bunun içinde KEİ'nin sahiplenilmesi ve daha fazla emek sarf etmek gerektiğini vurguladı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English