Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kazakistan'da gençlerin Türkçe merakı

Astana'da üniversite gençleri arasında Türkçeye ilgi artıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
ASTANA (AA) - Kazakistan'da özellikle üniversite öğrencilerinin Türkçeye ilgisi artıyor.

Ülkede her yıl yüzlerce öğrenci Yunus Emre Astana Kültür Merkezi'nde ve üniversitelerde Türkçe öğreniyor, talebin yüksek olduğu Avrasya Gumelev Üniversitesi öğrencilerine Türkçe kurslar veriliyor.

Yunus Emre Astana Kültür Merkezi'nde görevli öğretmenlerin geçen yıl eylül ayında başlattığı Türkçe kursuna yaklaşık 20 öğrenci katılıyor.

Avrasya Gumelev Üniversitesi Türkoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Gülüm İlyasova, hem Yunus Emre Astana Kültür Merkezi'nde hem de üniversitede Türkçe öğrenimi gördüğünü belirterek, "Türkiye'deki bir üniversiteye başvurmak, Türkçemi geliştirmek ve diğer Türk lehçelerini öğrenmek istiyorum." dedi.

Bir diğer öğrenci Eleonora Rıskul da lisedeyken Ahıska Türklerinden etkilenerek Türkçe öğrenmeye başladığını belirterek, "Türkçeyi geliştirmek için liseden sonra Avrasya Üniversitesi Türkoloji Bölümüne başvurdum. Hiç pişman değilim. Türkçeyi seviyorum." diye konuştu.

Bir yıl önce öğrenci değişim programı çerçevesinde İstanbul Üniversitesi'nde bir sene eğitim gördüğünü ifade eden Rıskul, aynı üniversiteye yüksek lisans başvurusunda bulunmayı, gelecekte çevirmenlik yapmayı arzu ettiğini dile getirdi.

- Türkçe öğrenmek için 500 öğrenci sıra bekliyor

Yunus Emre Astana Türk Kültür Merkezi'nde öğretmenlik yapan Ahmet Şahin, merkez kurulduğundan bu yana Astana'da 2 binden fazla öğrenciye Türkçe öğrettiklerini ifade ederek, öğrencilere A1'den C1'e kadar farklı düzeylerde Türkçe eğitimi verildiğini belirtti.

Şahin, geçen yıl eylül ayından bu yana Avrasya Gumelev Üniversitesi'nde ortak protokol kapsamında haftada bir kez konuşma dersleri vermeye başladığını belirterek, "Ortalama her derse 15-20 öğrenci geliyor. Dersin dışında konuşma pratiği kazandırmak için çeşitli konularda söyleşi yapıyoruz." dedi.

Şahin, Yunus Emre Kültür Merkezi olarak yılda yaklaşık 200 öğrenciye Türkçe öğrettiklerini, katılımcıların Türkiye'de iş bulmak, eğitim görmek veya evlenmek amacıyla Türkçe öğrendiklerini dile getirerek, Astana'da Türkçeye yoğun ilgi gösterildiğini, ancak öğretmen eksikliği nedeniyle 500'den fazla öğrencinin sıra beklediğini kaydetti.

Avrasya Gumelev Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Profesör Nurilya Şaymerdenova da üniversitede Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Türkiye'nin Astana Büyükelçiliğinin desteğiyle Türk dili sınıflarının donatıldığını, derslerde Türkçenin yanı sıra Türk kültürü ve edebiyatının öğretildiğini ifade etti.

Şaymerdenova, öğrencilerin yanı sıra Türkçe öğrenen öğretim görevlilerinin her yıl Türkiye'ye yaz okullarına gönderildiğini sözlerine ekledi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English